Esenţiale de weekend

60

Proteste de amploare în România

Sute de mii de oameni s-au strâns peste weekend să protesteze împotriva corupţiei și a persoanelor cu dosare penale care se află în coaliţia de guvernământ. Protestele s-au organizat în marile orașe ale ţării, la care au participat atât români din ţară, cât și români din diaspora veniţi înapoi acasă în vacanţă. A fost pentru prima dată de la protestele care au izbucnit în iarna trecută când acestea au devenit cu adevărat violente, peste 400 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale după ce, vineri seara, jandarmeria a intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Procurorii militari s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal în care vor fi preluate și plângerile penale depuse de cetăţeni la poliţie privind modul în care au intervenit jandarmii.

Facebook ia măsuri împotriva conturilor false

La o săptămână după ce reţeaua de socializare a declarat că a identificat un nou efort coordonat de a influenţa politic alegerile care se vor desfășura în luna noiembrie pentru Congresul american, a decis aplicarea de noi măsuri de securitate. Administratorii paginilor de Facebook urmărite în număr mare de americani vor fi obligaţi să își securizeze contul prin autentificarea în doi pași și să confirme adresa de rezidenţă primară. De asemenea, Facebook va adăuga o secţiune care va afișa public ţara de unde este administrată pagina, pentru ca toţi fanii paginii respective să fie avizaţi.

Explozie la un depozit de armament din Siria

Cel puţin 39 de persoane, dintre care și 12 copii, au murit duminică în provincia Idlib, Siria, după ce o clădire care ar fi adăpostit muniţie aparţinând traficanţilor ilegali de arme a explodat, fără să se cunoască încă motivul. Explozia a avut loc în orașul Sarmada, care este aproape de graniţa cu Turcia. În momentul de faţă provincia este sub ocupaţia rebelilor sirieni și se crede că mai multe familii de civili sirieni locuiau în clădirea cu pricina. Zeci de persoane sunt încă date dispărute.

Incendii pe insula Evia, Grecia

Grecia este din nou afectată de incendii. Două sate de pe insula Evia au fost evacuate duminică, după izbucnirea unui foc de pădure care s-a întins rapid din cauza vânturilor puternice. Pompierii au evacuat satele Kontodespoti și Stavros mai mult ca o măsură de precauţie după dezastrul din luna iulie, când 94 de oameni au murit în cel mai devastator incendiu de pădure din istoria recentă a ţării. Șefii Poliţiei, Pompierilor și ministrul protecţiei civile au fost înlocuiţi de către premierul Alexis Tsipras.

Ministrul german al apărării spune „NU” serviciului militar obligatoriu

La șapte ani de la abolirea recrutării obligatorie, o facţiune a Uniunii Creștin-Democrate, partid din care face parte și cancelarul Angela Merkel, dar și ministrul apărării, Ursula von der Leyen, se pare că face presiuni pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu la tinerii adulţi, care ar fi de altfel susţinut și de majoritatea germanilor, conform unui sondaj recent. Ministrul apărării se opune însă, susţinând că Germania are mai degrabă nevoie de „experţi înalt instruiţi şi motivaţi, de profesionişti adevăraţi“, din moment ce astăzi suntem mai degrabă ameninţaţi prin atacuri cibernetice, războaie hibride și deplasări masive de populaţii din ţări destabilizate politic.

Atentat dejucat în Egipt

Agenţia naţională de presă din Egipt a confirmat faptul că peste weekend forţele de securitate egiptene au reușit să împiedice un atentat asupra unei biserici din apropiere de Cairo. Un militant islamist îmbrăcat cu o vestă cu explozibili avea în plan să atace biserica din Qalyubiyah, însă în urma intervenţiei forţelor de securitate acesta s-a aruncat în aer la aproximativ 250 de metri de obiectiv, iar incidentul nu s-a soldat cu victime.

Trump dublează taxele pentru Turcia

Relaţiile dintre SUA și Turcia, aliaţi NATO cu cele mai importante forţe armate, riscă să degenereze în haos, pe fondul problematicii pastorului american aflat în detenţie la domiciliu în Turcia, suspectat fiind că a avut un rol în puciul eșuat din Turcia. Vineri, președintele american a autorizat dublarea tarifelor vamale pentru importurile de oţel și aluminiu din Turcia, ceea ce a afectat puternic lira turcească la cursul de schimb. Președintele turc a spus că Trump este „nebun” să renunţe la un aliat NATO pentru un pastor și a invitat populaţia turcă la „luptă naţională”, cerându-le oamenilor care au valută sau aur să cumpere lire turcești.

Supravegherea chineză trece dincolo de graniţe

Chinezii musulmani care vor să meargă în pelerinaj la Mecca primesc dispozitive cu GPS prin care statul îi poate urmări și peste graniţe. Conform Asociaţiei Islamice Chineze – o asociaţie de stat care vorbește în numele grupurilor etnice musulmane din China și care organizează și monitorizează pelerinajul anual –, scopul programului este siguranţa celor peste 11.000 de chinezi care vor călători anul acesta în Arabia Saudită. Cu toate acestea, experţii atrag atenţia că, prin acest sistem, statul chinez încearcă să justifice politici invazive de supraveghere peste graniţe, în special în ce privește minoritatea musulmană care este strict supravegheată și în ţară prin multiple metode.

ONU: Trump incită la violenţă împotriva presei

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, avertizează că retorica președintelui american cu privire la presă este „foarte aproape de incitare la violenţă” și că îi pune pe jurnaliști în pericolul de a fi atacaţi dacă nu se autocenzurează. Președintele Trump, care a spus despre presa americană că este „inamicul poporului”, duce o campanie de denigrare a presei și de încurajare la încălcarea libertăţii de exprimare și, în general, a drepturilor omului, care ne aduce aminte de perioada de dinaintea celor Două Războaie Mondiale, mai spune comisarul ONU.

Celebrul tablou Nicholson, un fals

Un tablou despre care se credea că aparţine artistului britanic Sir William Nicholson și care a fost vândut pentru 165.000 de lire sterline, s-ar putea dovedi a fi de fapt un fals. Examinat în cadrul emisiunii BBC „Fake Or Fortune?”, experta Patricia Reed care a alcătuit și publicat lista oficială cu toate tablourile cunoscute ale artistului, a conchis că „nu sunt dovezi suficiente” pentru a-i susţine autenticitatea. Proprietarii galeriei care au vândut tabloul s-au declarat „șocaţi” de verdict.

Proteste de amploare în România

Sute de mii de oameni s-au strâns peste weekend să protesteze împotriva corupţiei și a persoanelor cu dosare penale care se află în coaliţia de guvernământ. Protestele s-au organizat în marile orașe ale ţării, la care au participat atât români din ţară, cât și români din diaspora veniţi înapoi acasă în vacanţă.

A fost pentru prima dată de la protestele care au izbucnit în iarna trecută când acestea au devenit cu adevărat violente, peste 400 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale după ce, vineri seara, jandarmeria a intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Procurorii militari s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal în care vor fi preluate și plângerile penale depuse de cetăţeni la poliţie privind modul în care au intervenit jandarmii.

Facebook ia măsuri împotriva conturilor false

La o săptămână după ce reţeaua de socializare a declarat că a identificat un nou efort coordonat de a influenţa politic alegerile care se vor desfășura în luna noiembrie pentru Congresul american, a decis aplicarea de noi măsuri de securitate.

Administratorii paginilor de Facebook urmărite în număr mare de americani vor fi obligaţi să își securizeze contul prin autentificarea în doi pași și să confirme adresa de rezidenţă primară. De asemenea, Facebook va adăuga o secţiune care va afișa public ţara de unde este administrată pagina, pentru ca toţi fanii paginii respective să fie avizaţi.

Explozie la un depozit de armament din Siria

Cel puţin 39 de persoane, dintre care și 12 copii, au murit duminică în provincia Idlib, Siria, după ce o clădire care ar fi adăpostit muniţie aparţinând traficanţilor ilegali de arme a explodat, fără să se cunoască încă motivul.

Explozia a avut loc în orașul Sarmada, care este aproape de graniţa cu Turcia. În momentul de faţă provincia este sub ocupaţia rebelilor sirieni și se crede că mai multe familii de civili sirieni locuiau în clădirea cu pricina. Zeci de persoane sunt încă date dispărute.

Incendii pe insula Evia, Grecia

Grecia este din nou afectată de incendii. Două sate de pe insula Evia au fost evacuate duminică, după izbucnirea unui foc de pădure care s-a întins rapid din cauza vânturilor puternice.

Pompierii au evacuat satele Kontodespoti și Stavros mai mult ca o măsură de precauţie după dezastrul din luna iulie, când 94 de oameni au murit în cel mai devastator incendiu de pădure din istoria recentă a ţării. Șefii Poliţiei, Pompierilor și ministrul protecţiei civile au fost înlocuiţi de către premierul Alexis Tsipras.

Ministrul german al apărării spune „NU” serviciului militar obligatoriu

La șapte ani de la abolirea recrutării obligatorie, o facţiune a Uniunii Creștin-Democrate, partid din care face parte și cancelarul Angela Merkel, dar și ministrul apărării, Ursula von der Leyen, se pare că face presiuni pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu la tinerii adulţi, care ar fi de altfel susţinut și de majoritatea germanilor, conform unui sondaj recent.

Ministrul apărării se opune însă, susţinând că Germania are mai degrabă nevoie de „experţi înalt instruiţi şi motivaţi, de profesionişti adevăraţi“, din moment ce astăzi suntem mai degrabă ameninţaţi prin atacuri cibernetice, războaie hibride și deplasări masive de populaţii din ţări destabilizate politic.

Atentat dejucat în Egipt

Agenţia naţională de presă din Egipt a confirmat faptul că peste weekend forţele de securitate egiptene au reușit să împiedice un atentat asupra unei biserici din apropiere de Cairo.

Un militant islamist îmbrăcat cu o vestă cu explozibili avea în plan să atace biserica din Qalyubiyah, însă în urma intervenţiei forţelor de securitate acesta s-a aruncat în aer la aproximativ 250 de metri de obiectiv, iar incidentul nu s-a soldat cu victime.

Trump dublează taxele pentru Turcia

Relaţiile dintre SUA și Turcia, aliaţi NATO cu cele mai importante forţe armate, riscă să degenereze în haos, pe fondul problematicii pastorului american aflat în detenţie la domiciliu în Turcia, suspectat fiind că a avut un rol în puciul eșuat din Turcia.

Vineri, președintele american a autorizat dublarea tarifelor vamale pentru importurile de oţel și aluminiu din Turcia, ceea ce a afectat puternic lira turcească la cursul de schimb. Președintele turc a spus că Trump este „nebun” să renunţe la un aliat NATO pentru un pastor și a invitat populaţia turcă la „luptă naţională”, cerându-le oamenilor care au valută sau aur să cumpere lire turcești.

Supravegherea chineză trece dincolo de graniţe

Chinezii musulmani care vor să meargă în pelerinaj la Mecca primesc dispozitive cu GPS prin care statul îi poate urmări și peste graniţe.

Conform Asociaţiei Islamice Chineze – o asociaţie de stat care vorbește în numele grupurilor etnice musulmane din China și care organizează și monitorizează pelerinajul anual –, scopul programului este siguranţa celor peste 11.000 de chinezi care vor călători anul acesta în Arabia Saudită.

Cu toate acestea, experţii atrag atenţia că, prin acest sistem, statul chinez încearcă să justifice politici invazive de supraveghere peste graniţe, în special în ce privește minoritatea musulmană care este strict supravegheată și în ţară prin multiple metode.

ONU: Trump incită la violenţă împotriva presei

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, avertizează că retorica președintelui american cu privire la presă este „foarte aproape de incitare la violenţă” și că îi pune pe jurnaliști în pericolul de a fi atacaţi dacă nu se autocenzurează.

Președintele Trump, care a spus despre presa americană că este „inamicul poporului”, duce o campanie de denigrare a presei și de încurajare la încălcarea libertăţii de exprimare și, în general, a drepturilor omului, care ne aduce aminte de perioada de dinaintea celor Două Războaie Mondiale, mai spune comisarul ONU.

Celebrul tablou Nicholson, un fals

Un tablou despre care se credea că aparţine artistului britanic Sir William Nicholson și care a fost vândut pentru 165.000 de lire sterline, s-ar putea dovedi a fi de fapt un fals.

Examinat în cadrul emisiunii BBC „Fake Or Fortune?”, experta Patricia Reed care a alcătuit și publicat lista oficială cu toate tablourile cunoscute ale artistului, a conchis că „nu sunt dovezi suficiente” pentru a-i susţine autenticitatea. Proprietarii galeriei care au vândut tabloul s-au declarat „șocaţi” de verdict.