Esenţiale în ultima zi din an

104

Sâmbătă a apărut în Monitorul Oficial OUG 114, care schimbă din nou Codul Fiscal, dar și alte 15 legi economice

Sâmbătă, cu doar două zile înainte de intrarea în noul an, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial OUG nr. 114/2018, ce modifică nu doar Codul Fiscal, ci și alte 15 legi în metrie economică. Ordonanţa publicată sâmbătă este foarte vastă, așa încât analiza de faţă se referă la aspectele ei esenţiale. „Ne așteptăm ca în perioada următoare să mai avem modificări fiscale, ce vin desigur chiar înainte de Revelion”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.

Dăncilă: Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov ar putea fi finalizată în 2024

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că termenul realist pentru finalizarea autostrăzii Comarnic – Braşov este anul 2024, dar speră ca şantierul să fie gata mai devreme, în condiţiile în care la începutul lui 2019 va fi desemnat constructorul câştigător.

România începe 2019 fără buget adoptat, dar cu noi taxe

România începe anul 2019 fără să aibă un buget aprobat. Autorităţile au anunţat doar principiile pe care vor să le respecte în gestionarea banilor publici: un deficit bugetar mai mic de 3 la sută din PIB, cu accent pe investiţiile publice. Iar ca să-şi asigure veniturile necesare, pe final de an, Executivul a impus noi taxe companiilor din cele mai profitabile domenii ale economiei. Ministerul Finanţelor nu a reuşit să finalizeze la timp bugetul pe anul 2019, deşi la jumătatea lunii decembrie 2018 Eugen Teodorovici anunţa că a centralizat propunerile tuturor ministerelor.

Infotrafic: Circulaţie în condiţii de ceaţă pe A3 Bucureşti – Ploieşti şi pe drumurile naţionale din 14 judeţe

Circulaţia rutieră se desfăşoară, luni dimineaţă, în condiţii de ceaţă, care reduce vizibilitatea pe Autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, între kilometrii 25 şi 68, şi pe drumuri naţionale din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman şi Vrancea.

Topul judeţelor cu cei mai mulţi români care au vrut să își cumpere o locuinţă pe credit în acest an

Aproximativ 63.000 de români au încercat să se împrumute de la bancă pentru a-și cumpăra o locuinţă în primele nouă luni din acest an, cu aproape 13% mai puţini decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Profit.ro pe baza ultimelor date, extrase din Baza Imobiliară de Garanţii a Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR). Cei mai mulţi provin din București, Ilfov și Cluj, iar cei mai puţini din Caraș-Severin, Covasna și Harghita. Volumul de locuinţe a căror construcţie a fost terminată în primele nouă luni din acest an a depășit 40.000 de unităţi, potrivit datelor colectate de Institutul Naţional de Statistică.

Ministru britanic: șanse 50-50 ca Brexitul să fie anulat

Ministrul Comerţului din Marea Britanie, Liam Fox, un suporter al ieșirii din UE, a declarat că, dacă Parlamentul va respinge acordul cu UE, sunt 50% șanse ca Brexitul să fie oprit. Conform acordului, la 29 martie, Marea Britanie va ieși din UE.

Angela Merkel face apel la solidaritate şi cooperare în mesajul de Anul Nou

Cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut că guvernul său a dezamăgit mulţi germani în 2018, însă ea a făcut apel la solidaritate şi cooperare din partea acestora pentru a trece peste divizările politice. „Vom trece peste provocările vremurilor noastre dacă rămânem împreună şi colaborăm cu alţii în afara graniţelor”.

Veneţia va introduce în noul an o taxă de intrare în oraș

Noul buget aprobat al Italiei include introducerea unei taxe de intrare pentru turiștii care vor să viziteze Veneţia. În prezent, vizitatorii plătesc 1,50 euro pentru fiecare seară petrecută într-un hotel sau într-un apartament închiriat în oraș. Noua măsură autorizează înlocuirea acestui cost suplimentar cu o taxă standard de intrare, care va trebui plătită inclusiv de cei care se află în oraș vreme de câteva ore. Autorităţile estimează că introducerea noii taxe le va aduce în jur de 50 de milioane de euro pe an, cu mult mai mult comparativ cu cele 30 de milioane de euro pe care le obţine Veneţia din taxarea nopţilor de cazare.

Iran: Sute de studenţi au protestat după un accident rutier soldat cu 10 morţi

Sute de studenţi iranieni au manifestat duminică la Teheran, pentru a doua zi consecutiv, o mişcare de protest rară într-o universitate islamică, după moartea a 10 persoane într-un accident de autobuz în campusul universitar. Purtând fotografii ale victimelor, studenţii de la Universitatea Islamică Azad, din Teheran, s-au adunat lângă instituţie și au cerut demisia preşedintelui consiliului de administraţie al universităţii, Ali-Akbar Velayati.

Netanyahu: o nouă ţară îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Prim-ministrul israelian, Beniamin Netanyahu, a anunţat în urma unei întâlniri cu preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, că mutarea ambasadei Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim este doar o chestiune de timp. În pregătirea ceremoniei de învestitură a președintelui ales al Braziliei, autorităţile vor plasa marţi pe teren scuturi antirachetă și avioane de război, așa cum au făcut în timpul găzduirii turneului Cupei Mondiale de Fotbal în 2014 sau a Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016.

Vestele galbene: Securitate întărită în Franţa în noaptea de Anul Nou

Festivităţile de Anul Nou vor avea loc în condiţii de strictă securitate în inima turistică a Parisului, spre care se vor îndrepta privitori, turiști și „veste galbene“, la fel ca în Bordeaux sau Nisa. Un total de „147.935 de forţe de ordine, securitate civilă și militară vor fi mobilizate pe întreg teritoriul pentru operaţiunea Sentinel“, a anunţat ministerul de interne într-o declaraţie duminică seara.