Esenţiale azi, 20 ianuarie

82

Ministrul mediului anunţă pentru luna martie „cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o vreodată România”

„În primăvara acestui an, în cadrul Lunii Pădurii, vom demara cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o vreodată România! Programul de împădurire pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor îl propune pentru primăvara anului 2020 – Campania Naţională de Împădurire – și modalităţile prin care ACoR poate susţine acest proiect prin care se dorește creșterea suprafeţelor de pădure la nivel naţional au reprezentat principalele teme ale întâlnirii pe care am avut-o cu delegaţia formată din primari de comune, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR)”, a scris sâmbătă dimineaţă ministrul mediului pe contul oficial de Facebook.

Fonduri europene 2020: Maximum 200.000 euro pentru mici firme din IT, sănătate, energie

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obţine fonduri europene de câte 25.000-200.000 de euro pentru proiecte de transfer tehnologic în domenii ca tehnologia informaţiei (IT), energie sau sănătate, printr-o linie de finanţare aflată încă în pregătire la Ministerul Lucrărilor Publice.

Bugetul total al viitorului apel de proiecte va fi de 28.808.150 de euro, din care firmele își vor putea primi fondurile pentru investiţii eligibile. La rândul lor, beneficiarii vor trebui să asigure și ei cofinanţare proprie de cel puţin 10% din cheltuielile eligibile.

Pactul Verde European: Polonia, Germania și România concentrează jumătate din ajutoarele din Fondul de tranziţie justă

Anunţată pentru sfârșitul lunii februarie, Comisia Europeană a publicat până la urmă repartizarea ajutoarelor din Fondul de tranziţie justă a doua zi după prezentarea mecanismului său de finanţare a Pactului Verde European. Nesurprinzător, Polonia este marea câștigătoare, chiar în faţa Germaniei și României. Aceste trei ţări concentrează 50% din ajutoare, adică 3,6 miliarde de euro, potrivit francezilor de la Novethic, citaţi de Hotnews.ro.

Eurostat: Grecia, Bulgaria, Croaţia şi România, ţările cu cel mai ridicat procentaj al gospodăriilor cu probleme la plata utilităţilor

În 2018, aproape 7% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană nu au putut să-şi plătească la timp facturile la utilităţi (căldură, electricitate, gaze naturale, apă etc.), din cauza dificultăţilor financiare, iar cel mai ridicat procentaj se află în Grecia, Bulgaria, Croaţia şi România, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totuşi, la nivelul UE, acest procentaj a scăzut semnificativ, de la peste 10%, în 2013.

IGPR: 8.000 de ordine de protecţie provizorii emise pentru violenţă domestică

Aproape 8.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise pentru violenţă domestică de la instituirea acestora, în urmă cu un an, mai mult de jumătate vizând fapte comise în mediul urban. „S-a încheiat un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Pe parcursul anului 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie”, anunţă IGPR.

Aproape un milion de membri ai comunităţii europene nu au acte în regulă cu două săptămâni înainte de Brexit

Rezidenţii europeni din Regatul Unit trebuie să solicite „statutul de rezident” înainte de 30 iunie 2021. Aproximativ 900.000 de locuitori comunitari aflaţi în Regatul Unit nu au solicitat încă așa-numitul „statut de rezident” pentru a-și garanta drepturile, odată ce ţara va părăsi UE. Ultimele cifre ale Ministerului de Interne arată că doar puţin peste 2,7 milioane de cetăţeni ai blocului comunitar, dintre cei aproximativ 3,6 milioane care locuiesc în prezent în ţară (nu există date oficiale, deoarece până acum nu era obligatorie înregistrarea), au finalizat procedurile, potrivit La Razon, citat de Rador.

Rusia: Dmitri Medvedev rămâne preşedinte al partidului de guvernământ, deşi nu mai este prim-ministru

„Rămân liderul partidului”, a declarat aliatul în vârstă de 54 de ani al preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu acordat duminică postului de stat Canalul 1. Medvedev a anunţat că se retrage din funcţia de prim-ministru miercuri, după discursul lui Vladimir Putin privind starea naţiunii, în care preşedintele a anunţat un plan de a acorda mai multă autoritate postului de premier în urma unui referendum constituţional. Putin l-a propus apoi pentru funcţia de premier pe Mihail Mişustin, un birocrat de carieră şi de multă vreme şef al serviciului federal de colectare a taxelor.

Naţiunile Unite condamnă atacul asupra unei tabere militare din Yemen

Naţiunile Unite au condamnat duminică atacul care a vizat o tabără militară aflată în Yemen, în urma căruia au murit zeci de oameni, acuzând că acesta ar putea pune capăt unui proces politic deja fragil privind calmarea situaţiei în regiune. Cel puţin 79 de persoane au murit, iar alte 81 au fost rănite în urma unui atac cu rachete, comis de rebelii houthi din Yemen, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

Furtuni de praf uriașe au lovit mai multe orașe australiene

Biroul de Meteorologie a emis duminică o serie de avertizări de furtuni, inclusiv pentru zona interioară a New South Wales, vântul puternic generând și nori masivi de praf. Clipurile postate pe reţelele de socializare arată că furtunile de praf ce au acoperit Dubbo și orașele apropiate erau atât de dense că acopereau lumina soarelui.

Cutremur de 6 grade, produs în Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade a afectat duminică insula Sulawesi, aflată în Indonezia, a informat Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean, citat de Reuters.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.