Esenţiale azi, 3 decembrie

78

Proiect adoptat tacit de Senat: Închisoare până la 10 ani pentru promovarea practicilor „antiţigăniste”

Un proiect de lege care definește termenul de „antiţigănism” drept „percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora” a trecut tacit de Senat, luni, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare. Proiectul definește „manifestările și practicile discriminatorii” și reglementează pedepsele pentru atitudinea antiromă, care pot ajunge la maximum 10 ani de închisoare.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia faţă de romi manifestată ca ură faţă de aceștia, cât și manifestările verbale sau fizice motivate de ură faţă de romi, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

17% dintre români sunt freelanceri

România este pe locul 4 în topul statelor europene cu cei mai mulţi freelanceri. Doar 17% dintre românii cu drept de muncă lucrează fără a fi angajaţi permanent, arată datele Eurostat. Deși este o tendinţă în creștere, a fi freelancer, fie de voie sau de nevoie, vine la pachet cu mai multă libertate, dar și cu lipsa unui venit constant, de aceea „nu oricine poate să facă acest lucru”, spun specialiștii consultaţi de Europa Liberă.

Politica Agricolă Comună a UE a avut efecte negative asupra forţei de muncă din fermele de familie şi de subzistenţă

Politica Agricolă Comună a avut şi efecte negative asupra forţei de muncă angajate în agricultură, în special în defavoarea fermelor de familie – sunt concluziile unor studii realizate pentru Comisia de Agricultură din Parlamentul European. Mai mult, datele indică faptul că numărul fermierilor sub 35 de ani este în scădere, în ciuda fondurilor europene alocate pentru sprijinul tinerilor fermieri, conform Economica.net

Bucureştiul pierde 14 poziţii în clasamentul celor mai inovatoare oraşe din lume

Condiţiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovaţie aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne aşază în clasamentul lumii pe locul 171, arată un comunicat transmis de organizaţia nonguvernamentală INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate. Timişoara urcă 36 de poziţii şi ajunge pe locul 394 în lume. Trei factori determină indicele de inovare al oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica.

Ungaria este pregătită să discute cu Rusia despre aprovizionarea cu gaze naturale

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunţat, după o întrevedere cu șeful Gazprom, care a avut loc luni la Budapesta, că Ungaria este pregătită să înceapă negocierile cu gigantul rus Gazprom, pentru a ajunge la o nouă înţelegere pe termen lung privind livrarea gazelor naturale. Majoritatea cantităţii de gaze naturale cu care este aprovizionată Ungaria este provenită din Rusia în urma unui contract care urmează să expire în 2020.

Kremlin: Orice discuţie cu Ucraina despre peninsula Crimeea este imposibilă

Orice discuţie privind statutul peninsulei Crimeea care ar putea fi purtată cu Kievul este imposibilă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care purtătorul de cuvânt de la Kremlin a fost întrebat ce părere are despre ideea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind o discuţie între Ucraina, Rusia și SUA pe tema statutului peninsulei Crimeea.

Premierul ceh respinge raportul de audit întocmit de Comisia Europeană

„Singurul lucru pe care îl știu e că, dacă Comisia ajunge la o concluzie prin care încearcă să ignore legislaţia relevantă din Cehia, o astfel de concluzie este absurdă în ochii mei”, a declarat luni premierul ceh, Andrej Babis. Raportul preliminar de audit, divulgat în luna iunie, sugera că Praga s-ar putea vedea nevoită să restituie ajutoare europene în valoare de mai multe milioane de euro, acordate companiilor din grupul Agrofert.

COP25 – Leadershipul tinerilor contrastează cu pasivitatea guvernamentală, spune şeful ONU

António Guterrez, secretarul general ONU, a evidenţiat contrastul dintre „leadershipul” şi „mobilizarea” demonstrate de tinerii lumii în privinţa urgenţei climatice şi lipsa de acţiune a guvernelor, care nu reuşesc să ţină pasul cu urgenţa problemei în pofida semnelor tot mai numeroase care atestă faptul că ajungem într-un punct de criză climatică.

Donald Trump a ajuns la Londra, unde va participa la summitul NATO

Președintele american, Donald Trump, participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, care se va desfășura marţi și miercuri în capitala Marii Britanii. Cu ocazia reuniunii NATO, liderul de la Casa Albă va avea şi întrevederi bilaterale cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

STUDIU: Utilizarea serviciilor şi produselor Google ar aduce companiilor din România afaceri anuale de 4,3 miliarde lei

Cifra de 4,3 miliarde lei, anunţată de Google, se bazează în cea mai mare parte pe beneficiile generate de utilizarea Google Search şi Google Ads. În ultimii 5 ani, activitatea economică sprijinită de Google Search şi Google Ads a crescut mai mult decât dublu în termeni nominali, susţine compania. „Pentru fiecare utilizator de internet din România, valoarea medie aferentă utilizării produselor Google Search, Maps şi YouTube este estimată la 130 de lei pe lună. Suma a fost calculată folosind estimări privind timpul economisit, facilitarea accesului la informaţii, conexiunile create, precum şi date din sondaje privind suma minimă cu care consumatorii cred că ar trebui să fie despăgubiţi dacă ar pierde accesul la fiecare dintre produse”, se arată într-un comunicat Google, citat de news.ro.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.