O evaluare guvernamentală recentă a experimentelor clinice realizate în China a dezvăluit practici frauduloase în majoritatea covârșitoare a studiilor.

Autoritatea chineză pentru controlul alimentelor și medicamentelor a dezvăluit, în urma unei revizuiri, desfășurate pe o perioadă de un an, a 1.622 de experimente clinice naţionale, că nu mai puţin de 80% dintre informaţiile clinice sunt „fabricate”. Informaţia, dată publicităţii de agenţia de presă de stat din China, a generat un veritabil scandal privind „breșa de responsabilitate a departamentelor de supervizare și privind malpraxisul companiilor farmaceutice, a agenţilor intermediari și a personalului medical”, se arată în raportul Administraţiei de Stat privind Alimentele și Medicamentele, citat și de Radio Free Asia.

În consecinţă, peste 80% dintre aplicaţiile pentru producţia în masă de medicamente noi au fost anulate, iar oficialii au avertizat că noi informaţii mai pot încă ieși la iveală. Agenţia de stat acuză că cea mai mare parte a informaţiilor adunate în timpul testelor clinice sunt incomplete, nu corespund cerinţelor de analiză sau sunt ireproductibile. Unele companii sunt suspectate chiar că ar fi ascuns sau chiar șters în mod deliberat informaţii privind efectele adverse ale unora dintre substanţele studiate, descotorosindu-se de informaţii care nu erau pe măsura așteptărilor lor.

Raportul agenţiei de stat chineze a fost publicat de Xinhua, însă nu a fost tradus în engleză.

Dar China nu este un caz singular de fraudă în știinţele medicale. Deși este un fenomen încă rar, rata fraudării cercetărilor știinţifice crește într-un ritm îngrijorător, punctează AP într-un material care susţine că numărul studiilor retrase în urma suspiciunilor de înșelăciune a crescut substanţial din 1970 până azi.

O revizuire a retractărilor din jurnalele de specialitate din domeniul biologiei și al medicinei a relevat că numărul studiilor retrase în urma fraudelor sau suspiciunilor de fraudă a crescut de la 10 la milion (1976), la 96 la milion (2007).

Autorii studiului de revizuire nu au putut indica o cauză precisă a acestui fenomen, însă atât ei, cât și alţi experţi neimplicaţi în studiu dau vina pe presiunea uriașă de a face descoperiri la care sunt supuși cercetătorii. Aceasta deoarece, atât finanţarea, cât și atenţia pe care o primesc cercetătorii depind de rezultatele muncii lor. Totodată, spun observatorii fenomenului, tendinţa de a recurge din ce în ce mai mult la fraudă pare să oglindească o creștere a fenomenului înșelăciunii în societate.

Deși comparat cu volumul studiilor, în ansamblu, numărul studiilor false este totuși redus, impactul lor este unul major, susţine Arturo Casadevall, profesor de microbiologie la Colegiul de Medicină „Albert Einstein”, din New York, și autor al studiului care a revizuit motivele retractării a circa 2.047 de cercetări.