În Egipt tensiunile și protestele continuă

8

După două zile de proteste, situaţia din Egipt este încă tensionată.

Proclamată ca o Zi a Revoluţiei, ziua de marţi 25 ianuarie nu a dus la căderea regimului de la Cairo, protestele cetăţenilor continuând în cursul nopţii și a doua zi. Forţele de poliţie au folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane în încercarea de a-i dispersa pe protestatari.

Conform ministerului de interne 10.000 de oameni au participat la demonstraţii, în timp ce CNN susţine că numărul protestatarilor a fost între 15.000 și 20.000 de oameni. Au murit 4 persoane, au fost rănite câteva sute, între care și 102 agenţi ai forţelor de securitate. Agenţia oficială de știri a anunţat că cel puţin 90 de persoane au fost arestate. Conform organizaţiilor care au participat la proteste și agenţiilor internaţionale, peste 700 de persoane au fost arestate. Cel puţin 10 jurnaliști au fost agresaţi violent de forţele de securitate. Deși acţiunile erau programate doar în Cairo și Alexandria, protestele s-au extins și în Suez, Assiut sau la graniţa cu fâșia Gaza.

Conform informaţiilor mediatizate prin intermediul reţelelor de socializare, vineri, după rugăciunile din moschei, protestatarii se vor aduna din nou pe străzi. Egiptul este condus autoritar de 30 de ani de președintele Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani. Următoarele alegeri vor avea loc în septembrie, iar Mubarak va candida din nou.