Esenţiale azi, 4 noiembrie

50

Marş pentru Păduri, în Capitală: Mii de oameni au ieșit în stradă

Mii de oameni au protestat duminică seară în București, participând la un Marş pentru Păduri, eveniment organizat la apelul ONG-urilor de mediu. S-a demonstrat împotriva  tăierilor ilegale de păduri și violenţelor asupra pădurarilor.

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic au anunţat organizarea acestui Marş pentru Păduri în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn, dar şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

Un an de când Comisia Europeană a cerut Guvernului României să elimine split TVA, considerat un abuz asupra firmelor. România riscă infringementul

Guvernul nu „a reușit” să elimine split TVA nici măcar la un an după ce Comisia Europeană le-a transmis autorităţilor române că mecanismul de plată defalcată este un abuz asupra firmelor și că va iniţia procedura de infringement dacă România nu renunţă la acest instrument. După păsuiri succesive obţinute de România de la Comisie anul acesta, în prezent un proiect de lege care face mecanismul complet opţional abia a trecut de votul Senatului. România riscă să ajungă în procedura de infringement a Comisiei, dacă nu elimină măcar până la 1 ianuarie split TVA, obligatoriu în prezent pentru anumite categorii de firme, spune Vlad Boeriu, partener Taxe Indirecte, Deloitte România.

Germania: Consiliul local din Dresda a decretat „stare de urgenţă nazistă”

Oraşul Dresda, din estul Germaniei, a adoptat o rezoluţie prin care este proclamată „stare de urgenţă nazistă”, relatează DPA. În această rezoluţie, adoptată miercuri seară, consilierii locali atrag atenţia că „opiniile antidemocratice, antipluraliste, mizantrope şi extremiste de dreapta şi acţiunile violente apar cu tot mai mare frecvenţă în Dresda”. „Oraşul are o problemă cu naziştii”, a spus Max Aschenbach, consilier al Die Partei, un partid politic satiric, care a iniţiat decizia de a proclama starea de urgenţă. În intervenţia sa, Aschenbach a făcut referire la mişcarea antiislamistă şi xenofobă PEGIDA, care a început în oraş în 2014.

Autorităţile norvegiene arestează o figură cunoscută a extremei drepte, chiar înainte de a ţine un discurs, la o conferinţă din Oslo

Greg Johnson, editorul-șef al publicaţiei care susţine mișcarea naţionalistă a albilor, Counter-Currents Publishing, a fost arestat de către autorităţile norvegiene cu câteva ore înainte de a-și ţine discursul la o conferinţă a extremei drepte. Johnson a fost considerat o ameninţare „nu din cauza a ceea ce ar putea face, ci din cauza discursului său de instigare la ură și a susţinerii lui Anders Breivik, susţinere exprimată anterior”, a declarat Martin Bernsen, purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii norvegiene. Breivik este un terorist de dreapta care a ucis 77 de persoane, printre care zeci de tineri, într-un atac armat în insula Utoya și un atac cu bombă în Oslo, în 2011.

Înalt responsabil al serviciilor de securitate din Caucazul rus şi fratele lui, ucişi la Moscova cu focuri de armă

„Un necunoscut a tras în vestul capitalei asupra a doi oameni, dintre care unul era directorul centrului de luptă împotriva extremismului din Republica Inguşetia”, a anunţat comitetul de anchetă moscovit într-un comunicat. Ambii au decedat la faţa locului, a precizat această sursă. Potrivit agenţiei de presă TASS, care citează surse ale poliţiei, înaltul responsabil ucis se numea Ibrahim Eldjarkiev, iar a doua victimă era fratele lui. La începutul lui ianuarie, acest poliţist de rang înalt a supravieţuit unui atentat. Vehiculul în care se afla a fost mitraliat pe un drum între Cecenia şi Inguşetia, iar trei poliţişti care se aflau în maşină au fost grav răniţi, potrivit unor surse citate de agenţiile de presă ruse.

SUA ia în calcul sancţionarea Spaniei pentru acordarea de asistenţă economică regimului Maduro

Departamentul Trezoreriei SUA are în vedere sancţionarea Spaniei pe motiv că statul „a oferit sprijin economic” regimului lui Nicolás Maduro. Mai concret, pentru fondurile pe care guvernul Venezuelei le-a depus în Banca Spaniei. Pe lângă Banca Spaniei, sancţiunile ar urma să vizeze și alte entităţi în care sunt depozitaţi banii venezueleni. Conform informaţiilor publicate, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Venezuela, Elliott Abrams, s-a întâlnit recent cu autorităţile spaniole la Madrid, deși în niciun moment nu a fost vorba despre sancţiuni.

Nouă persoane au fost răpite de piraţi de pe o navă ancorată în largul statului Benin

O navă deţinută de compania de transport maritim J.J. Ugland a fost atacată de piraţi, în largul coastelor statului Benin, care au răpit nouă membri ai echipajului navei, a anunţat firma. Ceilalţi membri ai echipajului, care au reușit să evite capturarea, au anunţat autorităţile locale, iar nava a ancorat în portul Cotonou. Deși pirateria a scăzut la nivel mondial, Golful Guineei, din Africa de Vest, este o zonă în care riscul atacurilor armate cu scopul răpirii marinarilor și jefuirii navelor comerciale rămâne ridicat, a transmis, luna trecută, Biroul Maritim Internaţional, un departament al Camerei Internaţionale de Comerţ.

Hamas și Autoritatea Naţională Palestiniană, de acord privind organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale

Şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a anunţat duminică faptul că s-a ajuns la un acord cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, în privinţa organizării de alegeri parlamentare şi prezidenţiale în teritoriile palestiniene. „Am primit un răspuns pozitiv din partea lui Abbas referitor la organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare”, a anunţat Haniyeh într-un briefing de presă organizat în Gaza.

Maree neagră misterioasă în Brazilia

Preşedintele Jair Bolsonaro a afirmat duminică faptul că „răul abia acum urmează”, făcând referire la mareea neagră misterioasă care a invadat în ultimele trei luni peste 200 de plaje din nord-estul Braziliei, transmite luni AFP. „Ce s-a răspândit şi s-a curăţat până în prezent reprezintă o mică parte din cantitatea deversată. Răul abia acum urmează”, a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat canalului de televiziune Record. Preşedintele Braziliei a adăugat că „toate indiciile” duc spre petrolierul grec Bouboulina, pe care autorităţile braziliene l-au acuzat deja vineri ca fiind responsabil pentru acest dezastru ecologic, după analizarea informaţiilor obţinute prin satelit. Compania elenă care gestionează petrolierul, Delta Tankers, a respins acuzaţia.

„Insula iubirii de Dumnezeu”. Cine organizează primul reality-show bisericesc

Filmările pentru un nou reality-show cu tematică ortodoxă, numit „Insula”, vor începe în luna noiembrie în Rusia. Zece persoane vor trăi pentru o lună în Mănăstirea Nilov.

„Aici ești doar tu cu Dumnezeu”, anunţă realizatorii în clipul de promovare, conform Moscow Times, citat de PROTV. Boris Korchevnikov, directorul general al postului de televiziune religios care va lansa emisiunea, a transmis că dorește să-i atribuie un nou înţeles cuvântului „reality”.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.