Esenţiale azi, 4 decembrie

80

Fraţii Micula au pus sechestru pe 22% din acţiunile Nuclearelectrica, dar şi pe acţiuni deţinute de stat la Conpet

Fraţii Micula și societăţile lor au pus sechestru definitiv asupra a 67 de milioane de acţiuni deţinute de statul român la Nuclearelectrica, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune. Statul român le datorează celor doi/firmelor lor 395 de milioane de euro.

Creșterea preţurilor producţiei industriale în România, de 2 ori mai rapidă decât media UE

România a avut, în luna octombrie, a doua mare creștere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Totodată, ritmul de creștere a preţurilor producţiei industriale a fost de aproape 2 ori mai rapid decât cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene în ansamblu.

OMM: Acest deceniu este cel mai cald din istoria măsurătorilor meteo

Deceniul 2011-2020 va fi cel mai cald din istoria înregistrărilor meteorologice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), în cadrul conferinţei ONU privind schimbările climatice de la Madrid, informează DPA.

Merkel: Orice întoarcere voluntară a refugiaţilor în Siria ar trebui supravegheată de ONU

Orice întoarcere voluntară a refugiaţilor în Siria ar trebui supravegheată de Naţiunile Unite, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel în urma unei întâlniri cu liderii Turciei, Marii Britanii și Franţei pe marginea summitului NATO. Merkel a declarat că președintele turc, premierul britanic și președintele francez ar trebui să păstreze „contactul” pe tema reîntoarcerii refugiaţilor în Siria.

Preşedintele Trump a provocat incertitudini în relaţiile cu 9 dintre cei mai importanţi 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite

În timpul campaniei electorale din 2016, preşedintele american s-a angajat să schimbe ordinea comerţului mondial şi să reducă deficitele comerciale în creştere ale Statelor Unite. În prezent, relaţiile cu 9 din cei mai importanţi 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite au fost aruncate în incertitudine şi nu există un plan clar pentru finalizarea unor acorduri comerciale noi.

China semnează pentru o investiţie „gigantică” în infrastructura din El Salvador

Regimul din San Salvador a tăiat în luna august a anului trecut legăturile diplomatice cu Taiwanul. Președintele Nayib Bukele, care s-a întâlnit săptămâna trecută în China cu omologul său chinez, Xi Jinping, a afirmat că investiţia reprezintă „un ajutor gigantic, nerambursabil” pentru mica ţară din America Centrală.

Nepal – Hinduşii au început sacrificarea ritualică a mii de animale, în cadrul unui festival întâmpinat cu proteste

Circa 7.000 de bivoli vor fi ucişi marţi, urmând ca sacrificarea acestora să fie urmată de uciderea a zeci de mii de capre, pui şi porci. Desfăşurat o dată la cinci ani, festivalul este descris ca unul dintre cele mai mari evenimente de sacrificare ritualică a animalelor din lume. Potrivit activiştilor pentru drepturile animalelor, care au protestat şi în acest an împotriva acestei sacrificări în masă, numărul animalelor ucise în cadrul acestui festival a scăzut de la 500.000, în 2009, la circa 30.000, în 2015.

Putin a semnat o lege prin care jurnaliștii sunt consideraţi „agenţi străini” și libertăţile lor sunt limitate

Eticheta le va fi aplicată persoanelor care colaborează cu instituţii media din străinătate și care primesc sprijin financiar sau orice alt sprijin material din partea acestora. În cazul în care o publicaţie din presa externă încalcă reglementările rusești, „noile norme permit guvernului rus să blocheze site-urile agenţilor străini sau ale persoanelor juridice desemnate de aceștia”, a informat TASS.

Proiect fără precedent după căderea URSS. Rusia a inaugurat gazoductul de peste 2.000 km care o leagă de China

Power of Siberia, primul gazoduct care face legătura dintre Rusia și China şi care va da un impuls semnificativ legăturilor economice şi politice dintre Moscova şi Beijing, a fost inaugurat luni. China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai, astfel că lungimea totală a conductei va depăşi 3.000 de kilometri.

Cofondatorii Google anunţă că se retrag de la conducerea companiei Alphabet

Cofondatorii companiei Google, Larry Page și Sergey Brin, au informat marţi că se retrag de la conducerea trustului Alphabet, adăugând însă că vor rămâne „implicaţi în mod activ”. „Nu am fost niciodată genul de persoane care să ţină la rolul de conducere și considerăm că există o modalitate mai bună de a conduce compania. Alphabet și Google nu mai au nevoie de doi directori generali și de un președinte”, au informat cei doi într-o postare publică. Directorul general Google, Sundar Pichai, va prelua și rolul de director general pentru Alphabet.