România
Necesarul de finanţare al guvernului în 2020 este de 86,9 miliarde de lei
Potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de 86,9 miliarde de lei în acest an, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de aproximativ 40,6 miliarde de lei (3,6% din PIB), și al volumului datoriei ce trebuie refinanţate în 2020. Deficitul bugetar va fi finanţat în proporţie de 55% de pe piaţa internă și de 45% de pe piaţa externă.
Control de urgenţă anunţat de Ministerul Sănătăţii, după ce 24 de elevi au ajuns la spital în urma unei deratizări
Numărul copiilor de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” care au ajuns la spital în cursul zilei de luni cu erupţii la nivelul feţei, greţuri și vărsături a ajuns la 24, a precizat Ministerul Sănătăţii. Simptomele ar fi fost provocate de o deratizare efectuată în sălile de curs, iar starea sănătăţii copiilor este bună, aceștia fiind sub supraveghere. Cursurile au fost suspendate marţi în unitatea școlară în care s-a efectuat deratizarea. „Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate”, a declarat Victor Costache, ministrul sănătăţii, care a avertizat că vor fi luate măsuri drastice în cazul vinovaţilor.
Europa
Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin și-au preluat mandatele de europarlamentari
Carles Puigdemont şi Antoni Comin, aleși europarlamentari anul trecut, și-au ocupat luni locurile în Parlamentul European, anunţând că vor susţine independenţa Cataloniei faţă de Spania la nivel european. „Este o zi istorică pentru noi”, a declarat Puigdemont. Cei doi politicieni locuiesc în Belgia, iar Spania a cerut extrădarea lor pentru implicarea în referendumul pentru secesiune din 2017. Un alt separatist catalan ales în Parlamentul European, Oriol Junqueras, în cazul căruia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că beneficiază de imunitate parlamentară, a rămas în Spania, unde a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru încercarea de secesiune din 2017. Curtea Supremă a Spaniei a decis săptămâna trecută că Junqueras nu are imunitate ca europarlamentar, iar Parlamentul European i-a revocat mandatul.
Orientul Mijlociu și Orientul Apropiat
Tensiuni între Londra și Teheran
Guvernul Marii Britanii l-a convocat luni pe ambasadorul iranian, pentru a protesta împotriva reţinerii ambasadorului Marii Britanii, Rob Macaire, la Teheran pentru că a participat la o „demonstraţie ilegală” – o comemorare a victimelor zborului Ukraine International Airlines PS752, care s-a transformat ulterior în protest. „Dacă Marea Britanie va face noi greșeli, vor urma reacţii severe din partea Iranului, iar Londra va fi vinovată pentru acest lucru. Prezenţa emisarului britanic la miting încalcă normele diplomatice. Ameninţarea Iranului cu noi sancţiuni după acest caz va genera tensiuni între Teheran și Londra”, a comunicat Ministerul iranian de Externe.
ONU cere o anchetă privind reprimarea protestelor din Iran
După ce forţele de securitate au intervenit brutal împotriva studenţilor care participă la protestele antiguvernamentale din Iran, Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut investigarea acuzaţiilor legate de folosirea muniţiei letale împotriva protestatarilor. „În mod evident, urmărim foarte atent demonstraţiile care au avut loc, (…) iar secretarul general reamintește drepturile la libertatea de exprimare și asociere”, a declarat Dujarric, care a cerut Iranului „investigare totală și transparentă” și în ce privește doborârea avionului de pasageri. Autorităţile iraniene au anunţat marţi arestarea mai multor persoane care ar fi fost implicate în doborârea avionului ucrainean.
Poliţia israeliană a eliberat 50 de femei și de copii ţinuţi în sclavie
După o anchetă sub acoperire care s-a derulat timp de două luni, în colaborare cu Centrul israelian pentru Victimele Sectelor, poliţia a eliberat luni un grup de femei și de copii ţinuţi „împotriva voinţei lor în condiţii efective de sclavie”, într-un complex din Ierusalim. Principalul suspect este un rabin sexagenar, liderul micii comunităţi izolate de familie și de societate, care a fost arestat împreună cu 8 colaboratoare ale sale.
Iordania avertizează că Stat Islamic se regrupează în Orientul Mijlociu
Reţeaua teroristă Stat Islamic a început să se regrupeze și și-a întărit baza în sud-estul Siriei și vestul Irakului, avertizează regele Abdullah al Iordaniei. Liderul iordanian a declarat că revigorarea grupării reprezintă un motiv major de îngrijorare, dar a menţionat și criza dintre SUA și Iran drept un potenţial pericol. „Nu ne permitem instabilitate în partea noastră de lume. (…) Orice se întâmplă la Teheran va afecta Bagdadul, Ammanul, Beirutul, procesul palestiniano-israel”, a declarat regele Abdullah.
Asia
În Thailanda s-a identificat primul caz de pneumonie chineză
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a fost informată de autorităţile thailandeze de apariţia primului caz de pneumonie chineză, din aceeași familie cu sindromul respirator sever acut (SARS). Este vorba de o femeie care s-a întors din Wuhan, orașul chinez în care a fost semnalat noul virus, iniţial diagnosticată cu pneumonie ușoară, și care se află în prezent în proces de recuperare. În China sunt 41 de pacienţi infectaţi cu acest tip nou de coronavirus, iar un bărbat de 61 de ani a decedat deja. OMS a declarat că apariţia acestui caz în Thailanda nu este surprinzătoare: „Posibilitatea identificării cazurilor în alte ţări nu era neaşteptată şi întăreşte motivul pentru care OMS solicită o supraveghere activă şi o pregătire continuă în alte ţări”.
America de Nord
Zeci de cadeţi saudiţi, expulzaţi din SUA
În urma atacului de la baza militară din Florida, autorităţile americane au decis să expulzeze 21 de cadeţi saudiţi. În luna decembrie, un militar saudit a ucis trei oameni la o bază aeronavală din Florida; cadeţii care urmează să fie expulzaţi nu au fost implicaţi în acest atac armat, dar deţineau materiale de propagandă jihadistă sau pornografie infantilă, potrivit procurorului general al SUA, William Barr, care a declarat că autorităţile saudite au sprijinit această anchetă.
America de Sud
Turiști arestaţi în Peru
Șase turiști străini (din Brazilia, Argentina, Franţa și Chile) au fost arestaţi în Peru, după ce au intrat în zone interzise din Machu Pichu și au provocat daune în Templu Soarelui. Turiștii „sunt investigaţi de Parchet pentru presupuse daune aduse patrimoniului cultural”, potrivit declaraţiei colonelului Wilbert Leyva, comandantul poliţiei pentru departamentul Cusco. Potrivit legilor din Peru, daunele provocate patrimoniului cultural naţional se pedepsesc cu minimum 4 ani de închisoare.