Esenţiale azi, 16 ianuarie

99

Parlamentul britanic a respins acordul propus de May

Parlamentarii britanici au respins masiv marţi seară acordul privind Brexitul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator, care va fi dezbătută miercuri.

Kenya: Cel puţin 15 morţi în atacul jihadist de la Nairobi

Cel puţin 15 persoane au fost ucise în atacul comis de un comando de islamişti radicali somalezi al-Shabaab într-un complex din Nairobi, format dintr-un hotel, restaurante şi clădiri de birouri, au declarat doi responsabili din poliţia kenyană, cu condiţia anonimatului. „Avem 15 morţi în acest moment, inclusiv străini”, a declarat primul responsabil, o cifră confirmată de a doua sursă din poliţie, care reaminteşte că operaţiunea forţelor de securitate este „în desfăşurare” şi că poliţia nu a reuşit încă să acceseze anumite zone ale complexului.

CNA suspendă temporar emisia Realitatea TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis suspendarea temporară a emisiei postului Realitatea TV. Potrivit informaţiilor postului, sancţiunea vine pe fondul modului în care a fost reflectat mitingul Diasporei din 10 august, care s-a soldat cu violenţe.

Avertisment pentru Viorica Dăncilă în Parlamentul European

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat marţi pe premierul Viorica Dăncilă că guvernul pe care îl conduce ar putea fi al treilea în cazul căruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene şi că, în cazul în care nu încearcă să urmeze recomandările Comisiei de la Veneţia, întreaga familie liberală nu va merge în alegeri cu „astfel de parteneri”. Declaraţia a fost făcută marţi, în plenul de la Strasbourg, unde Viorica Dăncilă este prezentă pentru a expune priorităţile preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat ca „total nepotrivit” discursul liderului grupului liberal din Parlamentul European. „Eu cred că prin ceea ce a spus Verhofstadt a adus atingere unor probleme interne, a adus multe dezinformări şi a fost o atitudine total ostilă arătată României şi românilor. Cred că acest lucru este tocmai acela care nu trebuie să se întâmple şi această atitudine este tocmai aceea care nu îşi găseşte locul în instituţiile europene”, a declarat premierul Dăncilă, marţi, pentru Antena 3.

Epidemie de gripă în Bulgaria, aproape de Ruse

Este epidemie de gripă în mai multe regiuni din Bulgaria, una aflată chiar la graniţa cu România. În acest sens, 145 de şcoli şi grădiniţe vor fi închise pănă la sfârşitul acestei săptămâni în zonele afectate de gripă. De asemenea, autorităţile au interzis accesul în spitale şi au început vaccinarea urgentă a categoriilor de risc.

După deprecierea monedei naţionale, și preţul energiei atinge un maximum

Preţul energiei electrice pe piaţa spot din România, cu livrare miercuri, este cel mai mare din regiune şi ajunge la un maximum orar de 630 de lei pe MWh, nivel foarte apropiat de maximumul istoric, de 680 de lei pe MWh, înregistrat în februarie 2017. În regiune, preţul din România este cel mai mare, fiind dublu faţă de Cehia, potrivit datelor OPCOM. Preţul mediu al energiei cu livrare miercuri este în ţara noastră de 89,10 euro pe MWh, în timp ce în Cehia este de 47,80 euro pe MWh.

Decret prezidenţial în Brazilia privind armele de foc

Preşedintele de extrema dreaptă al Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat marţi un decret care îmblânzeşte regulile pentru deţinerea de arme de foc, o promisiune-cheie pe care a făcut-o în timpul campaniei sale electorale, menită să combată criminalitatea. Decretul intră în vigoare de la semnarea lui, fără să fie necesară aprobarea documentului în Parlamentul Braziliei.

Rusia: Un tribunal din Moscova a extins arestul pentru 4 marinari ucraineni

Patru marinari ucraineni reţinuţi de Rusia în largul coastelor Crimeei, anul trecut, vor fi ţinuţi în arest preventiv până la 24 aprilie, a decis un tribunal din Moscova. Moscova susţine că navele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, acuzaţie respinsă de Ucraina.

CPI pronunţă achitarea fostului preşedinte ivorian Laurent Gbagbo, acuzat de crime împotriva umanităţii

Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, l-a achitat marţi pe fostul preşedinte al Coastei de Fildeș, Laurent Gbagbo, acuzat de crime împotriva umanităţii, şi a dispus punerea sa imediată în libertate. Curtea a decis, „cu majoritate, că acuzarea nu a reuşit să demonstreze că a existat un plan de menţinere a lui Gbagbo la putere, plan care să includă comiterea de crime împotriva civililor”.

NYT: Donald Trump a analizat în mai multe rânduri posibilitatea retragerii SUA din NATO

Oficiali de rang înalt de la Washington au declarat pentru cotidianul The New York Times că în cursul anului 2018 Donald Trump a transmis la mai multe întâlniri private că ar vrea retragerea Statelor Unite din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), relatează Mediafax.

CERN plănuieşte să construiască un accelerator de particule cu diametrul de 100 de kilometri

Specialiştii de la CERN plănuiesc să construiască o nouă generaţie de accelerator circular de particule, sub forma unui inel superconductor cu diametrul de 100 de kilometri, mai mare decât dispozitivul său actual, LHC, care este deja cel mai puternic din lume, au dezvăluit marţi reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare, al cărei sediu se află în Geneva, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Inovaţie: un substitut reciclat pentru MDF

Doi designeri britanici au inventat un înlocuitor al materialului MDF bazat pe coji de cartofi. Produsul lor este biodegradabil și nu conţine nicio rășină sau chimicală toxică. Pentru a crea acest material, cojile crude sunt colectate de la producătorii alimentari și procesate prin rafinare pentru a crea un agent de lipire. Acesta este apoi folosit pentru a lega și alte fibre organice, cum ar fi bambusul, lemnul reciclat sau hameiul utilizat.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.