Esenţiale azi, 27 ianuarie

126

România: salariul minim este unul din cele mai scăzute din UE, taxele pe muncă sunt cele mai ridicate din Uniune

România: salariul minim este unul dintre cele mai scăzute din UE, taxele pe muncă sunt cele mai ridicate din Uniune

Salariul minim din statele Europei variază între 300 și 2.100 de euro, iar România se situează pe ultimele locuri ale clasamentului, întocmit de publicaţia spaniolă Cope, clasament care include și state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Cel mai mare salariu minim din UE, dar și din lume, este oferit de Luxemburg (2.142 de euro pe lună), doar că aici și costul vieţii este cu 47% mai ridicat decât în Spania, arată site-ul Numbeo. Salariul minim depășește 1.500 de euro în ţări precum Regatul Unit (1.760 de euro), Irlanda (1.707), Olanda (1.654), Belgia (1.594), Germania (1.584) şi Franţa (1.539). Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia sunt cele 6 state din UE care nu au un salariu minim, în aceste ţări salariul mediu fiind dintre cele mai mari din Europa. Salariul mediu al danezilor este de aproape 3.000 de euro, iar Italia avea, în 2017, un salariu mediu de peste 2.500 de euro. Cel mai scăzut salariu minim din UE este cel din Bulgaria (312 euro), ţară care formează, împreună cu România (466 euro) și Ungaria (487 euro) trioul statelor membre care plătesc cele mai mici salarii minime. De fapt, diferenţele de salariu dintre Bulgaria și România sunt foarte mici, dacă luăm în calcul faptul că românii plătesc cele mai mari taxe pe muncă din UE, de 41%, iar bulgarii doar 22%, arată o analiză a ziarului Adevărul.

Consumul de carne a atins un record istoric în 2018 în România

Consumul de carne pe cap de locuitor a ajuns de aproape 77 de kilograme pe cap de locuitor, un record pentru ultimii 30 de ani, în creștere cu 5 kilograme faţă de 2017 și cu 10 kilograme faţă de 2018. În perioada 2013-2018, consumul de carne a crescut cu 40%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2018, carnea de porc a fost cea mai consumată (38,3 kg pe cap de locuitor), urmată fiind de carnea de pasăre (27 de kg pe cap de locuitor). Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), evoluţia consumului de carne este un indicator al nivelului de trai, al preţurilor de consum, dar și al incertitudinii macroeconomice.

A intrat în vigoare legea care crește de câteva ori amenzile pentru deranjarea vecinilor

Duminică a intrat în vigoare legea care crește amenzile pentru persoanele care își deranjează vecinii, fie ascultând muzică la un volum deranjant, fie prin ţipete sau chiar folosirea bormașinii, în timpul orelor de liniște sau în afara acestora. Tulburarea liniștii locatarilor în intervalele de liniște stabilite de lege (orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00) este amendată cu sume între 500 și 1.500 de lei. Dacă fapta se repetă într-un interval de 24 de ore, poliţiștii pot aplica amenzi între 2.000 și 3.000 de lei sau pot obliga contravenientul să presteze între 70 și 120 de ore în folosul comunităţii.

Bulgaria ar putea adopta euro în 2023

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” demersul Bulgariei pentru a intra în zona euro, a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI. Bulgaria ar putea să se alăture mecanismului ERM-2, ce precede intrarea în zona euro, până la sfârșitul lunii aprilie și să adopte euro în 2023. Bulgaria îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanţe publice sănătoase și datorii reduse, iar intrarea în zona euro îi va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale, subliniază Georgieva.

Cinci rachete Katiușa, căzute în apropierea ambasadei SUA la Bagdad

Cele 5 proiectile au căzut duminică aproape de misiunea diplomatică americană, aflată în aşa-numita Zonă Verde fortificată, fără a provoca victime, acesta fiind unul dintre atacurile asupra ambasadei care se repetă după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către o dronă americană. SUA susţine că atacurile au în spate miliţiile irakiene sprijinite de Iran, precum Kata’ib Hezbollah.

Crește bilanţul morţilor și al persoanelor infectate cu noul coronavirus din China

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate în toată ţara, după ce au fost descoperite 769 de cazuri noi, a anunţat luni guvernul chinez. Au fost înregistrate 80 de decese, iar autorităţile de la Beijing au decis prelungirea vacanţei de Anul Nou chinezec până pe 2 februarie, ca măsură de a controla epidemia. Autorităţile din Guangdong, cea mai populată provincie a Chinei (110 milioane de locuitori), au hotărât ca purtarea măștilor medicale să fie obligatorie pentru toţi locuitorii. China a anunţat că virusul suferă mutaţii și poate fi transmis prin contact uman.

Wuhan, orașul cu o populaţie de 11 milioane, în care s-a înregistrat primul caz de infecţie, a fost închis, în încercarea de a limita epidemia. Thailanda a raportat 5 cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus, Australia – 4, Singapore, Franţa, Japonia, Taiwan – câte 3, Vietnam, Coreea de Sud şi Statele Unite – câte 2 şi un caz a fost consemnat în Nepal. Între timp, un nou caz de coronavirus a fost confirmat în SUA, în Arizona. Oficialii chinezi spun că noul virus nu este la fel de primejdios ca SARS, virusul care a făcut 750 de victime în 2002-2003, dar este mult mai contagios, fiind capabil să se transmită înainte de apariţia primelor simptome.

Seism puternic în Turcia

Un seism produs vineri în Turcia, la ora 17:55 GMT, în provincia Elazig, a avut magnitudinea de 6,7, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurul a făcut cel puţin 35 de morţi și peste 1.600 de răniţi, potrivit bilanţului anunţat duminică de autorităţile turce. Echipele de intervenţie continuă căutarea supravieţuitorilor sub dărâmăturile din centrul orașului Elazig, iar 45 de persoane au fost descoperite deja în viaţă sub dărâmături.

Franţa retrage din uz o grenadă lacrimogenă controversată

Franţa retrage din uz grenada lacrimogene GLI-F4, care ar fi provocat răni grave manifestanţilor. „S-a întâmplat, în urmă cu câteva luni, ca poliţiștii să fie obligaţi să le folosească (grenadele) pentru a evita o ameninţare, iar manifestanţii (…) au fost grav răniţi. Acesta este motivul pentru care cred că trebuie să eliminăm GLI-F4”, a declarat Christophe Castaner, ministrul francez de interne. „Franţa este singura ţară din Europa care continuă să folosească muniţie explozivă” în operaţiunile de păstrare a ordinii din timpul manifestaţiilor, potrivit unui raport al poliţiei, citat de Liga pentru Drepturile Omului.

Ceremonii comemorative, la 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz

La 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, se organizează ceremonii comemorative, la care participă supravieţuitori și lideri politici, sub sloganul „Avem o premoniţie sumbră, pentru că știm”, atribuit lui Zalmen Gradowski, evreu polonez care a fost prizonier la Auschwitz, fiind ucis în octombrie 1944. La ceremonie vor asista președinţi și premieri din Europa, reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai Consiliului Europei, Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Organizaţiei ONU pentru Educaţie, Știinţă și Cultură (UNESCO). „Supravieţuitorii vor fi cei mai importanţi oaspeţi ai evenimentului de comemorare. (…) Ne așteptăm ca pe 27 ianuarie 2020 să fie prezenţi la Memorial aproximativ 120 de supravieţuitori de la Auschwitz și ai Holocaustului, din SUA, Canada, Israel, Australia și numeroase ţări europene”, au anunţat organizatorii evenimentului.

Brazilia: cel puţin 37 de morţi în urma furtunilor

Numărul morţilor a ajuns la 37, cel al răniţilor la 12, iar 25 de persoane sunt în continuare dispărute din cauza furtunilor care afectează Brazilia de câteva zile, provocând inundaţii și alunecări de teren. Potrivit autorităţilor, 17.000 de oameni au rămas fără locuinţă în 58 de orașe și localităţi din statul Minas Gerais.