Esenţiale azi, 13 ianuarie

89

România

Ministrul Educaţiei anunţă începerea „primei etape de debirocratizare”

Simplificarea portofoliilor profesorului și dirigintelui, înlocuirea proceselor verbale cu foi de prezenţă și eliminarea implicării profesorilor în realizarea rapoartelor cerute de inspectorate, dar care nu sunt prevăzute de acte normative, se numără printre măsurile de debirocratizare anunţate de ministrul educaţiei, care se vor aplica începând de astăzi.

ANPC avertizează operatorii economici cu privire la comisarii falși

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atenţionează operatorii economici în legătură cu persoanele care desfășoară activităţi de control pretinzând că sunt comisari ANPC sau CJPC și solicitând plata unor amenzi. „ANPC vă reamintește faptul că niciodată comisarii Autorităţii nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. În cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale, acestea se achită la Trezorerie și nu comisarilor aflaţi în control. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ”, se precizează într-un comunicat. 

Europa

Malta are un nou prim-ministru

Robert Abela a fost ales lider al Partidului Laburist, ceea ce înseamnă că va deveni automat prim-ministru, după ce Joseph Muscat și-a depus mandatul duminică. Muscat și-a anunţat demisia în decembrie, după ce a fost acuzat că și-a protejat aliaţii în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a făcut dezvăluiri despre corupţia la nivel înalt.

Premierul francez face un pas în spate în privinţa reformei pensiilor

Pe fondul grevelor care au loc împotriva proiectului de reformare a sistemului pensiilor al Administraţiei Emmanuel Macron, premierul Edouard Philippe a propus sindicatelor o concesie, anunţând disponibilitatea de a retrage provizoriu propunerea privind pensionarea la vârsta de 64 de ani, deși acest nivel se va menţine. „Pentru a demonstra încrederea faţă de partenerii sociali şi a nu evalua prematur activităţile de lucru în sensul atingerii echilibrului în anul 2027, sunt dispus să retrag din proiectul de lege această măsură pe termen scurt, urmând să facem tranziţia progresiv, începând din anul 2022, spre vârsta de echilibru de 64 de ani, care va fi impusă din anul 2027”, a anunţat Philippe.

Proteste ale magistraţilor în Polonia

Mii de persoane au participat la „Marșul robelor”, un protest organizat sâmbătă în  Varșovia pentru independenţa sistemului judiciar. Protestul are loc după ce camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat un proiect de lege care prevede penalizarea judecătorilor care contestă reformele guvernului. Judecători din 20 de ţări europene au participat la acest marș. Sute de judecători și procurori români au semnat o scrisoare de „susţinere necondiţionată” a colegilor lor din Polonia. „Susţinerea este extrem de importantă pentru noi, cei care o preţuim. Suntem judecători europeni, suntem parte din Europa, iar acest lucru îl confirmă”, a declarat Monika Frackowiak, judecătoare în cadrul unui tribunal districtual.

 Orientul Mijlociu

Iranul recunoaște că a doborât avionul ucrainean

După câteva zile de negare vehementă, autorităţile de la Teheran au recunoscut sâmbătă dimineaţa că au lovit aeronava companiei Ukraine International Airlines, la câteva ore după ce au atacat două baze militare americane din Irak. Președintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că regretă profund ceea ce a numit „o mare tragedie și o eroare impardonabilă”. „Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”, a transmis Rouhani. Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a exprimat „regrete, scuze și condoleanţe”, subliniind însă că în spatele acestei drame se află o „eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american”. Un comunicat al armatei spune că cei responsabili de doborârea avionului civil vor fi deferiţi tribunalului militar.

„Inamicul nostru este chiar aici.” Proteste violente în Iran

Mii de iranieni au protestat sâmbătă și duminică, după ce autorităţile au recunoscut că au doborât avionul ucrainean, iar astăzi protestele au fost reluate. „Ne mint că inamicul nostru este America, inamicul nostru este chiar aici”, au scandat manifestanţii adunaţi în faţa unei universităţi din capitală. Protestatarii au rupt posterele cu generalul Qassem Soleimani și au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, scandând „Moarte dictatorului!”. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene și au lovit protestatarii cu bastoanele. De asemenea, au tras cu muniţie de război asupra manifestanţilor, potrivit unor înregistrări postate pe reţelele de socializare, cara arată bălţi de sânge pe trotuare. Hossein Rahimi, șeful Poliţiei de la Teheran, a negat informaţiile, susţinând că „poliţia a tratat cu răbdare și toleranţă oamenii care s-au strîns”. Ambasadorul Marii Britanii, Rob Macaire, a fost convocat duminică de Ministerul de Externe din Iran și reţinut 3 ore, sub acuzaţia participării cu o zi înainte la „o demonstraţie ilegală”. „Arestarea ambasadorului nostru la Teheran fără fundament sau explicaţii este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale”, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de externe.

Franţa, Germania și Marea Britanie cer Iranului să revină la respectarea acordului nuclear

„Cerem Iranului să anuleze toate măsurile incompatibile cu acordul; facem apel la Iran să se abţină de la orice nouă acţiune violentă sau de la proliferare şi rămânem pregătiţi să angajăm un dialog cu Iranul pe această bază pentru a menţine stabilitatea regiunii”, au transmis cele trei ţări europene într-o declaraţie comună, în care își reafirmă adeziunea la acordul nuclear și fac apel la Iran să revină la „respectarea deplină” a obligaţiilor sale.

Australia

Cele peste 100 de incendii, improbabil să fie stinse de ploi

„Având în vedere perioada de secetă pe care am traversat-o, ar trebui să avem perioade extinse de precipitaţii consistente pentru a obţine suficientă umiditate pentru ca incendiile să se stingă, ceea ce este puţin probabil”, a avertizat Anthony Bradstreet, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pompieri din New South Wales. Peste 100 de focare continuă să facă ravagii pe suprafeţe întinse din ţară.