Esenţiale azi, 10 aprilie

123

Regina intervine în criza Brexitului

Regina Elisabeta a II-a a ataşat avizul Coroanei proiectului de lege care cere prelungirea negocierilor pentru Brexit. Decizia transformă proiectul Parlamentului în lege şi obligă Guvernul să ceară Uniunii Europene un nou termen, opţiunea unui Brexit fără acord fiind exclusă. Premierul britanic, Theresa May, şi cancelarul german, Angela Merkel, au căzut de acord marţi că Marea Britanie trebuie să plece cu un acord de retragere din Uniunea Europeană. Merkel consideră posibilă o amânare a Brexitului până la începutul lui 2020. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a pledat pentru o amânare a Brexitului cu cel mult un an.

New York introduce vaccinarea obligatorie anti-pojar

Autorităţile din New York au declarat marţi stare de urgenţă medicală, ordonând vaccinarea întregii populaţii împotriva pojarului, pentru a stopa focarele de boală din comunitatea evreilor ultraortodocși din Brooklyn, care se opun vaccinării din motive religioase. Cei care refuză vaccinarea riscă amendă de până la 1.000 de dolari. Cel puţin 285 de persoane au contractat boala începând din septembrie, dintre care 246 de copii.

Parlamentul italian discută recunoașterea genocidului armean

Parlamentul italian a discutat luni o moţiune în vederea recunoaşterii masacrelor comise de Imperiul Otoman asupra armenilor în 1915-1916 drept genocid, termen respins ferm de Turcia, care l-a convocat pe ambasadorul italian. Ankara susţine că numărul armenilor care au murit a fost între 300.000 şi 500.000 şi susţine că acest lucru s-a întâmplat în mare măsură din cauza tulburărilor din timpul Primului Război Mondial, nefiind vorba de genocid. Douăzeci de ţări au declarat oficial crimele comise de otomani asupra armenilor ca fiind genocid, iar papa s-a referit la acestea ca „primul genocid al secolului al XX-lea”.

Partidul lui Erdogan vrea repetarea alegerilor în Istanbul

Partidul preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, vrea repetarea alegerilor municipale la Istanbul, după ce autorităţile electorale au refuzat o nouă numărare totală a voturilor din scrutinul din 31 martie, în condiţiile în care candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, ar fi câștigat cursa electorală. Imamoglu a declarat că partidul lui Erdogan este singurul vinovat de incertitudinea în centrul căreia se află alegerile. Preşedintele turc a apreciat luni că avansul înregistrat este prea mic pentru ca opoziţia să revendice victoria și a declarat că alegerile au fost manipulate de „crima organizată”.

Trump ameninţă cu noi taxe pe bunurile europene

Preşedintele american a declarat marţi că Statele Unite vor impune tarife în valoare de 11 miliarde de dolari pe bunuri din Uniunea Europeană. Cele două părţi se acuză reciproc de furnizare ilegală de subvenţii pentru giganţii din industria aeronautică, Airbus (Olanda) şi Boeing (SUA). O sursă din Comisia Europeană a declarat că nivelul de contramăsuri propus de SUA este „exagerat”. Airbus a transmis că nu vede o bază legală pentru acţiunea SUA. UE se confruntă deja cu tarife ale SUA impuse pe exporturile de oţel şi aluminiu şi preşedintele american a ameninţat în mod repetat că va impune taxe punitive pe automobilele UE.

Statele arabe oferă Yemenului 200 de milioane de dolari

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care conduc o coaliţie militară împotriva rebelilor houthi din Yemen, vor oferi ţării 200 de milioane de dolari cu prilejul lunii sfinte a Ramadanului, colaborând cu agenţii umanitare pentru a distribui ajutorul în zone controlate de ambele tabere. Suma face parte dintr-un program de ajutorare în valoare totală de 500 de milioane de dolari.

FMI și-a redus estimarea pentru economia României

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va crește cu 3,1% anul acesta, sub estimarea de 3,4%, din octombrie 2018. Instituţia mai apreciază că anul viitor, economia României își va continua ritmul lent, înregistrând o creștere de 3%, comparativ cu acest an, proiecţie pe care și-o menţine până în 2024. Rata anuală a inflaţiei este prognozată la 3,5% la finele acestui an, în creștere de la 2,8%, cât estima în octombrie.

Cireșii înfloriţi aduc miliarde Japoniei

Anul trecut, sezonul cireșilor înfloriţi, simboluri ale vieţii în cultura niponă, a atras aproape 5 milioane de turiști și a adus economiei 2,7 miliarde de dolari. În fiecare an, în această perioadă au loc festivaluri și se ţin picnicuri sub pomii înfloriţi, obicei ce poartă numele de Hanami.

Potasiul poate fi lichid și solid în același timp

O echipă de cercetători a descoperit cu ajutorul inteligenţei artificiale existenţa unei noi stări de agregare a materiei. Oamenii de știinţă au folosit inteligenţa artificială pentru a izola atomi de potasiu care prezintă ambele proprietăţi, în condiţii specifice de temperatură și presiune, posibil similare celor din mantaua Pământului. Dacă ar exista un corp macroscopic în această stare de agregare, acesta ar arăta „precum un burete din care curge apă, numai că și buretele însuși ar fi din apă”, spune fizicianul Andreas Hermann.

În prag de alegeri, Facebook șterge 1 milion de conturi pe zi

Facebook a anunţat că, în pregătirea alegerilor din India, care încep la 11 aprilie, a ajuns să șteargă aproximativ 1 milion de conturi în fiecare zi, în încercarea de combatere a dezinformării și manipulărilor. Operaţiunea vizează conturile implicate în spam și „comportament neautentic”, folosindu-se și de un algoritm de învăţare mecanică.

Unu din doi preșcolari nu beneficiază de educaţie timpurie

Primul raport global UNICEF dedicat educaţiei în copilăria timpurie arată că peste 175 de milioane de copii, aproximativ jumătate din copiii de vârstă preșcolară din lume, nu sunt înscriși în sistemul de învăţământ preșcolar, ratând astfel o șansă esenţială și suferind din start inegalităţi majore. În ţările cu venituri reduse, situaţia este mult mai sumbră, cu doar 1 din 5 copii înscriși în sistemul preșcolar. Copiii care urmează pentru cel puţin un an cursurile preșcolare au mai multe șanse de a-și dezvolta abilităţi esenţiale pentru școală, un risc redus de abandon și o capacitate mai mare de a contribui la dezvoltarea unor societăţi prospere la vârsta adultă.

Niciun articol afișat