Protestatarii creștini sunt atacaţi în Egipt

14

O mulţime furioasă a atacat un grup de protestatari creștini în Cairo, evenimentul soldându-se cu 2 morţi și peste 60 de răniţi.

Creștinii cereau de circa o săptămână o serie de măsuri drastice prin care să fie pedepsiţi toţi aceia care incită la violenţă religioasă. Protestul lor avea loc în faţa televiziunii de stat din Cairo și adunase câteva sute de oameni.

În cursul zilei de sâmbătă mai mult de 100 de oameni s-au năpustit asupra zonei de protest aruncând cu pietre și bombe artizanale. Câteva autovehicule au fost incendiate. Atacatorii nu au putut fi identificaţi imediat. „Nu aveau bărbi. Era doar o gașcă de indivizi dubioși, cu arme și bâte", spune un protestatar creștin. La rândul lor creștinii copţi au smuls pietre din pavaj și au aruncat spre atacatori. Au fost rănite 65 de persoane, două aflându-se în stare critică. Forţele de securitate militare au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile iar poliţia egipteană a făcut un scut uman între protestatari și atacatori. Evenimentele au avut loc sâmbătă seara și au continuat până duminică dimineaţa.

Evenimentul este cel mai recent dintr-o serie care arată că minoritatea creștină este persecutată în Egipt. Creștinii au scandat cerând ca un milion de oameni să iasă în faţa televiziunii. „Cerem protecţie internaţională. Copţii sunt ameninţaţi pe întreg teritoriul Egiptului." Autorităţile au afirmat recent că vor răspunde cu o mână de fier tuturor incitărilor la violenţe religioase.