Pentru cei care vor să-și ia un an sabatic sau să găsească un loc în care să trăiască liniștiţi, deși nu au o pensie foarte mare în ţara lor, revistele întocmesc periodic liste ale ţărilor în care viaţa este ieftină – desigur, în special pentru cei care vin din ţări cu o monedă puternică.

Clasamentele se pot schimba uneori de la an la an, pentru că evenimente neprevăzute pot face ţara-gazdă mai puţin dezirabilă vechilor sau noilor ei locuitori.

Nicaragua, de exemplu, este un paradis terestru care a atras mulţi turiști, dar și persoane care și-au dorit să trăiască ieftin și confortabil acolo unde poţi petrece fiecare zi din an pe o altă plajă (arhipelagul Isletas numără 365 de mici insule), iar un cuplu care câștigă 2.000 de dolari pe lună face parte din pătura de sus a societăţii. Sistemul dictatorial construit de președintele Daniel Ortega, manifestaţiile de amploare ale populaţiei împotriva reformei pensiilor, reprimarea dură a manifestanţilor cu ajutorul armatei sau existenţa grupurilor paramilitare fac însă din Nicaragua un loc în care e mai puţin prudent să te stabilești decât era în trecut.

Generozitatea sistemului de asistenţă medicală cântărește uneori decisiv între motivele pentru care expaţii pot prefera o ţară chiar dacă nu e chiar pe primele locuri în clasamentul ţărilor ieftine. Într-un sondaj realizat de InterNations (cea mai mare reţea socială folosită de persoanele care muncesc și locuiesc în străinătate), 14.300 de persoane care locuiesc în 191 de ţări au oferit un scor al ţării unde s-au mutat, pe baza a 43 de indicatori, unul dintre ei fiind sănătatea și bunăstarea rezidenţilor. Astfel, Noua Zeelandă a intrat în clasamentul primelor 11 ţări, deși costul vieţii e ceva mai ridicat decât în alte regiuni, datorită condiţiilor pe care le oferă pentru întreţinerea sănătăţii locuitorilor ei.

Top 5 ţări în care e ieftin să trăiești

Un studiu din 2018 a realizat un clasament al ţărilor în care se poate trăi ieftin, combinând calitatea sistemului de asistenţă medicală cu alţi 4 factori: indicele puterii de cumpărare (care măsoară puterea de cumpărare a unui salariu tipic al ţării, comparativ cu Statele Unite), indicele de închiriere a locuinţelor, indicele produselor alimentare (groceries index) și indicele preţurilor de consum, care vizează costul bunurilor și serviciilor locale, de la restaurante la transport.

Studiul efectuat de web site-ul GoBankingRates este interesant nu doar pentru că numește cele mai ieftine ţări, dar și pentru că prezintă scorul fiecărui indicator, pentru a informa cât mai bine o persoană care vrea să se mute despre aspecte de interes în ce privește diverse categorii de cheltuieli.

Cea mai bună asistenţă medicală din lume nu este cea oferită în SUA. Ba încă Statele Unite sunt chiar la foarte mică distanţă de Mexic, cu un scor de aproximativ 68 de puncte din 100. Studiul GoBankingRates arată că, evaluând strict sistemul medical, Japonia, Belgia, Olanda, Thailanda au scoruri foarte bune în lista celor mai ieftine 50 de ţări, cu scoruri între 80 și 81 de puncte, fiind devansate doar de Taiwan, cu un scor de 82 de puncte.

Dacă ne raportăm strict la nivelul chiriilor, în Egipt un american poate economisi 95% din suma pe care o plătea în ţara sa pentru locuinţă. Iar în România, Bulgaria sau Ucraina procentul se află la aproximativ 90%.

Dacă preţul mâncării e un factor-cheie pentru cel care pleacă, atunci ar fi bine să aleagă India, unde va face o economie de 80% la coșul de alimente (comparativ cu SUA).

Germania ar putea fi aleasă pentru puterea de cumpărare locală (cu 28% mai mare decât în SUA), iar Egiptul, India și Ucraina revin din nou în fruntea clasamentului pentru un cost redus al serviciilor și bunurilor, cu aproximativ 75% mai mic decât în ţara care servește de etalon.

Combinând însă toţi acești factori, GoBankingRates oferă un clasament al celor mai iefrine ţări în care un pensionar poate scăpa de grijile financiare din ţara sa.

5. Germania

În mod cert, Germania este una dintre cele mai mari puteri economice. În plus, locuitorii ei i-au oferit un scor foarte mare pentru antreprenoriat, dar și pentru educaţie, stabilitate economică și alianţele ei internaţionale, arată un raport recent realizat de US News și World Report. Același raport arată note foarte mici acordate fericirii, distracţiei sau prieteniei populaţiei.

Un expat care tânjește după o atmosferă mai prietenoasă, cu care a fost obișnuit acasă, ar putea însă considera că ţara compensează aceste minusuri prin puterea locală de cumpărare foarte mare (cu 28% peste nivelul celei din SUA), prin chirii cu 60% mai mici și prin alimente cu 40% mai ieftine decât în America.

Scorul acordat sistemului medical (75,44) este unul destul de bun și foarte apropiat de scorul Cehiei.

4. Cehia

Când spunem Cehia, e foarte posibil să ne gândim la Praga, capitala ţării, care a primit și supranumele de „orașul de aur“ sau „orașul celor 100 de clopotniţe“.

De asemeni, iubitorii de carte pot asocia numele ţării cu cea mai mare librărie din Europa Centrală şi de Est, Dum Knihy (Casa cărţii), care se găsește în Praga.

Un lucru interesant despre cehi este că nu au emigrat în număr mare în perioada post-comunistă, preferând să pună umărul la dezvoltarea propriei economii, deși avea jumătate din populaţia României.

Cehia are chirii modice, cu 83% mai mici decât în America, o putere de cumpărare locală cu 30% mai mică și un scor bun al sistemului de asistenţă medicală (75,36%).

3. Mexicul

Probabil ne gândim la Mexic ca la una dintre cele mai populate ţări (110 milioane de locuitori, fiind a 11-a ţară din lume din acest punct de vedere) sau, și mai probabil, asociem numele ţării cu cartelurile de droguri și cu bandele de traficanţi.

Mexicul nu este o ţară atât de primejdioasă cum pare de la distanţă, spun turiștii, cel puţin dacă ocolești orașele și regiunile foarte nesigure.

Ţara nord-americană are un nivel mediu al chiriilor cu 90% mai scăzut decât în SUA și un preţ la alimente cu două treimi mai mic decât în America. În orașele mexicane Merida și Queretaro, de exemplu, cheltuielile lunare ajungeau, în 2016, la doar puţin peste 400 de dolari.

2. Arabia Saudită

Probabil puţine femei ar alege această ţară pentru a se stabili în ea, din cauza drepturilor restrânse pe care le au aici femeile. Din punct de vedere economic, Arabia Saudită este însă înfloritoare, cu un PIB de peste 24.000 de dolari pe cap de locuitor.

Chiria este cu aproximativ 85% mai mică, iar puterea de cumpărare locală, cu 27% mai mare decât cea din orașele americane, în timp ce pentru bunuri și servicii se plătește doar jumătate din ce s-ar cheltui în metropolele americane.

Băuturile reprezintă un produs local mai scump decât în majoritatea ţărilor din fruntea clasamentului, dar bunurile și serviciile sunt în general accesibile cumpărătorului, care plătește pentru ele doar jumătate din ce ar cheltui în orice metropolă americană.

Scorul acordat sistemului de îngrijire medicală este însă printre cele mai mici dintr-o listă cu 50 de ţări ieftine – doar 60,19, plasându-se totuși, la acest indicator, mai sus faţă de alte 9 ţări, printre care Rusia (56,67), Cipru (55), România (54,56) sau Serbia (53,42).

1. India

Casa a peste 1 miliard de oameni, India și-a adjudecat primul loc în clasamentul ţărilor atractive din punctul de vedere al costului vieţii. Chiria este absolut derizorie aici, cel puţin pentru o persoană care vine din New York, de pildă, alimentele costă un sfert din cât costă  cele de pe piaţa americană, iar sistemul de asistenţă medicală este destul de bun, cu un scor de 67,38 (faţă de scorul de 68,39 al SUA).

În 2016, o persoană care locuia în Calcutta trebuia să scoată din buzunar numai 285 de dolari pentru a achita cheltuielile lunare tipice.

De altfel, totul este ieftin în India, de la alimente la îmbrăcăminte și utilităţi – o masă de tipul all you can eat poate costa sub 2 dolari, potrivit site-ului de turism Lonely Planet. Printre motivele costului mic al produselor se numără forţa mare de muncă, salariul prea mic pentru a da anvergură cererii și belșugul de materii prime.

România se află pe locul 22 în clasamentul primelor 50 de ţări ieftine, înaintea Olandei și imediat după Filipine, iar de remarcat este faptul că are un scor mic al sistemului medical (54,56), scoruri inferioare ei înregistrând doar Ucraina (50,11), Bulgaria (52,11), Serbia (53,42), Bangladeshul (44,56) și Egiptul (44,42).

Un dezavantaj care poate cântări greu atunci când un pensionar alege o ţară în care să se simtă în siguranţă, mai ales că exodul românilor din ultima vreme sugerează că România devine ţara în care nu vrei să fii decât în vacanţă.