Esenţiale azi, 5 noiembrie

33

Când e Bucureștiul mai poluat? Nu în timpul orelor de vârf din trafic, ci noaptea în weekend

Timp de mai bine de două săpătămâni HotNews.ro a monitorizat înregistrările pe București ale reţelei independente de monitorizare a calităţii aerului – Airly.eu. Culmea, valorile cele mai mari – practic momentele când Bucureștiul apare că ar fi mai poluat nu au fost în timpul săptămânii, la orele de vârf din trafic, ci noaptea și mai ales în weekend. Trei weekenduri consecutive, duminică de duminică, în care valorile de poluare cu praf (PM10 și PM2.5) au depășit chiar și 400%. Din reţeaua oficială de măsurare a poluării pe zona București-Ilfov doar câteva staţii au înregistrat date privind poluarea cu praf.

Aproape 400 de angajaţi ai salinelor Praid şi Târgu Ocna sunt în grevă

Liderul de sindicat de la Salina Praid, Kelemen Jozsef, a declarat pentru Agerpres că aproximativ 150 de angajaţi au declanşat un protest spontan, din cauza faptului că nu li se acordă voucherele de vacanţă pentru 2019, banii fiind dirijaţi pentru restructurare şi acordare de plăţi compensatorii la Exploatarea minieră Râmnicu Vâlcea. Au fost sistate atât activitatea de exploatare a sării, cât şi cea de agrement din bazele turistice.

Fondurile de pensii private au făcut plăţi de 95 milioane euro pentru mai mult de 60.000 de participanţi şi moştenitori

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat, marţi, că fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie, plăţi în valoare de 454,7 milioane lei (95,7 milioane euro) către un număr de 63.153 de participanţi şi mostenitori. Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private sub forma de anuităţi (viagere), participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani”, se arată în comunicatul APAPR.

Premierul Boris Johnson, presat să publice raportul asupra ingerinţelor Rusiei în politica britanică

Johnson se afla marţi sub presiunea Camerei Lorzilor şi a opoziţiei care solicită publicarea înainte de alegerile din 12 decembrie a raportului privind imixtiunea Rusiei în politica britanică. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii şi securitate (ISC), Dominic Grieve, a cerut guvernului să publice raportul de 50 de pagini redactat de acest organism pentru a putea fi examinat de parlament înainte de alegeri.Nepublicarea acestui raport a făcut obiectul unei dezbateri luni în Camera Lorzilor. Lordul independent, David Anderson, a subliniat că „această amânare nejustificată slăbeşte ISC şi generează suspiciuni cu privire la guvern şi motivele sale”.

Dezinformarea orchestrată de către state ameninţă democraţiile (ONG)

Guvernele recurg din ce în ce mai mult la reţelele sociale pentru a manipula şi spiona alegători din lumea întreagă, o tendinţă îngrijorătoare pentru democraţie, potrivit raportului unei prestigioase organizaţii neguvernamentale dat publicităţii marţi. Freedom House apreciază că libertatea pe internet este în declin pentru al nouălea an consecutiv. Această organizaţie neguvernamentală a găsit dovezi ale existenţei „programelor avansate de supraveghere pe reţelele de socializare” în cel puţin 40 din 65 de ţări analizate.

Preşedintele Vladimir Putin a destituit 11 generali

Printre cei destituiţi din funcţie, conform newsru.com, figurează şeful Direcţiei a patra a Comitetului de anchetă de pe lângă Parchetul General al Federaţiei Ruse, general-locotenentul Ruslan Ibiev, inspectorul principal al Ministerului de Interne, general-maiorul Efrem Romanov, şeful Direcţiei principale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Crimeea, general-maiorul Aleksandr Eremeev, adjunctul şefului Direcţiei principale pentru asigurarea ordinii publice şi coordonarea interacţiunii dintre Ministerul de Interne cu autorităţile executive ale entităţilor componente ale Federaţiei Ruse, general-maiorul Aleksandr Melnikov. Melnikov a fost reţinut la 25 octombrie şi se află în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de escrocherii financiare la scară mare, el fiind înlăturat anterior din funcţia pe care o ocupa.

Proteste la Madrid, după ce 5 bărbaţi care au violat o adolescentă de 14 ani au scăpat doar cu o condamnare pentru abuz sexual

Sute de oameni au ieșit în stradă, la Madrid, pentru a protesta faţă de hotărârea mult prea blândă a Curţii Supreme care a decis condamnarea pentru abuz sexual a 5 bărbaţi care au violat în grup o adolescentă de 14 ani, potrivit euronews. Curtea Supremă i-a condamnat marţi pe cei cinci bărbaţi la închisoare între 10 și 12 ani, precizând că agresiunea care a avut loc în 2016 nu se încadrează la viol pentru că victima, care era beată și inconștientă, nu ar fi putut să spună dacă este sau nu de acord să aibă relaţii sexuale cu inculpaţii.

O instanţă din Turcia a decis eliberarea din închisoare a doi jurnaliști

Jurnaliștii Ahmet Altan și Nazli Ilicak, condamnaţi pentru legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, au primit luni aviz pentru eliberare. Tribunalul a decis eliberarea celor doi întrucât aceștia au stat deja mai mult de trei ani în închisoare, însă procesul penal care îi vizează pe cei doi continuă. Totodată, instanţa a decis achitarea jurnalistului Mehmet Altan, acuzat în același dosar. Mehmet Altan se afla deja în libertate în momentul în care a fost achitat.

Apa potabilă din unele regiuni canadiene, contaminată cu plumb

Cantitatea de plumb din apa potabilă a unor mari orașe canadiene depășesc limitele de siguranţă în mii de cămine, conform unei ample investigaţii dezvăluită recent, scrie BBC. În unele regiuni, cantitatea de plumb atinge un nivel similar cu cel din orașele americane Flint, Michigan, în timpul crizei de apă, din 2015. Din cele 12.000 de mostre colectate din 2014 până în 2018, o treime depășesc recomandările naţionale pentru siguranţă.

Masacru într-o comunitate de mormoni din Mexic. Cel puţin trei femei și șase copii au fost asasinaţi

Cel puţin trei femei şi şase copii aparţinând unei comunităţi mormone americane stabilite în nordul Mexicului au fost asasinaţi într-o ambuscadă, a anunţat una din rudele victimelor. Trupurile decedate au fost găsite, ciuruite de gloanţe, la bordul unei camionete calcinate, cu care se îndreptaseră spre frontiera cu SUA, a declarat pentru presă unul din liderii comunităţii mormone, Julian Lebaron, activist anti-infracţionalitate şi văr al femeii asasinate. „Le-au întins o ambuscadă, au deschis focul asupra camionetei şi au incendiat-o (…) Este un masacru”, a declarat Julian Lebaron la postul Radio Formula, citat de Digi24.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.