Esenţiale azi, 6 noiembrie

80

România a avut din nou printre cele mai mari creșteri ale preţurilor producţiei industriale din UE

Preţurile producţiei industriale au crescut, în România, cu 4,2% faţă de septembrie 2018, în timp ce, la nivelul UE, a fost înregistrată o scădere de 0,7%. Totuși, ritmul anual de creștere al preţurilor producţiei industriale a încetinit de la 4,7% în august și 6,2% în iulie. În septembrie, cea mai mare creștere anuală a preţurilor producţiei industriale, de 4,5%, a fost înregistrată în Bulgaria.

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache, numit raportor al Parlamentului European

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache, reprezentant PLUS, va fi raportorul Parlamentului European pentru Moldova în această legislatură. Tudorache este membru al grupului parlamentar european Renew Europe condus de Dacian Cioloș.

Dragoș Tudorache a fost șef al Cancelariei premierului în prima parte a mandatului guvernului tehnocrat, apoi ministru de interne în același Guvern Cioloș.

Cea mai mare universitate din ţară lansează un program pentru absolvenţii care se întorc la muncă după concediul de îngrijire a copilului

E vorba de un program de management de carieră, „Embrace the Gap”, și este, spun organizatorii acestuia, „dedicat persoanelor care, din motive personale, precum concediul de îngrijire a copilului, și-au luat o pauză mai lungă de la carieră”. Organizatorii programului derulat de Universitatea Babeș-Bolyai spun că acesta are o serie de beneficii, cum ar fi reducerea stresului asociat cu întoarcerea la muncă prin participarea la o sesiune de orientare psihologică moderată de un psiholog clinician specializat pe strategii de management al stresului și al anxietăţii, reconectarea cu identitatea și valorile profesionale prin participarea la două ateliere de discuţii și activităţi practice, oportunităţi de învăţare și dezvoltare continuă, susţinut de un reprezentant al UBB, un atelier de autoevaluare a competenţelor și altele.

Google își deschide anul viitor primul centru de cercetare din România în cel mai înalt turn de birouri din centrul Bucureștiului

Gigantul IT Google a închiriat un etaj din turnul de birouri Unirii View, dezvoltat de fostul pilot de raliuri Yves Weerts în apropiere de Piaţa Unirii din București, și vrea să inaugureze anul viitor un centru de cercetare în urma unei investiţii considerabile, potrivit unor surse Profit.ro apropiate tranzacţiei.

Deocamdată, compania are la nivel local doar doi angajaţi. Veniturile Google în Romania sunt estimate însă în piaţă la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.

Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România – lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra. În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicaţiilor medicilor consultaţi de HotNews.ro și reprezentanţilor companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere, undeva în jurul datei de 20 noiembrie.

Franţa anunţă eliminarea unui important lider jihadist în Sahel

Marocanul Abou Abderahman al Maghrebi, alias Ali Maychou, considerat numărul doi şi liderul religios al Grupului Susţinerii Islamului şi Musulmanilor (GSIM), o organizaţie jihadistă cu legături cu Al-Qaida, a fost ucis de către forţele franceze în Mali, la începutul lui octombrie, a declarat ministrul francez al Armatelor Florence Parly pentru AFP, citat de news.ro.

Consiliul din Bristol a votat interzicerea mașinilor diesel în oraș, o premieră pentru Marea Britanie

Bristol va deveni primul oraș din Marea Britanie care va interzice mașinile diesel, ca parte a unui plan de acţiune pentru diminuarea nivelului de poluarea a aerului. Consiliul orașului a votat marţi, după o serie de consultaţii publice, impunerea unei interdicţii totale pentru mașinile private diesel, în timpul zilei, în centrul orașului. Schema necesită acum aprobarea guvernului, urmând să fie implementată în 2021.

Italia, prima ţară în care studiul schimbării climatice va fi obligatoriu în școli

Italia este pe cale să devină prima ţară din lume în care studiul schimbării climatice este obligatoriu în școli, potrivit anunţului făcut de ministrul Educaţiei marţi, scrie Telegraph.

Sub o nouă lege, toate școlile de stat vor trebui să aloce în jur de o oră pe săptămână pentru sustenabilitate și chestiuni legate de schimbare climatică, începând cu anul școlar următor, a transmis Lorenzo Fioramonti. Acest lucru ar presupune în jur de 33 de ore pentru studii climatice pe an.

Statele Unite au impus sancţiuni pentru încă cinci oficiali din Venezuela

Administraţia Trump a anunţat că a adăugat încă cinci oficiali pe lista persoanelor vizate de sancţiunile impuse de Washington împotriva Venezuelei. Cei cinci oficiali sunt deja vizaţi de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană și Canada și sunt acuzaţi de corupţie, dar și că ar fi avut legătură cu decizia de a folosi forţa împotriva protestatarilor din capitala ţării, Caracas, a anunţat Departamentul american de Stat prin intermediul unui comunicat.

China promite să respecte „pe deplin” stilul de viaţă al oamenilor din Taiwan, după „unificarea pașnică”

China va respecta complet stilul de viaţă al oamenilor din Taiwan și sistemul lor social, după ce va fi reunită în mod pașnic, cât timp securitatea naţională este în siguranţă, a anunţat Partidul Comunist marţi, scrie CNA.

China revendică Taiwan-ul ca parte a propriului teritoriu și a început să pună mai multă presiune pe insulele cu locaţie strategică, de când președinta Tsai Ing-wen a peluat funcţia, în 2016. China este îngrijorată deoarece președinta actuală ar putea să dorească independenţa formală, o linie roșie pentru Beinjing.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.