Esenţiale azi, 8 august

56

Președintele Venezuelei acuză un lider al opoziţiei de tentativă de asasinat

Șeful de stat Nicolas Maduro l-a acuzat pe Julio Borges, un lider marcant al opoziţiei, că s-ar fi aflat în spatele atacului cu drone încărcate cu exploziv, din timpul unei manifestaţii publice care a avut loc weekendul acesta. Borges, care anul trecut a primit din partea UE Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire, a negat categoric acuzaţiile. Borges a spus că presupusul complot este o „farsă” creată cu scopul persecutării celor care se opun regimului Maduro.

Incendiu de amploare în Germania. Zeci de răniţi

Incendiul a izbucnit la linia de înaltă tensiune a căii ferate, între localităţile Troisdorf şi Siegburg, extinzându-se la opt case situate în apropiere. Focul s-a propagat rapid din cauza temperaturilor ridicate din vestul Germaniei. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite în incendiu, 23 dintre acestea fiind transportate la spital. La operaţiunea de stingere a focului au fost mobilizaţi aproximativ 500 de pompieri.

Consilier prezidenţial american: Coreea de Nord nu a început denuclearizarea

John Bolton, consilier prezidenţial american pentru securitatea naţională, a declarat marţi că regimul de la Phenian nu a făcut paşii necesari pentru denuclearizare, conform acordului dintre preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, şi omologul său american, Donald Trump. John Bolton a anunţat că Statele Unite şi-au respectat partea din acordul încheiat de Donald Trump şi Kim Jon-un în Singapore. De asemenea, relaxarea sancţiunilor nu este luată în considerare. Secretarul american de stat, Mike Pompeo, este pregătit să se întoarcă în Coreea de Nord pentru o altă întâlnire cu Kim Jong-un.

Bilanţul deceselor în Lombok trece de 100

Numărul celor care și-au pierdut viaţa în cutremurul care a lovit insula indoneziană Lombok este în creștere, în timp ce mii dintre supravieţuitori au rămas fără casă. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Indoneziene pentru Răspuns la Dezastre a declarat că bilanţul deceselor a ajuns la 105 persoane după seismul de 6,4 grade magnitudine care s-a resimţit pe 29 iulie.

Canada cere ajutorul aliaţilor în disputa cu Arabia Saudită. SUA nu se implică

Surse Reuters au dezvăluit că guvernul canadian plănuiește să ceară ajutorul Emiratelor Arabe Unite și al Marii Britanii pentru a aplana disputa politică generată de dezacordul celor două ţări privind gestionarea a doi activiști pentru drepturile omului deţinuţi în Arabia Saudită. Canada a cerut eliberarea activiștilor, iar Riyadhul a acuzat Ottawa de imixtiune în politica internă saudită, după care și-a retras ambasadorul din capitala Canadei și a pus interdicţie pe comerţul cu această ţară. „Ambele părţi au nevoie să rezolve situaţia pe cale diplomatică. Nu putem s-o rezolvăm noi pentru ele. Trebuie să o rezolve împreună”, a declarat Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Incendiul din California va persista toată luna august

Deja desemnat cel mai mare incendiu de vegetaţie din istoria statului California, complexul Mendocino, care a pârjolit până acum 290.692 de hectare de teren, nu a putut fi încă stins. Abia o treime din suprafaţa acoperită de foc a ajuns sub controlul pompierilor, care se luptă cu 18 focare, întreţinute de vânturile puternice și de umiditatea foarte scăzută. Ţinta autorităţilor era ca, până la jumătatea lunii august, să stingă focul în întregime. Termenul a fost amânat până la începutul lunii septembrie.

Universitatea de Medicină din Tokio își cere public scuze pentru „trădare”

Rectorul uneia dintre cele mai prestigioase universităţi medicale din Japonia a adresat oficial scuze pentru „trădarea” încrederii publicului nipon. O investigaţie a dezvăluit că instituţia de învăţământ scădea artificial notele femeilor care candidau la admitere și că a crescut notele a 19 studenţi care au făcut donaţii către școală. Vice-președintele universităţii a promis public că admiterea de anul viitor se va desfășura în condiţii corecte.

WWF a finalizat o controversată campanie de conștientizare a traficului de fildeș

Retailerul fictiv Ivory Lane a atras furia publicului săptămâna aceasta, când s-a lansat ca un brand de bijuterii de lux din fildeș. Divizia Singapore a reţelei internaţionale World Wildlife Fund a anunţat apoi că a construit special brandul și naraţiunea de brand premium pentru a atrage atenţia publicului asupra complexităţii unui subiect foarte aprins în regiune: comerţul cu fildeș. Reacţiile au fost împărţite între cei care au aplaudat ideea și cei care au acuzat că „fake news”-ul este neetic, chiar și atunci când este pus în slujba unei cauze legitime.

Furnizorii de internet din Marea Britanie își dezvăluie vitezele reale

Majoritatea furnizorilor de internet de bandă largă din Regatul Unit au fost nevoiţi să își modifice reclamele după ce o lege care îi obligă să declare viteza reală de trafic a intrat în vigoare. Potrivit unui grup de lobby din industrie, 11 furnizori importanţi de internet au fost afectaţi serios, unii trebuind să afișeze viteze mai reduse chiar și cu 41%.

Nouă ţări au anunţat că renunţă la diesel, dar nu au dat nicio lege în acest sens

Copenhaga, de anul viitor, Parisul, Madridul, Atena și Mexico City până în 2025. Acestea sunt cele mai curajoase termene care au fost asumate declarativ de orașe importante, și secondate de promisiuni la nivel naţional: Norvegia – 2025, Franţa – 2040 și Marea Britanie – 2050. În ciuda angajamentelor, niciuna dintre aceste ţări nu și-a modificat legislaţia pentru a impune ţintele pe care doresc să le atingă. Analiștii spun că politicienii nu urmăresc să lege mâinile succesorilor lor, însă că retorica aceasta dă un semnal clar industriei, pentru pregătirea unei tehnologii de larg consum cu emisii zero.

CE vrea un încărcător unic pentru mobil

Comisia Europeană se gândește să impună un încărcător unic pentru telefoanele mobile. Executivul UE a cerut de peste 10 ani introducerea unui încărcător comun, motivând că încărcătoarele vechi sunt sursa a peste 51.000 de tone de deșeuri electronice pe an și sunt și un inconvenient pentru utilizatori. Utilizatorii de iPhone și de telefoane cu sistem Android se plâng de mult timp de încărcătoarele diferite ale telefoanelor.

Staţia Internaţională Spaţială (SSI) va putea fi văzută pe cerul Bucureştiului

Miercuri, de la ora 21:16, SSI poate fi urmărită patru minute, iar joi – la ora 21:08 – este vizibilă trei minute. NASA a pus la dispoziţia pasionaţilor un serviciu prin care pot primi o notificare prin email sau SMS pentru a afla din timp când Staţia Internaţională Spaţială trece pe deasupra oraşului lor.

Școlile din Tennessee, obligate prin lege să afișeze mottoul „In God We Trust”

O lege care cerea ca mottoul naţional american „In God We Trust” să fie afișat în toate locurile publice și care a fost aprobată în statul Tennessee în aprilie, urmează să intre în vigoare de la reînceperea școlii în săptămânile care urmează. Iar reacţiile sunt împărţite. Pe de o parte sunt cei care salută prezenţa mottoului, mai ales datorită referirii la Dumnezeu, în timp ce pe alţii tocmai această referire îi deranjează, declarând că încalcă dreptul la libertate religioasă al celor care nu împărtășesc credinţa într-un Dumnezeu.