Esenţiale azi, 15 ianuarie

89

România conduce în clasamentul scumpirilor din UE

De 11 luni încoace, România se menţine în fruntea clasamentului preţurilor din Uniunea Europeană. Preţurile au crescut şi luna trecută, cu 3,3%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mari scumpiri au fost la cartofi, kilogramul ajungând cu 40% mai scump faţă de acum un an.

Ministerul Mediului: 2018 a fost al treilea cel mai călduros an din 1901 până în prezent

Media anuală a temperaturii aerului din România a fost, în 2018, de 11,57°C, fiind a treia cea mai mare valoare din anul 1901 până în prezent, conform înregistrărilor de la staţiile meteorologice cu şir lung de observaţii ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, anunţă Ministerul Mediului. Temperatura medie a aerului din anul 2018 depăşeşte cu 1,35°C norma climatologică în vigoare – media multianuală din perioada 1981-2010.

Digi24: Spitalele impun „taxa pentru mame”, de până la 50 de lei pe zi

Mamele care se internează în spitalele din România alături de copiii lor bolnavi plătesc în cele mai multe cazuri o taxă. Aceasta este între 10 şi 50 de lei. În schimbul banilor, ar trebui să primească un pat şi mâncare. Stau însă înghesuite alături de cei mici şi mănâncă ce primesc de acasă. Asociaţia „Mame pentru Mame” va sesiza Avocatul Copilului din cadrul instituţiei Avocatul Poporului asupra acestor taxe.

Peste 14.400 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă, referitor la eliberările datorate recursului compensatoriu, că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deţinuţi care au beneficiat de prevederile legii, 11.851 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul, de 2.551, au fost eliberaţi la termen. De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Cod violet de vreme rea în Germania

Germania a agravat avertismentul meteorologic pentru zăpadă de la cod roșu la cod violet, după o ninsoare prelungită timp de mai bine de o săptămână, fără oprire. Acesta este cel mai sever cod de avertisment meteorologic.

Ninsoarea a trecut Marea Mediterană, în nordul Africii. Totul e alb în Algeria şi înTunisia, la altitudini mai ridicate. În Liban, o furtună de zăpadă a lăsat în urmă dezastru într-o tabără de refugiaţi sirieni.

În centrul Statelor Unite ale Americii ninge puternic şi viscoleşte. Zece state au fost afectate de furtuna de zăpadă, care a ajuns pe coasta de est, inclusiv în capitală.

Germania riscă intrarea în recesiune

Graţie unei economii sănătoase şi a dobânzilor scăzute, Germania a înregistrat anul trecut un excedent bugetar de 11,2 miliarde euro, potrivit unor estimări preliminare publicate vineri de Ministerul german de Finanţe. Cu toate acestea, economiştii avertizează că 2018 ar putea fi ultimul an în care Germania a înregistrat un excedent bugetar. Și tot economiștii spun că, dacă Germania cade, cade Europa.

Rusia comasează tehnică militară în Crimeea

Moscova concentrează tehnică militară în Crimeea, pentru a bloca complet accesul în peninsula anexată în martie 2014 nu numai pentru potenţialii adversari militari, ci şi pentru organizaţiile umanitare, experţi internaţionali sau misiuni de monitorizare, a declarat luni ministrul ucrainean pentru teritoriile temporar ocupate, Vadim Cernîş.

Mii de persoane au participat la mitinguri în Polonia, după uciderea primarului din Gdansk

Oamenii au aprins lumânări în memoria primarului ucis. Dar în unele oraşe din Polonia, printre care Varşovia, au avut loc şi manifestaţii cu mii de participanţi sub sloganul „Opriţi ura”. Primarul de 53 de ani a fost atacat duminică seara și a murit ieri din cauza rănilor grave. Atacatorul, un tânăr de 27 de ani, condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru jefuirea unei bănci și eliberat în decembrie anul trecut, a susţinut, înainte de arestare, că a fost închis pe nedrept şi torturat de Partidul Platforma Civică, aflat acum în opoziţie, dar la putere la vremea respectivă. Adamovici a făcut parte mai mulţi ani din această formaţiune politică.

Justin Trudeau denunţă decizia Chinei de a condamna la execuţie un canadian acuzat de trafic de droguri

Un cetăţean canadian a fost condamnat la moarte de o instanţă judiciară din China pentru trafic de droguri, premierul Canadei, Justin Trudeau, acuzând Beijingul că utilizează arbitrar pedeapsa capitală. O criză diplomatică între Beijing și Ottawa a izbucnit după arestarea în Canada, la cererea SUA, a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou. În replică, autorităţile chineze au arestat doi canadieni.

Maduro: „Bolsonaro este un Hitler modern”

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, l-a catalogat pe președintele Braziliei drept ,,un Hitler al epocii moderne”. Declaraţiile au fost făcute de Maduro la doar câteva zile de când Brazilia l-a recunoscut oficial pe liderul opoziţiei din Venezuela ca fiind liderul legitim al ţării tot mai izolate pe scena internaţională, informează Reuters.

Explozie cu morţi și zeci de victime la Kabul

Cel puţin 4 oameni au fost uciși și alţi 90, răniţi după ce o mașină-bombă a explodat în apropierea unei clădiri de înaltă securitate din capitala Afganistanului, Kabul, au anunţat oficiali citaţi de Reuters.

Începe Kumbh Mela, cea mai numeroasă procesiune umană

Milioane de oameni și-au dat întâlnire zilele acestea la confluenţa râurilor Gange și Yamuna, pentru baia rituală în apele considerate sfinte, în timpul festivalului considerat cea mai numeroasă manifestaţie umană, Kumbh Mela, scrie BBC.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.