Esenţiale azi, 21 ianuarie

95

Începe vizita președintelui Iohannis în Israel; Prima întâlnire, cu omologul său israelian

Şeful statului efectuează până joi vizita în Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism”.

Procesul privind demiterea lui Donald Trump începe marţi în Senatul Statelor Unite

Procesul privind demiterea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, începe marţi în Senatul american, iar liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell urmează să propună un calendar pentru desfăşurarea acestui proces, informează CNN, citată de Mediafax.

Este posibil ca marţi senatorii să decidă să discute unele dintre subiecte în spatele uşilor închise, în condiţiile în care regulamentul privind demiterea preşedintelui nu le permite să facă publice informaţiile din timpul procesului.

Guvernul britanic anunţă înăsprirea pedepselor pentru autorii de acte teroriste

„Noul proiect de lege îi va obliga pe teroriştii cei mai periculoşi să ispăşească întreaga pedeapsă şi se va asigura că cei care sunt condamnaţi pentru infracţiuni grave petrec obligatoriu cel puţin 14 ani în închisoare”, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. În plus, bugetul alocat luptei antiteroriste ar urma să crească la 906 milioane de lire (1,06 miliarde de euro) pentru perioada 2020-2021, respectiv o creştere de peste 100 de milioane de euro în comparaţie cu anul precedent.

Opt ţări europene susţin crearea unei misiuni maritime în Strâmtoarea Ormuz

Germania, Belgia, Danemarca, Franţa, Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Portugalia îşi dau „sprijinul politic” creării unei misiuni europene de supraveghere maritimă (EMASOH) în Strâmtoarea Ormuz, a anunţat luni ministerul francez al Afacerilor Externe, potrivit Le Vif, citat de Hotnews.ro. Ţările îşi explică decizia prin „instabilitatea” actuală „într-o regiune esenţială” pentru pacea mondială. „În 2019, o insecuritate şi o instabilitate tot mai mari, care s-au tradus prin numeroase incidente maritime şi nemaritime, au fost observate în Golf şi în Strâmtoarea Ormuz, consecinţe ale unei intensificări a tensiunilor regionale”, amintesc ele.

Șapte bărbaţi arestaţi în Franţa în cadrul unei anchete antiteroriste

Cei 7 oameni interpelaţi în cadrul unei anchete pentru „asociaţie de răufăcători cu scopuri teroriste și criminale” erau de mai multă vreme în vizorul Direcţiei generale a securităţii interne (DGSI – serviciul de informaţii al ministerului de interne), relatează RFI. Ei sunt bănuiţi că pregăteau un proiect de acţiune violentă în Franţa și un altul referitor la o plecare în zona de conflict irakiano-siriană, afirmă radioul Europe 1 la originea acestei informaţii confirmate ulterior și de alte surse mediatice și judiciare. Anchetatorii au acum la dispoziţie 96 de ore pentru a-i interoga pe respectivii.

Berlinul va restitui Venezuelei o rocă sacră care a fost expusă timp de 20 de ani în Parcul Tiergarten

Repatrierea ei în Venezuela este „rezultatul unui acord amiabil” cu Germania, a declarat şeful diplomaţiei venezuelene, adăugând faptul că drumul până în Venezuela ar trebui să dureze „mai multe săptămâni”, informează News.ro. Roca Kueka face obiectul unui litigiu între Venezuela şi Germania. În iunie 2012, autorităţile de la Berlin au anunţat că au găsit o soluţie amiabilă cu Venezuela care solicita returnarea pietrei sacre, oferită unui artist german în 1998 de fostul preşedinte venezuelean Rafael Caldera.

Fostul șef al Interpol condamnat la peste 13 ani de închisoare în China

Presa de stat chineză spune că fostul șef al Interpol, Meng Hongwei, și-a recunoscut vina în timpul unei audieri judecătorești din iunie, el fiind acuzat de procurori că a luat mite în valoare totală de 14,5 milioane de yuani (2,11 milioane de dolari). Soţia fostului șef Interpol, ce a primit azil politic în Franţa, spunea atunci că acuzaţiile la adresa lui au substrat politic.

Mexic: Sute de migranţi din America Centrală, respinși cu gaze lacrimogene la graniţă

Migranţii, ajunşi devreme în cursul dimineţii de luni pe malul fluviului Suchiate, la frontiera dintre Mexic şi Guatemala, au ripostat aruncând cu pietre în forţele de ordine şi insultându-i pe oamenii legii. În imagini surprinse de AFP se poate vedea cum grupuri de migranţi, dintre care mulţi îşi poartă copiii în braţe, fug de forţele Gărzii naţionale mexicane care încearcă să-i respingă.

Teheranul ameninţă cu retragerea din Tratatul de Neproliferare Nucleară

Administraţia din Iran a avertizat, luni, că ar putea retrage participarea la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) în cazul în care disputa privind programul atomic ajunge la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, informează postul TRT şi cotidianul Times of Israel, citate de Mediafax. Iranul a acuzat cele trei ţări membre UE de pasivitate faţă de sancţiunile impuse de Statele Unite după decizia preşedintelui Donald Trump de retragere din Acordul atomic.

Al patrulea deces provocat de noul coronavirus, în China. Virusul misterios se transmite de la om la om, au confirmat experţii

La peste o lună de la apariţia sa, într-o piaţă din Wuhan, virusul s-a răspândit în mai multe mari orașe ale ţării (printre care Beijing și Shanghai) și alte trei ţări din Asia – Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. Îngrijorările sunt tot mai mari: sâmbătă e Anul Nou Chinezesc și până atunci, gările și aeroporturile sunt pline, ceea ce înseamnă un risc suplimentar de propagare a virusului.