Cele mai mari opt probleme ale Egiptului

230

De săptămâna trecută, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi - primul preşedinte ales democratic, Egiptul s-a aşezat din nou pe harta subiectelor fierbinţi.

Întrebarea care se pune este de ce sunt aşa de supăraţi egiptenii la doar un an de la alegerea lui Morsi? Există cel puţin opt răspunsuri la întrebarea aceasta, opt probleme mari cu care se confruntă egiptenii şi pe care fostul preşedinte a eşuat în a le rezolva.

Prima dintre ele este rata crescută a şomajului. În primul trimestru al anului 2013, 13,2% dintre locuitorii activi din Egipt nu aveau un loc de muncă, un procent asemănător celui de acum un an, când egiptenii se aflau tot în Piaţa Tahrir şi cereau o schimbare. Schimbarea însă nu a venit, iar ţara este o „bombă socieconomică" după declaraţiile Ministrului de Finanţe Samir Radwan.

Al doilea punct nevralgic este rata criminalităţii, care s-a triplat în ultimii trei ani. În plus, problema violenţelor împotriva femeilor a fost cap de afiş în numeroase rânduri şi chiar în aceste zile, când mai multe jurnaliste occidentale au fost violate chiar în public, în mijlocul protestatarilor.

O altă principală nemulţumire a egiptenilor este sărăcia, transpusă în penele de curent frecvente şi lipsa combustibilului. În ultimul an, aceste lipsuri s-au accentuat, la fel ca şi nemulţumirea populară.

O a şasea problemă majoră este preţul ridicat al alimentelor. Potrivit programului alimentar al ONU, 17% dintre locuitorii ţării suferă de foame, o creştere de 3 procente faţă de anul 2009.

Ultimele două probleme majore sunt legate de sfera politică. Prima este legată de atitudinea sfidătoare a Frăţiei Musulmane care a eşuat să rezolve problemele din ţară, dar care continuă să împiedice clarificarea situaţiei. A doua este legată de atitudinea preşedintelui Morsi, care consideră că ce se întâmplă în Egipt este o lovitură de stat şi că el trebuie să revină la conducerea ţării.