Predicator etiopian, arestat după o „înviere” eșuată

386

Un predicator etiopian a fost arestat după ce a dezgropat un bărbat decedat pentru „a-l învia”, informează BBC.

Getayawkal Ayele a încercat să învie corpul decedatului Belay Biftu, în prezenţa familiei acestuia, care îi plângea moartea. Predicatorul s-a întins peste el și a strigat de mai multe ori „Belay, trezește-te”.

Doar poliţia l-a putut scoate pe predicator din mâinile familiei înfuriate că ritualul nu a dat niciun rezultat. Însă aceasta nu a însemnat sfârșitul necazurilor pentru Ayele, ci doar începutul. Gestul său intră sub incidenţa legii etiopiene împotriva profanării cadavrelor, prin urmare poliţia l-a arestat.

Tentativa predicatorului a fost filmată și s-a viralizat în social media.

Locuitorii satului etiopian Galileea, unde a avut loc incidentul, spun că Ayele, care în viaţa de zi cu zi este cadru medical, a mers la familia îndoliată și i-a spus istoria lui Lazăr, care, potrivit relatării din Noul Testament, a fost înviat din morţi de Iisus Hristos. Familia a acceptat ca mortul să fie dezgropat. Când au văzut însă că miracolul învierii nu se întâmplă, câţiva au leșinat, iar alţi au pornit să îl ia la bătaie pe „profetul mincinos”.

Etiopia are o populaţie diversă din punct de vedere religios, majoritatea credincioșilor aparţinând unor confesiuni creștine. Un misionar baptist transcultural scria într-un articol publicat de Christian Post luna aceasta că mulţi etiopieni cred că ar putea fi sau chiar că sunt posedaţi de spirite.

La începutul lunii, BBC raporta că un vindecător nigerian a murit după ce unul dintre clienţii săi a testat o amuletă „antiglonţ”, pe care a cumpărat-o de la el, împușcându-l.

Vraciul, pe numele său Chinaka Adoezuwe, avea 26 de ani și a murit după ce clientul i-a ascultat sfatul și a tras în el pentru a verifica faptul că amuleta de la gâtul lui funcţionează. Poliţia l-a arestat pe client, care este suspectat de crimă, însă amuletele continuă să fie foarte populare în Nigeria, unde vracii sunt consultaţi pentru vindecarea de diverse boli.