Pâine, libertate, Sharia!

21

„Pâine, libertate, Sharia!" au scandat demonstranţii egipteni ieşiţi în stradă pentru a-şi arăta sprijinul faţă de ideologia religioasă a noului preşedinte Mohamed Morsi.

Zeci de mii de membri ai Frăţiei Musulmane şi islamişti ultraconservatori au mărşăluit sâmbătă în contraprotest faţă de manifestaţiile deja vechi de o săptămână ale opozanţilor lui Morsi, care îl acuză de o expansiune nelegitimă a puterii. Islamiştii apără ideologia religioasă a lui Morsi însă spun că scopul lui central este să scape de instituţiile de stat în care încă mai persistă influenţa erei Mubarak.

„Diferite segmente ale societăţii se află aici. Nu toţi cei care îl susţin pe Morsi sunt islamişti radicali," a declarat pentru LA Times Mohamed Hassanein, unul dintre manifestanţii din faţa Universităţii Cairo.

În miezul disputelor se află propunerea pentru noua Constituţie a statului, aprobată în urmă cu doar câteva zile de o adunare constituantă boicotată de majoritatea liberalilor, secularilor şi creştinilor din Parlament.

BBC a publicat, pe articole, punctele sensibile ale noii Constituţii, vizibile în paralel cu articolele vechii Constituţii.