EU cataloghează drept „genocid” acţiunile grupării Stat Islamic

227

O rezoluţie adoptată joi de Parlamentul European califică drept „genocid” acţiunile violente împotriva creștinilor și a altor minorităţi religioase, conduse de organizaţia Stat Islamic.

„Este pentru prima dată când Parlamentul European a recunoscut un genocid în desfășurare”, a declarat europarlamentarul conservator Lars Adaktusson, iniţiatorul rezoluţiei.

„Aceasta este o decizie care are drept scop să ajute la recâștigarea demnităţii milioanelor de victime ale crimelor barbare comise de Statul Islamic”, a adăugat el.

Principalele minorităţi afectate de violenţa extremă practicată de membrii grupării jihadiste sunt comunităţile creștine, yazidi, turkmene, șiite, shabake, kaka’e, sabiene și sunnite. În optica jihadiștilor, aceste comunităţi interpretează eronat islamul, a punctat europarlamentarul suedez.

Ce impact ar putea avea rezoluţia europeană este greu de spus la momentul actual. PE a cerut comunităţii internaţionale să „ia măsuri urgente” împotriva masacrării minorităţilor religioase, afirmând că acţiunile grupării Stat Islamic reprezintă „crime de război” și „crime împotriva umanităţii”.

Senatorul român Titus Corlăţean a comentat pe marginea rezoluţiei adoptate, subliniind că măsurile stabilite în Rezoluţia Consiliului de Securitate, ce restrâng în mod necesar anumite drepturi și libertăţi fundamentale care îi privesc pe indivizii care si-au asumat calitatea de „luptători străini” înrolaţi în DAESH/ ISIL (libertatea persoanei, dreptul la liberă circulaţie) nu pot fi înţelese ca disproporţionate în condiţiile în care Rezoluţia Consiliului de Securitate are caracter juridic obligatoriu la nivel universal și a presupus, pentru statele membre ONU, obligaţia adoptării în plan naţional a unor măsuri legislative și operative corespunzătoare. Rezoluţia adoptată de APCE nu poate fi citită decât în lumina Rezoluţiei Consiliului de Securitate, se arată într-un comunicat de presă al Senatului României.