Esenţiale azi, 8 ianuarie

129

România

Ministrul Sănătăţii a prezentat raportul controlului de la Spitalul Floreasca

Medicii care au efectuat operaţia de la Spitalul Floreasca în timpul căreia a luat foc o pacientă au folosit un dezinfectant care nu ar fi trebuit utilizat în acest caz, cu toate că în acel moment în spital erau disponibile toate tipurile de dezinfectanţi, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Biocidul utilizat pentru dezinfecţia câmpului operator în timpul operaţiei de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecţia mâinilor personalului medical, iar acest biocid, care conţine o cantitate mare de alcool, a fost utilizat în cantitate nepermis de mare și în combinaţie cu bisturiul electric, lucru care a dus la izbucnirea focului pe masa de operaţie, arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. “S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ţine de abecedarul chirurgical”, este concluzia ministrului Sănătăţii, care este de profesie medic chirurg.

Un nou serviciu public electronic, pentru evitarea cozilor la ghișee: Extrasul de plan cadastral poate fi obţinut online

Extrasul de plan cadastral poate fi obţinut online de către notari sau persoanele interesate, fără plata unui tarif de urgenţă, începând cu data de 8 ianuarie 2020, a anunţat miercuri Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Extrasul de plan cadastral pentru informare poate fi furnizat online, în aceleași condiţii cu extrasul de carte funciară, în cazul în care imobilul pentru care se solicită documentul are geometrie în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Documentul poate fi primit pe loc și costă 15 lei, potrivit agenţiei.

Noi reguli UE pentru protecţia consumatorilor: Sunt vizate în special magazinele online

De săptămâna aceasta au intrat în vigoare noi norme UE care vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale privind protecţia consumatorilor, în conformitate cu evoluţiile digitale. Printre altele, acestea impun o mai mare transparenţă a pieţelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise. Directiva (UE) 2019/2161 a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce privește o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecţie a consumatorilor și modernizarea acestor norme a intrat în vigoare în 7 ianuarie.

Ungaria vrea să finalizeze în 2020 cea de a doua autostradă care va face legătura cu România

Guvernul ungar va da în folosinţă în acest an 160 de kilometri de drumuri, cu o valoare de 390 miliarde forinţi (1,2 miliarde euro), printre proiectele ce urmează a fi finalizate se numără și secţiunea de autostradă care face legătura între orașul Berettyoujfalu și graniţa cu România, a informat marţi Ministerul ungar al Inovaţiei și Tehnologiei, transmite MTI. Potrivit sursei citate, finalizarea acestui tronson va pune la dispoziţie cea de a doua legătură între Ungaria și Transilvania, după autostrada M43, care este legată de autostrada A1 (București – Nădlac), notează profit.ro.

Criza forţei de muncă – premieră la McDonald’s în România: Lanţul aduce angajaţi din Sri Lanka

Lanţul de restaurante cu servire rapidă McDonald’s România va angaja, la jumătatea acestei luni, pentru cel puţin 2 ani, 30 de lucrători din Sri Lanka, într-un program-pilot, o premieră pentru McDonald’s în România, generată inclusiv de criza forţei de muncă de pe piaţa locală. Pentru selecţia acestora, o echipă din România a mers în Sri Lanka, a transmis compania pentru Profit.ro.

Uniunea Europeană

UE denunţă „ingerinţa” Turciei în conflictul din Libia

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat marţi „ingerinţa Turciei” în conflictul din Libia, în finalul unei reuniuni la Bruxelles cu miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Regatului Unit, potrivit France Presse. În acelaşi timp, miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit, Germaniei şi Italiei au condamnat marţi orice „ingerinţă externă” în conflictul din Libia, la capătul acestei reuniuni de urgenţă la Bruxelles.

Orientul Mijlociu

Atac iranian cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani. Declaraţia ministrului de Externe iranian. Reacţia lui Donald Trump/ Avertismentul Iranului

Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani. Bazele atacate sunt Al Assad şi Erbil. Ministrul de Externe iranian Javad Zarif a afirmat că Iranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare. Preşedintele american Donald Trump a spus că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacurilor. Armata irakiană anunţă că bazele coaliţiei au fost lovite de 22 de rachete, 17 dintre ele lovind baza Al-Asad, din provincia Anbar, conform CNN. Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad Baqeri, avertizează că dacă SUA vor reacţiona după atacul cu rachete, răspunsul Teheranului va fi „mai puternic şi mai zdrobitor”, transmite CNN, citată de News.ro.

Iranul desemnează armata americană drept entitate teroristă

Parlamentul iranian a aprobat, marţi, un proiect de lege care desemnează armata americană și Pentagonul drept entităţi teroriste, relatează agenţia iraniană de știri, FARS, citată de Hotnews.

În plus, Parlamentul iranian solicită guvernului să aloce 200 de milioane euro pentru Forţa Quds, a Corpului Gărzii Revoluţiei Islamice (IRGC), pentru a se răzbuna pe SUA, după asasinarea generalului-locotenent, Qassem Soleimani.

Președintele Ucrainei confirmă decesul tuturor persoanelor aflate în avionul prăbușit în Iran

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a confirmat, citând informaţii preliminare, că toţi pasagerii și membrii echipajului aflaţi la bordul aeronavei prăbușite în Iran și-au pierdut viaţa. Televiziunea iraniană de stat și premierul Ucrainei au afirmat că la bord se aflau 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului. Zelenski a transmis într-un comunicat că Ucraina încearcă să stabilească circumstanţele producerii accidentului și numărul exact al victimelor.

Australia

Australia: 10.000 de cămile vor fi împuşcate din elicoptere

Circa 10.000 de cămile vor fi împuşcate din elicoptere în sudul Australiei sub motivul că beau prea multă apă în această zonă devastată de secetă şi incendii. Operaţiunea va începe miercuri, la solicitarea unor lideri aborigeni din ţinutul Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, şi va fi executată de vânători profesionişti timp de cinci zile.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.