Esenţiale azi, 9 ianuarie

150

România

România a comandat primele camioane militare de la Iveco, în baza unui contract de peste 3 miliarde de lei

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a comandat un prim lot de 942 de camioane de la Iveco Defense Vehicles, în baza unui contract-cadru, atribuit producătorului italian de camioane militare în luna decembrie, estimat la peste 3 miliarde de lei. Miercuri, Iveco a anunţat că a primit un prim ordin în baza contractului, pentru un lot de 942 de camioane, ce vor fi livrate MApN în decurs de 4 ani, cu începere din 2020.

România va primi în 2020 mai puţin de 3 mld. € de la UE

România va primi anul acesta mai puţin de 3 miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană. Aceasta, deși în ultimii 6 ani am atras aproximativ o treime din totalul banilor puși la dispoziţie de Bruxelles pentru perioada 2014 – 2020. Ministrul fondurilor europene spune că estimarea este una realistă, pentru că doar pentru atâţia bani există proiecte.

Impozit majorat cu până la 500% pentru proprietarii clădirilor degradate din Făgăraș care nu le reabilitează

Primăria Făgăraș a anunţat pe Facebook că de la 1 ianuarie sunt supraimpozitate imobilele degradate care pun în pericol siguranţa oamenilor, iar proprietarii care nu încep lucrările de reabilitare în termen de 6 luni de la data primirii somaţiei vor plăti impozit între 300% și 500%, în funcţie de stadiul de degradare a clădirilor. Potrivit Primăriei Făgăraș, aproximativ 200 de construcţii au fost verificate, constatându-se că 70 dintre acestea se află în stare avansată de degradare. Clădirile sunt în paragină, insalubre, cu faţada degradată sau cu geamuri sparte.

Ministerul economiei preia schema de ajutor de sprijin pentru industria cinematografică

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va prelua de la Comisia Naţională de Prognoză atribuţiile cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice şi producţiei de film în România, arată un comunicat al ministerului, potrivit căruia preluarea se va face potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă prin care s-a modificat OUG 114 şi au fost completate alte acte normative.

Europa

Euro scade

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,7774 lei/euro, în scădere ușoară faţă de valoarea atinsă miercuri – când acesta urcase la 4.7776 lei. Joi, euro a scăzut la 4,7774 lei. Preţul gramului de aur a scăzut de la 218,2474 lei la 214,0005 lei. Miercuri, BNR a anunţat un nivel record al preţului aurului, atins în contextul în care Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani.

Familia regală, mâhnită de anunţul făcut de ducii de Sussex privind renunţarea la rolurile regale

Familia Regală a Marii Britanii este „mâhnită” de anunţul făcut de prinţul Harry și de Meghan Markle privind „abdicarea” de la rolurile regale, oficiali din Palatul Buckingham precizând că cei doi au făcut anunţul privind retragerea fără a se consulta cu regina, relatează BBC. În declaraţia de presă de miercuri, cei doi au precizat că decizia de a face pasul înapoi și de a-și împărţi timpul între Marea Britanie și America a venit după luni întregi de discuţii interne și reflecţie.

Bulgaria va sacrifica alţi 40.000 de porci după descoperirea unui nou focar de pestă porcină

Autorităţile sanitar-veterinare bulgare au anunţat miercuri seară că vor sacrifica alţi aproximativ 40.000 de porci după descoperirea unui nou focar de pestă porcină africană la o fermă din nord-estul ţării, aceasta fiind a doua fermă de porci din Bulgaria unde a fost descoperit virusul, în mai puţin de o săptămână.

Captură uriașă de cocaină în Portugalia

Poliţia din Portugalia a descoperit într-un transport de banane mai multe pachete cu cocaină. Transportul provenea din America Latină, scrie ABC News. Oamenii legii au declarat că au descoperit 825 de kilograme de cocaină pură în mai multe lăzi cu banane, în nordul Portugaliei. Încărcătura urma să ajungă în alte state europene.

Orientul Mijlociu

Iranul ameninţă SUA cu o răzbunare și mai dură, după atacurile cu rachete

Un comandant al Gărzilor Revoluţionare a susţinut că Iranul se va răzbuna și mai dur după atacul cu rachete lansat marţi noaptea asupra bazelor militare americane din Irak, ca răspuns la uciderea generalului Soliemani, transmite Reuters. Comandantul Abdollah Araghi a reacţionat astfel după intervenţia de miercuri seara a președintelui SUA, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a susţinut, în prima declaraţie de presă oficială, că pare că Iranul a dat înapoi după ce atacul cu rachete balistice nu a reușit să aducă pierderi trupelor americane din Irak.

Australia

Stare de urgenţă după ce a fost emisă o nouă alertă privind un val de căldură

Dezastrul din Australia continuă după ce a fost emisă o nouă alertă privind un val de căldură extremă care ar urma să lovească statul Victoria în cursul zilei de vineri. Aici a fost declarată stare de urgenţă și oamenii sunt evacuaţi așteptându-se izbucnirea unor noi incendii masive de vegetaţie, relatează BBC. Autorităţile i-au îndemnat pe oameni să-și părăsească locuinţele din zona alpină și din regiunile din est.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.