Statul Islamic și realitatea următorilor ani

10862

În momentul de faţă ne găsim într-o situaţie fără precedent în istoria recentă. Orientul Mijlociu se află sub asediul grupării jihadiste SI (Statul Islamic), care controlează deja teritorii din Siria și Irak, iar campania sa de recrutare a ajuns până în India. Deși NATO pregătește o campanie împotriva acestei grupări, cel mai realist ar fi să ne obișnuim cu această situaţie ameninţătoare.

După Siria și Irak, Statul Islamic se pregătește să își întindă braţele veninoase până în Asia de Sud. Reuters spune că steaguri și pamflete ale grupării au început deja să apară în anumite zone din Pakistan și India și chiar și militanţi talibani și Al-Qaeda sunt inspiraţi de avântul lor.

Mai rău ca o epidemie

„Militanţi islamiști de diverse valenţe controlează deja teritorii sărace prin Asia de Sud, dar Statul Islamic, cu victorii fulgerătoare, execuţii în masă și decapitări, a început să atragă interesul tinerilor din zonă”, scrie Reuters. Tinerii ar face parte chiar din grupări extremiste, precum Al-Qaeda, ai cărei lideri sunt consideraţi „obosiţi” și ineficienţi.

Statul Islamic are însă succes și printre tinerii de rând. Săptămâna trecută, ziarul Times of India scria că patru tineri, dintre care doi studenţi la inginerie, au fost arestaţi în Calcutta în timp ce încercau să ajungă în Bangladesh, la un agent de recrutare al SI.

„Nu sunt doar aceștia patru. Investigaţiile noastre arată că ar putea fi mai mulţi tineri în contact cu membri SI și este extrem de îngrijorător”, declara un oficial de la Securitate pentru ziar. El spune că marea problemă este că nu au informaţii despre reţeaua de recrutare și nu știu cine acţionează în numele cui.

„Astăzi tinerii ajung să fie radicali stând acasă, pe internet, în camere de chat și pe Facebook și nu sunt deloc ușor de urmărit”, mai citează Reuters.

O lume în acord

Președintele american și-a schimbat retorica după ce grupul terorist a decapitat doi jurnaliști americani, pe lângă uciderea a mii de irakieni. Dacă acum două săptămâni Obama spunea că încă nu există o strategie de luptă împotriva grupării, miercuri putem să ne așteptăm la un plan detaliat.

SUA nu vor acţiona însă singure. La summitul NATO, alte nouă ţări și-au declarat „alianţa” pentru lupta împotriva SI. Acestea sunt Australia, Canada, Turcia, iar de partea europeană: Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie. Statul Islamic este considerat o ameninţare pentru Europa fiindcă sute de musulmani europeni s-au alăturat grupării, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la viitoare atacuri teroriste.

Liderii strânși la summitul NATO au eliminat de pe lista posibilelor intervenţii: militari la sol, negociere cu SI pentru eliberarea ostaticilor din ţările vestice și formarea unei alianţe cu adversarul grupării în Siria, președintele Bashar al Assad.

Ţările din Liga Arabă au sugerat și ele (în mai puţine cuvinte) că vor lupta împotriva grupării, care „nu doar ameninţă autoritatea în Irak, ci chiar existenţa statului și a altor state”, conform declaraţiilor liderului Ligii Arabe, Nabil al-Arabi. Aceasta însă nu presupune o alianţă cu statele vestice pentru atingerea acestui scop.

Un război fără precedent

Conform analiștilor NYTimes, campania militară pentru care se pregătește SUA nu are niciun precedent evident. Nu va fi limitată la atacuri aeriene cu drone, cum sunt operaţiunile antiteroriste din Yemen și Pakistan, dar nu va include nici operaţiuni militare la sol, precum a fost în Afganistan. Iar spre deosebire de războiul din Kosovo, din 1999, nu va fi o acţiune militară intensivă, care să se termine în două luni de zile.

Scopul principal este de a ajuta trupele irakiene și kurde să recapete controlul în teritoriile preluate de SI, iar această strategie este deopotrivă militară, politică și economică. Planul include stabilirea unui guvern în Bagdad și atragerea și instruirea triburilor sunnite care au fost deconectate și ignorate de conducerea centrală. Vă întrebaţi cât timp poate să dureze asta? Oficialii americani se pregătesc pentru cel puţin trei ani, dar este foarte posibil ca Obama, președintele care și-a asigurat mandatele jurând să pună capăt războaielor americane, să părăsească administraţia fără să distrugă SI.

Partea bună ar fi că promisiunea va fi ţinută, iar „bocancii de pe sol vor trebui să fie irakieni și sirieni”, după spusele președintelui american, care a adăugat că SUA nu au resursele necesare pentru a „ocupa” mai multe ţări și de aceea este nevoie de o strategie sustenabilă. În final, aceasta înseamnă crearea unei opoziţii sunnite care să fie capabilă să controleze teritoriul și cu care „să putem lucra”.

Este un scop care va fi atins sau nu, având în vedere că este mai mult unul politic și economic, decât militar, iar până să fie atins vor trece ani de zile în care vom trăi sub teroarea Statului Islamic, care, printre altele, decimează creștinismul din Orient. Președintele american promite însă că, în tot acest timp, „le vom degrada sistematic capacităţile, vom reduce teritoriul pe care îl controlează și, în final, îi vom înfrânge”. Rămâne de văzut cum va arăta realitatea din teren în raport cu promisiunile de la Casa Albă.