Studiu: septicemia cauzează o cincime din decesele care au loc la nivel mondial

189

La fiecare trei secunde o persoană moare din cauza septicemiei, de două ori mai mult decât se credea anterior, printre victime regăsindu-se un număr disproporţionat de mare de copii din zonele sărace ale lumii, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh și Universitatea din Washington.

Raportul Global Burden of Disease Report estimează că în 2017 s-au înregistrat 48,9 milioane de cazuri de septicemie și 11 milioane de decese în 195 de ţări și teritorii, adică aproape o cincime (19,7%) din numărul total de decese care a avut loc la nivel global în acest an.

Suntem alarmaţi să constatăm că decesele provocate de septicemie sunt mult mai numeroase decât s-a estimat anterior, mai ales că afecţiunea este posibilde prevenit, dar și tratabilă. Avem nevoie de focalizarea pe prevenirea septicemiei la nou-născuţi și pe combaterea rezistenţei antimicrobiene, un factor important al afecţiunii”, a declarat dr. Mohsen Naghavi, autor principal al studiului și profesor de știinţe în domeniul sănătăţii la Institutul de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la Universitatea din Washington.

Studiul arată că mai mult de jumătate dintre cazurile de septicemie s-au înregistrat la copii și că aproape 3 milioane au murit, unii având mai puţin de o lună (peste 40% dintre cazurile de septicemie apar la copii sub 5 ani). Aproximativ 85% din cazurile de septicemie din 2017 au fost semnalate în ţări cu venituri mici și medii, cifrele cele mai mari fiind raportate în Africa sub-sahariană, în insulele Pacificului de Sud și în Asia de Sud, de Est și de Sud-Est. Principală cauză a septicemiei a fost boala diareică, iar cea mai importantă cazuă a deceselor asociate septicemiei a fost pneumonia.

Studiul arată totuși că numărul cazurilor de septicemie s-a redus între 1990 și 2017. În 1990, s-au înregistrat 60,2 milioane de cazuri de septicemie și 15,7 milioane de decese, iar în 2017, incidenţa cazurilor de septicemie a scăzut cu 19%, iar numărul deceselor cu 30%.

Să vezi un copil care moare din cauza unei boli care ar fi putut fi prevenite cu măsuri elementare de sănătate publică este ceva care te urmărește într-adevăr”, a declarat profesorul Kristina Rudd, de la Universitatea din Pittsburgh.

Vreau să contribuie la rezolvarea acestei tragedii, așa că particip la cercetările privind septicemia. Totuși, cum putem ști dacă progresăm, dacă nici măcar nu știm dimensiunea problemei? Dacă te uiţi la lista cu primele 10 cauze de deces la nivel global, septicemia nu este listată, deoarece nu au fost calculate cazurile”, spune Rudd, explicând că soluţia începe cu măsuri de bază: „vaccinarea, efortul de a asigura tuturor acces la toaletă și apă potabilă curată, nutriţie adecvată pentru copii și o mai mare grijă faţă de sănătatea maternă ar rezolva o mulţime din aceste cazuri”.

Septicemia este însă principalul ucigaș și în spitalele din SUA, iar Rudd spune că soluţiile se află în vaccinarea contra gripei și pneumoniei și în efortul de  prevenire a infecţiilor dobândite în spital și a bolilor cronice, precum diabetul, care fac oamenii mai susceptibili la infecţii”.