Băsescu: „Lipsa de credibilitate costă”

58

Traian Băsescu a declarat miercuri, 11 august a.c. într-un interviu acordat la Radio România Actualităţi (RRA), că „o ţară care împrumută ca să-și acopere propriul consum are o credibilitate redusă". Soluţia pentru acoperirea deficitelor este, în opinia sa, cota unică de impozitare.

    „Suntem un stat care nu-și asigură cheltuielile interne și să știţi că nu este o bună imagine pentru un astfel de stat", a apreciat președintele ţării. În opinia sa, o ţară care împrumută pentru a-și acoperi propriul consum, și nu pentru dezvoltare așa cum fac alte state, are o credibilitate redusă, iar lipsa de credibilitate costă: dobânzi mai mari și termene scurte pentru care se acordă împrumuturile.

    Deficitul acceptat pentru anul acesta este de 6,8% din PIB, iar cel pentru anul viitor este de 4,4% din PIB, reprezentând circa 5,2 miliarde euro, din care 3,6 miliarde euro doar la fondul de pensii. „Avem un deficit uriaș al fondului de pensii, lucru care blochează dezvoltarea. Vom continua să împrumutăm pentru a ne acoperi deficitele", a susţinut Traian Băsescu. Acesta a mai spus că ţara noastră ar da „o lovitură extraordinară din punct de vedere al credibilităţii dacă în perioada următoare ar găsi formula să impoziteze toate veniturile."

    Președintele ţării s-a arătat optimist cu privire la relansarea economică a României, explicând că industria și chiar agricultura, în ciuda inundaţiilor din ultima perioadă, înregistrează „creșteri sănătoase", singurul sector care stagnează fiind construcţiile.