Esenţiale azi, 6 ianuarie

122

România

Finanţele doresc să facă luni primul împrumut pe 2020

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) dorește să împrumute luni 500 de milioane de lei, cu scadenţa în 2023, de pe piaţa internă, aceasta fiind prima licitaţie din acest an. Vorbim, pe întregul an 2020, de un necesar de finanţare de circa 85-90 de miliarde de lei. În suma aceasta intră deficitul bugetar prognozat pentru acest an, de 40,5 miliarde de lei, iar restul reprezintă datoriile care ajung la scadenţă și trebuie rambursate. În total, în ianuarie, Ministerul vrea să împrumute puţin peste 5 miliarde de lei.

Prim-ministrul Ludovic Orban, întrevederi cu lideri europeni şi NATO, la Bruxelles, în perioada 7-9 ianuarie

Potrivit unui comunicat de duminică al guvernului, în prima zi a vizitei, premierul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv, cu Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere, cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, precum şi cu Johannes Hann, comisar european pentru buget şi resurse umane. În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Ludovic Orban se va afla la Parlamentul European, unde va avea o întrevedere bilaterală cu David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, urmată de o conferinţă comună de presă.

Poșta Română anunţă că plata pensiilor se va decala în ianuarie

Poșta Română a anunţat, printr-un comunicat dat luni dimineaţă, că în luna ianuarie 2020 distribuirea pensiilor se va decala, deoarece banii pentru drepturile sociale ajung în conturile Poştei Române începând cu 7 ianuarie. Compania a precizat că acest lucru se întâmplă la fiecare început de an.

București: Reţeaua independentă de măsurare a calităţii aerului a înregistrat sâmbătă noapte depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf

Reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului din București – airly.eu – a înregistrat sâmbătă seară la ora 10 o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la staţia de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală. Practic este vorba despre poluarea cu praf. Și la staţia de pe Șoseaua București Târgoviște s-au înregistrat valori impresionante: depășiri de 654% (163 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 484% (242 ug/m3) pentru PM10. La toate cele 16 staţii s-au înregistrat depășiri între 200 și aproape 700% pentru cei doi indicatori.

Orientul Mijlociu

Răspuns din partea noului lider al forţelor iraniene Quds

Noul șef al forţelor iraniene Quds, Esmail Qaani, a declarat că ţelul său este expulzarea Statelor Unite din regiune. „Promitem să continuăm calea martirului Soleimani cu aceeași putere, iar singura compensaţie pentru noi ar fi scoaterea Americii din regiune”, a spus Qaani înainte de funeraliile lui Soleimani din Teheran.

Irakul decide expulzarea soldaţilor americani

Parlamentul irakian a adoptat, duminică, o rezoluţie prin care cere guvernului să pună capăt prezenţei trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spaţiul aerian și maritim al ţării în niciun scop, scrie Reuters. Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunţase suspendarea activităţilor de sprijin pentru trupele irakiene. Anunţul vine pe fondul escaladării tensiunilor din regiune, la două zile de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american.

Camera Reprezentanţilor va vota o rezoluţie pentru limitarea acţiunilor militare în Iran ale lui Trump

Şefa Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a declarat că aceasta va introduce şi va vota în săptămâna în curs o rezoluţie asupra puterilor militare, pentru a limita acţiunile militare ale preşedintelui Donald Trump cu privire la Iran. Este de aşteptat ca rezoluţia să fie susţinută în Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, însă este mai puţin probabilă perspectiva ca ea să treacă de Senat, care este controlat de republicanii ce îl susţin pe Trump, dintre care mulţi au declarat că aprobă acţiunea preşedintelui cu privire la Iran.

Eurasia

Rusia a început livrarea de gaze prin TurkStream către Grecia și Macedonia de Nord

Rusia a început livrările de gaz către Europa prin noul gazoduct TurkStream, care trece prin Turcia, a anunţat duminică Bulgartransgaz, din Bulgaria, în contextul în care Moscova caută să reducă livrările prin Ucraina. Producătorul rus de gaze, Gazprom, a început la 1 ianuarie livrarea a aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze către Bulgaria prin TurkStream, substituind ruta care trece prin Ucraina și România. Pe acea rută, Rusia livrase anul trecut Greciei circa 3 miliarde de metri cubi, iar Macedoniei de Nord, jumătate de miliard.

Asia

Cea mai vârstnică persoană din lume, japoneza Kane Tanaka, a împlinit 117 ani

Cea mai vârstnică persoană din lume, japoneza Kane Tanaka, a împlinit 117 ani și și-a sărbătorit duminică ziua de naștere într-un centru pentru persoane vârstnice din Fukuoka, în sudul Japoniei. Tanaka s-a născut prematur în 1903 și s-a căsătorit cu Hideo Tanaka în 1922, potrivit Guinness World Records. Cuplul a avut patru copii și a adoptat un al cincilea.

Fukushima se reinventează cu ajutorul energiei regenerabile

Autorităţile din Fukushima, zona din Japonia grav afectată de accidentul nuclear din 2011, au anunţat un plan de investiţii pe termen lung menit să facă trecerea de la energia nucleară la sursele regenerabile. Acestea sunt aşteptate să producă 600 de megawaţi de electricitate, o cantitate impresionantă, dar care reprezintă doar o fracţiune din cei 4.700 de megawaţii pe care îi producea centrala nucleară.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.