Esenţiale azi, 7 ianuarie

105

România

Guvernul a adoptat o OUG de corectare a OUG 114

Şeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunţat luni că guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care să permită intrarea în vigoare a prevederilor cuprinse în proiectul de lege care corecta unele prevederi din OUG 114 şi pe care Executivul şi-a asumat răspunderea, printre acestea fiind îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari, încetarea detaşărilor din sectorul privat în instituţiile de stat şi suspendarea aplicării prevederilor Codului Administrativ pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, a fost îngheţată valoarea punctului de amendă.

Circa 25% din companii nu și-au depus bilanţurile în 2018, de peste două ori mai multe decât în 2014

Peste 200.000 de companii nu și-au depus bilanţurile în 2018, de peste două ori mai multe decât la nivelul anului 2014, reiese din datele comunicate de Registrul Comerţului pentru cursdeguvernare.ro. Cu alte cuvinte, una din patru companii active la nivelul anului 2018 nu și-a depus situaţiile financiare. Astfel, dacă în 2014, dintre cele circa 750 de mii de companii active, doar 89 de mii nu își depuseseră bilanţul, numărul lor a urcat la 120 de mii doi ani mai târziu, apoi la 201.793, la finele lui 2018.

2020: Salariile şi numărul de angajaţi vor creşte solid. Construcţiile frânează

Economia va creşte solid şi la fel şi salariile românilor. Se va tempera sectorul construcţiilor, însă vor merge mai bine industria şi agricultura, estimează statistica de stat pentru 2020. România se bazează anul acesta pe o creştere economică de 4,1%, uşor mai mare decât cea de anul trecut, potrivit ultimelor prognoze ale guvernului. Dintre sectoarele economiei, cel mai mare avans îl vor avea construcţiile, cu o creştere de 6,5%. Statistica statului subliniază însă că aici va fi vorba totuşi de o decelerare masivă, creşterea estimată pentru 2019 fiind de 15,5%.

MAI anunţă că are resurse pregătite pentru a sprijini Australia

Ministerul de Interne răspunde apelului lansat la nivel european și anunţă că deţine forţe pregătite pentru a fi trimise în Australia, președintele Klaus Iohannis fiind informat în acest sens cu privire la resursele de care dispune România pentru a oferi sprijin. „Ministerul Afacerilor Interne răspunde apelului lansat la nivel european și are forţe pregătite pentru a fi trimise în Australia. La nivelul Uniunii Europene a fost activat Mecanismul de Protecţie Civilă (EUCPM), ca urmare a incendiilor generalizate din Australia”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Ministerul de Interne.

Europa

Erdogan închide Strâmtoarea Bosfor – Convenţia de la Montreux a devenit trecut

Preşedintele turc a subliniat că, potrivit planurilor guvernului turc, prin Strâmtoarea Bosfor vor trece numai navele de mărfuri uscate, în timp ce celelalte nave vor trece prin Canalul Istanbul, unde însă nu va mai fi în vigoare Convenţia de la Montreux. „Gândiţi-vă cum e să folosească Strâmtoarea şi să nu câştigaţi nimic. Dar pentru Canalul Istanbul vor fi create drepturi, cum se întâmplă şi cu Canalul Suez. Noi vom merge înainte cu planul nostru”, declarase recent preşedintele turc, pentru ca ieri să susţină clar la CNN Turk că „Convenţia de la Montreux împreună cu Strâmtorile este istorie”, notează Hotnews.

Alegerile prezidenţiale din Croaţia: Victoria lui Milanovic este un semn al slăbirii poziţiei populiștilor în Europa de Est

Cotidianul german Der Spiegel scrie că victoria lui Zoran Milanović are o importantă componentă simbolică, deoarece reprezintă semnalul că în estul Uniunii, populiștii nu mai sunt pe val. Cotidianul german reamintește că la ultimele alegeri din Slovacia, România și Ungaria, populiștii au suferit pierderi. „Acest rezultat electoral are o mare încărcătură simbolică pentru Croaţia, dar și pentru Europa. El reprezintă un semnal că populiștii din estul Europei nu se mai află pe val”, scrie expertul Spiegel pentru Europa de Est, Keno Verseck.

Producţia de automobile a Germaniei a atins anul trecut cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani

Producţia de automobile a Germaniei a coborât anul trecut până la cel mai scăzut nivel de după 1996, în contextul în care prima economie europeană suferă de pe urma războiului comercial global, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Cifrele publicate luni de Asociaţia Industriei Auto Germane (VDA) arată că, anul trecut, constructorii auto germani, precum Volkswagen AG, BMW AG şi Daimler AG, au produs 4,66 milioane de vehicule la uzinele lor din Germania, cel mai mic număr de după 1996. Potrivit VDA, cifra din 2019 este cu 9% mai mică decât cea din 2018 şi este rezultatul reducerii cererii venite de pe pieţele internaţionale.

Orientul Mijlociu

Germania îşi retrage o parte a militarilor staţionaţi în Irak

Contingentul german – aproximativ 30 de militari staţionaţi la Bagdad şi Taji, la nord de capitala irakiană – urmează să fie „redus provizoriu”, iar militarii vizaţi să fie transferaţi în Kuwaitul vecin şi în Iordania, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Această decizie intervine într-un context de tensiuni puternice între Statele Unite şi Iran, după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.

Ambasadorul Chinei la ONU îndeamnă SUA să evite folosirea forţei militare în Orientul Mijlociu

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a îndemnat luni Statele Unite să evite folosirea forţei militare pentru a nu escalada și mai mult tensiunile în Orientul Mijlociu. Zhang Jun le-a cerut tuturor părţilor implicate să acţioneze cu reţinere în regiune. Anterior, Administraţia Chinei a condamnat vehement, sâmbătă după-amiază, asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian, îndemnând Statele Unite să nu utilizeze forţa abuziv.

Spaţiu

Observatorul LIGO a detectat încă o ciocnire între stele neutronice

Pentru a doua oară în istorie, Observatorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) a detectat o ciocnire între două nuclee stelare ultradense, denumite stele neutronice, însă de această dată undele gravitaţionale detectate par a fi generate de nişte obiecte mai masive decât se credea că pot fi stelele neutronice. Observatorul LIGO a scris istorie în urmă cu doi ani şi jumătate, când a detectat prima pereche de stele neutronice – nuclee stelare extrem de dense, de dimensiunea unui oraş, rămase în urma exploziei unor stele masive în stadiul de supernove – care se orbitau reciproc şi apoi s-au ciocnit, generând o undă de şoc în textura spaţiu-timpului.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.