Reizbucnesc violenţele între musulmani și creștini în Egipt

11

Cel puţin 8 persoane au murit și peste 140 au fost rănite în urma unor violenţe izbucnite între musulmani și creștini în Cairo, anunţă agenţiile de presă citând oficialităţi egiptene.

Confruntările au avut loc sâmbătă 7 mai, în suburbia Imbaba a capitalei egiptene, după ce musulmanii au atacat o importantă biserică creștină. Martorii au declarat că aproximativ 500 de salafiști, musulmani conservatori, s-au îndreptat spre Biserica Coptă Sf. Mena. Motivaţia gestului lor, conform martorilor, a fost aceea de a o elibera pe o femeie care voia să se convertească la islamism dar era ţinută cu forţa în religia creștină. Forţele de securitate au intervenit, soldaţi și poliţie cu tancuri, trăgând focuri de armă și folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa grupările. Într-un alt cartier o biserică a fost atacată de protestatari musulmani cu material explozibi, faţada acesteia fiind distrusă.

În ultimii ani au avut loc mai multe astfel de prosteste în care musulmanii revendică libertatea unor femei de a se converti la islamism. Conform altor opinii, când femeile doresc să divorţeze, lucru nepermis în credinţa creștină coptă, anunţă că se convertesc la islamism și primesc astfel sprijin din partea comunităţii musulmane.

Deși relaţiile dintre comunităţile musulmană și creștină s-au deteriorat în ultimii ani, în timpul revoluţiei din Egipt s-a dovedit o fraternitate exemplară între credincoșii celor două religii. În urma schimbării regimului însă situaţia nu este una complet detensionată. În aprilie mii de musulmani au demonstrat în Qena în urma numirii unui guvernator creștin. Emad Mikhael, fost general de poliţie, este singurul guvernator creștin din cei 18 numiţi de premierul egiptean.