Esenţiale azi, 12 iulie

117

Bilanţul intemperiilor din Grecia a ajuns la 7 morţi și 100 de răniţi

Cel puţin 7 persoane, dintre care 6 turiști, au murit, iar alte 100 au fost rănite în urma unei furtuni violente care a afectat nordul Greciei. Martorii au relatat că furtuna s-a format și a încetat în câteva minute. Printre victime se numără și două persoane de naţionalitate română, au anunţat autorităţile. O femeie și un băiat de 8 ani, ambii de naţionalitate română, au decedat în urma prăbușirii acoperișului unui restaurant din localitatea Nea Plagia.

Uniunea Europeană devine observator în cadrul GRECO

Comitetul de Miniştri reprezentând cele 47 de state membre ale Consiliului Europei a adoptat miercuri o decizie prin care acceptă ca Uniunea Europeană să devină observator în cadrul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), se arată într-un comunicat pe site-ul Consiliului Europei (CoE). Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: „Participarea Uniunii Europene în cadrul GRECO în calitate observator face ca relaţiile dintre UE şi CoE să fie mai apropiate şi consolidează eforturile noastre comune pentru a întări statul de drept şi lupta împotriva corupţiei în Europa. Este potrivit ca acest lucru să aibă loc în anul în care GRECO aniversează 20 de ani de existenţă.”

Cel puţin 35 de răniţi, din cauza turbulenţelor în cursul unui zbor de la Vancouver la Sydney

Cele puţin 35 de persoane au fost rănite ușor după ce un avion de pasageri al companiei Air Canada, care zbura de la Vancouver la Sydney, a fost afectat de o serie de turbulenţe. „Puteai vedea unele persoane, care nu își legaseră centura, cum se ridică în aer și se lovesc de plafon. A fost destul de intens”, a relatat un pasager pentru un post local din Honolulu. Aeronava, cu 284 de persoane la bord, zbura spre Sydney, dar a fost nevoie să aterizeze de urgenţă la Honolulu. Personalul medical a examinat starea persoanelor rănite după aterizarea în Hawaii.

Procurorii italieni au demarat o anchetă în cazul acuzaţiilor privind fonduri ilegale din Rusia

Procurorii italieni au demarat o investigaţie privind acuzaţiile potrivit cărora formaţiunea politică a lui Matteo Salvini, Liga, a primit o finanţare ilegală din Rusia. „Verificăm situaţia pentru a vedea dacă a fost comisă vreo infracţiune”, a declarat Francesco Greco, procurorul-șef de la Milano. Presa italiană a relatat joi că biroul lui Greco a început deja o investigaţie privind corupţia.

Tările baltice denunţă ideea Rusiei de a comemora începutul ocupaţiei sovietice

Ministerele de Externe ale Estoniei, Letoniei și Lituaniei, astăzi toate membre ale UE şi NATO, au descris drept „cinice” şi „provocatoare” planurile Rusiei de a marca pe teritoriul său, cu focuri de artificii şi artilerie, recucerirea celor trei ţări de la Germania nazistă de către armata sovietică, în 1944. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi că aceste manifestaţii ar permite „milioanelor de cetăţeni din întreaga lume să sărbătorească cu Rusia aniversarea marii victorii asupra fascismului”.

UE pregăteşte sancţiuni împotriva Turciei, ca reacţie la forajele maritime din jurul Ciprului

Uniunea Europeană pregăteşte suspendarea dialogului la nivel înalt cu Ankara şi a negocierilor privind transportul aerian, ca reacţie la forajele maritime ale Turciei în zona economică exclusivă a Ciprului, considerate ilegale. „Consiliul sprijină propunerea Comisiei (Europene) de a reduce asistenţa pre-aderare pentru Turcia în 2020 şi solicită Băncii Europene de Investiţii să îşi revizuiască activităţile de creditare din Turcia, în special în legătură cu împrumuturile garantate de stat”, se mai propune în proiectul de rezoluţie. Miercuri, Ankara a respins acuzaţiile Greciei şi ale Uniunii Europene, care consideră ilegale forajele pentru explorarea zăcămintelor de gaze din largul coastelor Ciprului.

Statele Unite sancţionează Agenţia Militară de Contrainformaţii din Venezuela

Statele Unite au impus joi sancţiuni agenţiei militare de contrainformaţii din Venezuela în urma morţii căpitanului unei nave care se afla în arest de o săptămână. „Arestarea motivată politic şi moartea tragică a căpitanului Rafael Acosta a fost nejustificată şi inacceptabilă”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, într-un comunicat citat de Mediafax. Autorităţile venezuelene l-au înmormântat pe Acosta miercuri, în ciuda opoziţiei familiei sale, care dorea să i se efectueze autopsia în mod independent.

Căpitanul şi secundul petrolierului iranian sechestrat în Gibraltar au fost arestaţi

Căpitanul petrolierului iranian Grace 1, sechestrat cu o săptămână în urmă de autorităţile din Gibraltar, şi ofiţerul său secund au fost arestaţi joi de poliţia teritoriului britanic, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de AFP. Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni crescânde cu Teheranul, Londra acuzând nave iraniene că au încercat, miercuri seară, să blocheze un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

„(Fregata) HMS Montrose a fost forţată să se poziţioneze între navele iraniene şi (petrolierul) British Heritage şi a emis avertismente verbale către navele iraniene, care apoi s-au îndepărtat”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic. Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a catalogat afirmaţiile autorităţilor britanice drept lipsite de valoare. „Se pare că tancul petrolier britanic a trecut. Ceea ce au spus ei şi afirmaţiile care au fost făcute sunt pentru a crea tensiuni şi aceste afirmaţii nu au nicio valoare”, a declarat Zarif, citat de agenţia semioficială de ştiri Fars.

Președintele Braziliei îi oferă fiului său poziţia de ambasador în SUA

Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, i-a oferit fiului său, Eduardo, poziţia de ambasador în SUA, o mișcare care a scos în evidenţă rolul semnificativ al familiei sale în relaţiile diplomatice și în politica internă. Congresmanul Eduardo Bolsonaro le-a spus reporterilor că va accepta rolul dacă va fi nominalizat, iar tatăl său a declarat anterior că numirea în funcţie atârnă de decizia fiului său referitoare la acceptarea acestui rol.

Cu ce temperaturi s-ar putea confrunta orașele în 2050

Până în anul 2050, temperaturile din Londra ar putea ajunge la fel ca cele înregistrate în Barcelona, în timp ce vremea din Edinburgh ar deveni asemănătoare cu cea din Paris, iar cea din Leeds ar semăna cu condiţiile climatice din Melbourne, arată studiul realizat cu scopul de a determina în ce fel ar schimba creșterea temperaturii cu 2 grade Celsius condiţiile climatice din 520 de mari orașe ale lumii. Peste o cincime dintre acestea, printre care Singapore și Kuala Lumpur, ar fi expuse la condiţii cu care orașele mari nu s-au confruntat până acum, potrivit declaraţiilor Crowther Lab.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.