Statisticile privind evoluţia creștinismului în lume arată că Africa devine un epicentru al creștinismului. Însă acest proces nu este nici pe departe unul simplu. Lupta cu tradiţiile păgâne violente ale continentului depășește de multe ori graniţele unei bătălii spirituale.

Președintele Tanzaniei, Jakaya Kikwete, a jurat să pună capăt practicii păgâne de ucidere a persoanelor africane care suferă de albinism. Fenomenul a căpătat în ultimii ani o amploare uriașă ca urmare a faptului că vracii locali sunt dispuși să plătească sume uriașe pentru a obţine părţi din corpul unor astfel de oameni.

Povestea tinerei Kulwa

Kulwa avea doar 15 ani când 5 oameni au pătruns cu forţa la ea în dormitor și i-au retezat un braţ. „Nu pot descrie durerea pe care am simţit-o”, relata tânăra, acum adăpostită într-o instituţie de ocrotire aflată sub egida UNICEF.

Organizaţia „Under the Same Sun” oferă protecţie persoanelor cu albinism care sunt efectiv vânate de oameni care știu că pot profita de pe urma lor. Dincolo de ușile „Under the Same Sun”, Kulwa a învăţat să tricoteze cu o singură mână și acum are o micuţă afacere cu pulovere. Separată de părinţi și familie, tânăra mărturisea emoţionată că i-ar plăcea să își revadă mama.

Albinismul are o prevalenţă ridicată în Tanzania, unde, potrivit unui raport BMC Public Health, 1 din 1.400 de persoane suferă de această boală.

Ce întreţine fenomenul

Conform Crucii Roşii, vracii sunt dispuşi să plătească 75.000 de dolari pentru un set complet de membre ale unei persoane cu albinism, fiindcă există credinţa populară că membrele acestora au proprietăţi magice: aduc bogăţie și noroc.

Un bilanţ ONU arată că peste 80 de persoane cu albinism au fost ucise în Tanzania începând cu anul 2000. Printre cele mai recente victime se numără un copil de doar un an, care a fost ucis în luna martie, relatează BBC.

În luna ianuarie a acestui an, guvernul tanzanian a scos vracii în afara legii, pentru a încerca să prevină practicile violente care li se asociază. De atunci, circa 225 de „vindecători tradiţionali” au fost arestaţi la nivel naţional, între care 32 într-o singură săptămână din luna martie.

Poliţiștii au găsit în casele vracilor „piei de șopârlă, dinţi de porc sălbatic, ou de struţ, cozi de maimuţă, gheare de pasăre, cozi de măgar și piei de lei”, spunea Advera Bulimba, purtător de cuvânt în cadrul poliţiei, citat de AFP.

Numărul ridicat de persoane din Tanzania care suferă de albinism ar putea fi legat, spun experţii, de cuplurile alcătuite din persoane care suferă de această boală, care transmit mai departe genele atunci când fac copii.

Vrăjitoria ucide și altfel

Tanzania este doar un exemplu de ţară africană afectată de vrăjitorie. În Uganda, o altă practică inumană este promovată de vraci în numele prosperităţii: sacrificarea copiilor. Conform datelor oficiale ale poliţiei, în 2006 s-a înregistrat un singur caz de sacrificare a unui copil; în 2008 au fost înregistrate 25 de cazuri, iar în 2009 au fost investigate 29 de cazuri. Sewakiryanga susţine însă că datele din rapoartele poliţiei sunt departe de adevăr şi că doar în zona parohiei sale au fost mai multe cazuri decât cele anunţate oficial pentru întreaga ţară.

O localnică, Tepenensi, a povestit cum şi-a găsit fiul, pe Stephen, decapitat pe câmpurile din apropierea locuinţei. Vraciul local ar fi mărturisit că el este autorul crimei ritualice, conform mărturiei lui Tepenensi, însă poliţia locală nu a luat nicio măsură în această privinţă, deşi a fost informată. Mai mult, agenţii de poliţie au încercat să îi ofere femeii bani ca să păstreze tăcerea.

Organizaţia britanică Jubelee Campaign vorbeşte despre sute de cazuri şi spune că sunt 900 de cazuri pentru care se aşteaptă încă investigaţii din partea poliţiei locale, acuzată de corupţie şi lipsă de resurse.

Motorul creșterii în creștinismul de azi este Africa

Pe continentul african, trăiesc astăzi circa 542 de milioane de creștini, comparativ cu cele 8,7 milioane care existau în anul 1900. Cercetătorii din cadrul Seminarului Teologic Gordon-Conwell, din South Hamilton, Massachusetts, estimează că în anul 2050 numărul lor va crește la 1,2 miliarde, devenind egal cu suma cifrelor privind America Latină și Europa.