Administraţia Trump susţine școlile religioase

89

Departamentul American al Educaţiei și-a exprimat intenţia de a reevalua restricţiile legale care se impun în prezent colegiilor religioase, în scopul de a le deschide calea pentru absorbţia mai multor fonduri federale.

În următoarele luni, secretarul Educaţiei, Betsy DeVos, va reevalua și rescrie regulile care reglementează felul în care colegiile religioase primesc fonduri de la stat și felul în care au voie să cheltuiască acele fonduri. Conform unui document oficial la care a avut acces presa americană, există îngrijorări la nivelul guvernamental că regulile actuale „restricţionează în mod nenecesar participarea instituţiilor religioase la programele federale”, citează Politico.

„Anumite prevederi ale departamentului în ce privește eligibilitatea instituţiilor religioase și a activităţilor lor nu reflectă cele mai recente decizii judecătorești sau restricţionează nenecesar religia în acest spaţiu al educaţiei. Planul departamentului este să reevalueze și să amendeze asemenea reguli pentru a spori gradul de inclusivitate”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul Departamentului Educaţiei.

Acesta face referire la o hotărâre judecătoarească luată anul trecut de Curtea Supremă, conform căreia statele federale trebuie să acorde sprijin financiar grupurilor religioase în anumite condiţii, chiar dacă constituţia statului respectiv cere o separare clară între stat și biserică. Decizia a fost luată după ce autorităţile statului Missouri au respins o cerere a Bisericii Luterane a Trinităţii de a solicita o bursă guvernamentală pentru a folosi cauciuc reciclat la amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii. Constituţia statului Missouri interzice cheltuirea banului public pentru susţinerea financiară a unei biserici în orice mod, fie direct, fie indirect. Alte 38 de state americane au legislaţii similare.

Într-un vot de 7 la 2, Curtea Supremă a decis că „excluderea Bisericii Luterane a Trinităţii de la un beneficiu public pentru care altfel ar fi fost calificată să îl obţină, doar pentru că este o biserică, este ceva respingător pentru Constituţia noastră și nu poate fi permis”. Pe de altă parte, judecătorii care au votat împotrivă spun că „decizia de azi schimbă profund relaţia dintre instituţiile religioase și guvernul civil, adică dintre biserică și stat, susţinând că, pentru prima dată, Constituţia cere guvernului să aloce în mod direct fonduri publice unei biserici”, citează NYTimes.

Hotărârea judecătoarească stabilește un nou principiu, și anume că bisericile nu pot fi discriminate financiar atunci când vine vorba despre beneficii publice, însă nu stabilește în mod clar și aria de aplicare a acestei legi, din moment ce beneficiile publice pot însemna foarte multe lucruri. Se pare că acum și Departamentul American al Educaţiei va încerca să folosească această decizie pentru a înlesni acordarea de fonduri către instituţii religioase de învăţământ.

Această măsură se încadrează într-un efort mai mare depus de Administraţia Trump pentru susţinerea, într-un fel sau altul, a instituţiilor religioase din America. Săptămâna trecută, președintele Trump a semnat un ordin executiv pentru înfiinţarea la Casa Albă, chiar în cadrul Biroului Executiv al Președintelui, a unui Oficiu pentru Iniţiative și Oportunităţi Religioase, formalizând astfel legăturile administraţiei sale cu liderii religioși, în speţă evanghelici. Toate departamentele și agenţiile guvernamentale vor trebui să numească o persoană de legătură cu acest Oficiu, astfel încât „organizaţiile și comunităţile de sorginte religioasă, care formează baza societăţii noastre, să fie asigurate că au intermediari puternici în Casa Albă și în tot corpul Guvernului federal”, se precizează într-un comunicat de la Casa Albă.