Vestea că Hillary Clinton va candida pentru Casa Albă a avut ecou și în România. Este de așteptat să fie o dispută electorală intensă, cu teme care vor gravita nu doar în sfera politicii. Singura întrebare care se pune în acest moment este cine va reuși să îi facă faţă fostei prime doamne a SUA?

Cursa pentru prezidenţialele americane a început în forţă cu anunţarea unei candidaturi anticipate. Hillary Clinton pare să fie pe val, unii grăbindu-se deja să îi prevadă un succes incontestabil, fiind persoana cu cea mai mare notorietate. La începutul lunii mai, Ben Carson va anunţa și el dacă intenţionează să intre în această luptă. Dincolo de disputele politice inerente unei asemenea bătălii, se întrevăd deja mize puternice, mai intense poate decât oricând. Problemele de ordin religios s-ar putea să conteze chiar mai mult decât se anticipează în acest moment. Intuind că disputa pentru câștigarea voturilor alegătorilor cu opţiuni creștine va fi decisivă, platforma RNS încearcă să creioneze portretul lui Hillary, evidenţiind puternica orientare spre justiţie socială de sorginte metodistă.

Hillary și Dumnezeu

În cartea God and Hillary Clinton: A Spiritual Life, biograful lui Hillary susţine că tocmai orientarea ei metodistă i-a marcat parcursul politic. O zicală populară printre metodiști constituie sursa forţei ei politice și religioase: „Fă cel mai bun lucru pe care îl poţi face, prin toate mijloacele prin care poţi, în toate modurile în care poţi, în toate locurile în care poţi, de câte ori poţi, la toate persoanele la care poţi, atâta timp cât mai poţi.”

În timpul președinţiei soţului ei, Hillary a frecventat Biserica Metodistă Unită din Washington. Întrebată într-o anumită ocazie de ce crede că Dumnezeu permite suferinţa, Hillary a evitat un răspuns teologic, direcţionând discuţia spre zona în care se simte cel mai în siguranţă (activismul social): „Existenţa suferinţei ne cheamă la acţiune.” Într-un discurs din 1993, ţinut la Universitatea din Texas, ea a evidenţiat faptul că „trebuie să facem apel la ceea ce credem că este moral, etic și corect spiritual și să facem tot ce putem sub îndrumarea lui Dumnezeu”.

Asemenea multor americani, Hillary consideră că valorile religioase trebuie exportate în spaţiul public, astfel încât să aibă impact asupra societăţii. De aceea a afirmat cu ocazia întâlnirii anuale a femeilor din Biserica Metodistă Unită că valorile religioase au ghidat-o să fie „un avocat pentru copii și familii, pentru femeile și bărbaţii din întreaga lume care sunt oprimaţi și persecutaţi, privaţi de drepturile omului și demnitatea umană”. Având aceste convingeri, nu a fost nicio surpriză atunci când şi-a anunţat sprijinul pentru căsătoriile gay, în timp ce susţinea și că „Biblia a fost și rămâne cartea cu cea mai mare influenţă asupra gândirii mele”. Mulţi americani, fideli corectitudinii politice, nu văd nicio problemă în îmbinarea celor două convingeri. Acest segment de alegători va conta mult în lupta electorală.

Cine ar putea fi contracandidatul?

În 2014 apărea o carte biografică a lui Ben Carson cu titlul Ben Carson 2016: Dr. Carson vs. Hillary Clinton. În ea se încerca acreditarea unei posibile finale prezidenţiale. Deocamdată Ben Carson este considerat un outsider, însă unul care se află la polul opus faţă de Hillary în multe probleme. Poate că de aici ar putea să vină și cheia viitorului său succes, susţin unii jurnaliști americani. Rămâne de văzut cât va cântări viziunea sa conservatoare pe problemele actuale ale statului american, inclusiv pe problema homosexualităţii.

Cert este că Ben Carson încă nu și-a anunţat candidatura, însă sunt premise că o va face. Deja a reacţionat la anunţul lui Hillary, precizând că pe data de 4 mai va anunţa în orașul său natal, Detroit, dacă va candida. Deocamdată este foarte activ pe pagina oficială de Facebook, unde postează zilnic mesaje care au zeci de mii de vizualizări. Comentariile sale nu lasă nici cel mai mic semn că nu ar avea de gând să candideze, deși a menţionat că alegerea sa este condiţionată și de existenţa fondurilor pe care va reuși să le aibă la dispoziţie.

Săptămâna trecută a participat pentru prima oară la National Action Network’s Convention (întâlnire la care participă lideri din media, afaceri, politică, activism politic și social de pe tot cuprinsul ţării), care s-a desfășurat la New York. A fost prezentat acestui auditoriu select de către A.R. Bernard, un politican de marcă al orașului, dar și pastor în același timp. Gluma pe care acesta a făcut-o este mai mult decât sugestivă cu privire la susţinerea pe care Carson o are în mediul conservator creștin:

„După 36 de ani de pastoraţie în New York, am descoperit că sunt patru lucruri pe care Dumnezeu le vrea de la un om: maturitate, hotărâre, consecvenţă și putere. După 43 de ani de căsătorie, am descoperit că sunt patru lucruri pe care le doresc femeile de la un bărbat: maturitate, hotărâre, consecvenţă și putere. Am descoperit, de asemenea, că sunt patru lucruri pe care oamenii și le dezvoltă în lupta cu viaţa: ​​maturitate, hotărâre, consecvenţă și putere”, a spus Bernard cu zâmbetul pe buze. „Dar ceea ce într-adevăr am descoperit este că acestea sunt calităţile pe care oamenii le caută într-un lider. Dr. Carson este unul dintre acești lideri.”

În replică, dr. Carson a ţinut un discurs cu adevărat prezidenţiabil. A atins probleme de securitate, de protecţie socială, de creștere economică. S-a pronunţat împotriva sistemului social, care creează dependenţă. La final, a primit aplauzele celor prezenţi. Cu alte cuvinte, Carson continuă să dea semnale clare în privinţa deciziei pe care o va anunţa pe 4 mai. Conform Detroit Free Press, Carson va face acest anunţ la Detroit’s Music Hall Center. Cel mai probabil, va fi o sală plină și e greu de crezut că publicul va fi convocat pentru a primi un răspuns negativ.

Va exista o finală Carson – Clinton?

Un sondaj de la finele anului 2014 indică faptul că fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-ar învinge fără probleme pe fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush. Dintre republicani, 23% îl susţin pe Bush, fiul lui Bush senior. Din rândul democraţilor, fosta primă doamnă este sprijinită de 54%. Ceilalţi contracandidaţi practic nici nu contează. Carson avea doar 7% susţinere.

Însă, conform unui sondaj Gallup efectuat în luna martie, singurul contracandidat care stă mai bine decât Hillary Clinton (nu în privinţa procentelor, ci în privinţa modului pozitiv în care e privit un candidat de către publicul american) este, în mod surprinzător, chiar Ben Carson. Astfel fostul neurochirurg este singura persoană care a avut rating mai mare „de favorabilitate” decât fostul secretar de stat. Clinton a primit un scor de +11, dar Carson a avut +12.

Diferenţa majoră dintre Clinton și Carson este faptul că Hillary este extrem de bine cunoscută, 89% dintre persoane spun că o cunosc suficient pentru a-și forma o opinie despre ea. Carson, în schimb, este unul dintre candidaţii cel mai puţin cunoscuţi, cu doar 28 de procente. Analiștii susţin că acesta s-ar putea să fie un atuu pentru Carson, fiindcă nu s-a conturat încă o imagine negativă despre el. În contrapondere, masa de alegători ai lui Hillary este deja formată. Concluzia studiului este că, cu cât o persoană este mai puţin cunoscută, cu atât publicul are tendinţa să se exprime în favoarea ei. Cu alte cuvinte, există un potenţial de creștere substanţială.

Dar nici ceilalţi contracandidaţi, cu mai puţină notorietate, nu sunt de neglijat. Marco Rubio, Mike Huckabee, Jeb Bush, Rand Paul, Scott Walker și Bobby Jindal se numără printre aceștia. Alţii au probleme de imagine, la fel ca doamna Clinton, precum Chris Christie, Ted Cruz, Rick Santorum și Rick Perry. Marea bătălie va fi în schimbarea percepţiilor asupra candidaţilor. Nu este exclus ca în aceste condiţii outsiderii să dea lovitura. Posibil ca unul dintre ei să fie chiar Carson.