Libia: la un pas de dezastrul umanitar și ecologic

37

Libia a avertizat NATO duminică, 3 aprilie, că loviturile aeriene ar putea declanșa un „dezastru umanitar și ecologic" în cazul în care ar fi atinse structurile Marelui Râu Făcut de Om, informează AFP.

Construit cu 33 de miliarde de dolari, sistemul Great Man-Made River (GMMR) extrage apă din adâncurile Saharei (500-800m), o purifică și o transportă în orașele de coastă din nordul ţării. Aici se află concentrată majoritatea populaţiei de 6 milioane de locuitori.

Puse cap la cap, conductele sistemului au o lungime de 4000km. Pe o distanţă de 400km sunt desfășurate în paralel alte două conducte, una de gaz și una de petrol, la câţiva metri adâncime. Autorităţile au luat în calcul un „dezastru uman și ecologic" în cazul în care sistemul ar fi lovit de avioanele NATO, afirmă inginerul și managerul de proiect, Abdelmajid Gahoud. „Dacă una dintre acestea este lovită, și celelalte sunt afectate, ceea ce înseamnă o catastrofă umanitară", spune Gahoud.

Sistemul asigură apa potabilă și de irigaţii pentru 70% din populaţie. În cazul afectării conductei de apă, 4,5 milioane de libieni ar fi lăsaţi fără apă. Sistemul a fost gândit în 1960 și lansat în 1980, ca parte a eforturilor libiene de a demonstra că Libia își poate asigura în regim autonom necesarul de apă.