Administrarea banilor este o problemă foarte complexă și dificil de realizat în contextul inegalităţii economice care afectează atât de mult lumea.

Aspectele etice ușor de ignorat într-un mediu profund materialist fac relevantă contribuţia creștinismului la un anumit mod de a ne raporta la bani.

Biblia ne învaţă să ne trăim viaţa în mare măsură diferit de modul în care înţelege lumea să o trăiască. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de bani.

Biblia spune, în Evrei 13:5 și în Exodul 20:17, că trebuie să practicăm mulţumirea și să nu râvnim la bunurile altora. Cu toate acestea, agenţii de publicitate ne fac să ne dorim viaţa pe care o vedem în reclamele lor. Ne simţim neîmpliniţi și nemulţumiţi, așa că ne cheltuim banii sperând să cumpărăm fericirea.

Fără să-și dea seama, oamenii își transformă deseori în idoli bunurile materiale, în special banii. Când vine vorba de administrarea banilor, fie cu referire la economisire, fie la caritate sau la plata datoriilor, Biblia ne arată un mod mai bun de a proceda, un mod care Îl glorifică pe Dumnezeu și ne ajută să ducem o viaţă mai împlinită și cu mai multă mulţumire (Galateni 6:8).

Este greu să încerci să opui rezistenţă manierei populare de a face lucrurile atunci când vine vorba de administrarea banilor. Cu toţii am experimentat tentaţia în acest domeniu și am și căzut, la un moment dat. De aceea este atât de important să păstrăm în minte principiul glorificării lui Dumnezeu și cu banii noștri.

Data viitoare când simţiţi că banii încep să capete o importanţă periculos de mare în lista priorităţilor, amintiţi-vă aceste trei paralele:

Tendinţa populară: Nu trăiţi decât o dată. Bucuraţi-vă acum și veţi face economii mai târziu!

Biblia: Purtaţi-vă de grijă punând bani deoparte! Apoi bucuraţi-vă de rodul muncii voastre!

Nenumărate familii suferă în prezent de stres financiar, adesea asociat cu plata facturilor, cu procurarea banilor în situaţii de urgenţă sau cu nevoia de a solicita sprijin financiar de la prieteni, familie sau organizaţii comunitare. La gospodăriile cu venituri mici, plata datoriilor curente indisponibilizează o proporţie semnificativă din venituri. Experienţa multora, din nefericire, este că nu ar putea trăi fără venituri nici măcar o lună fără să trebuiască să se împrumute. Mulţi oameni se văd nevoiţi să prioritizeze prezentul faţă de viitor.

În Proverbele 21:20 se spune: „Comori de preţ și untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipește.“ Iar în Proverbele 13:11 citim: „Bogăţia câștigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul crește.“ Nu este nimic greșit să vă bucuraţi de bani, dacă i-aţi bugetat în acest sens și atât timp cât aveţi grijă să economisiţi o parte. În 1 Corinteni 16:2 ni se spune: „În ziua dintâi a săptămânii, fiecare din voi să pună deoparte, acasă, ce va putea, după câștigul lui, ca să nu se strângă ajutoarele când voi veni eu.“

Tendinţa populară: Cheltuiţi-vă toţi banii în interes propriu! Nu trebuie să rămână nimic în urmă.

Biblia: Dăruiţi 10% din câștiguri și lucraţi în așa fel încât să puteţi fi și mai generoși de atât!

Iată adevărul despre generozitate: nimeni nu dăruiește accidental. Darurile sunt intenţionate. Aceasta înseamnă că, atunci când ne facem bugetul în fiecare lună, vom aloca mai întâi 10% din venituri pentru a-i dărui, chiar înainte de a face economii. În Proverbele 3:9,10 este exprimat același îndemn: „Cinstește pe Domnul cu averile tale și cu cele dintâi roade din tot venitul tău, căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belșug și teascurile tale vor geme de must.“ Iar în Maleahi 3:10, Dumnezeu spune că primele roade pe care le dăruim ar trebui să reprezinte o zecime din ceea ce producem.

Mulţi oameni spun că nu au destui bani de dat. Dar problema ar putea fi că nu fac din dat o prioritate. Dacă nu vor prioritiza dărnicia, banii nu vor fi niciodată direcţionaţi într-acolo. Dacă aveţi probleme cu dărnicia, vă recomand cu tărie o carte extraordinară pe acest subiect, a pastorului Robert Morris, intitulată The Blessed Life (Viaţa binecuvântată).

Dărnicia nu este o prioritate a societăţii, dar este o prioritate în relaţie cu Dumnezeu.

Tendinţa populară: Datoria este o modalitate de a acumula bunuri la care nu ai avea acces altfel.

Biblia spune: Datoria este ceva rău.

În ultimele câteva decenii, îndatorarea a fost promovată atât de mult, încât mulţi oameni simt că nu pot supravieţui fără ea. Foarte multe familii au datorii, iar numeroși oameni cred că datoriile sunt chiar necesare. Cu toate acestea, datoriile i-au obligat pe unii să întârzie sau să renunţe la evenimente importante din viaţă, precum căsătoria sau copiii, și a provocat falimente, divorţuri și tot felul de alte probleme.

Cât despre perspectiva biblică asupra datoriei, în Proverbele 22:7 ni se spune: „Bogatul stăpânește peste cei săraci, și cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut.“ Dintre textele care abordează acest subiect mai pot fi menţionate Deuteronomul 15:6 („Domnul Dumnezeul tău te va binecuvânta, cum ţi-a spus, așa încât vei da cu împrumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu împrumut de la ele; tu vei stăpâni peste multe neamuri, dar ele nu vor stăpâni peste tine.“), Proverbele 17:18 („Omul fără minte dă chezășie, se pune chezaș pentru aproapele său.“) și Proverbele 22:26,27 („Nu fi printre cei ce pun chezășii, printre cei ce dau zălog pentru datorii! Căci, dacă n-ai cu ce să plătești, pentru ce ai voi să ţi se ia patul de sub tine?“).

Iată în continuare un plan de administrare a banilor în opt pași, pe care îl predau și îl pun în practică în mod personal! Poate fi aplicat în cadrul oricărui sistem economic.

Pasul 1. Creaţi un plan și elaboraţi un buget în scris. În Proverbele 27:23 se spune: „Îngrijește bine de oile tale și ia seama la turmele tale!“ Cu alte cuvinte, lucrează în mod înţelept, fă-ţi un plan de acţiune!

Pasul 2. Creaţi-vă un fond de urgenţă. Un fond de urgenţă este destinat acelor evenimente neașteptate din viaţă pe care nu le puteţi planifica, de exemplu defectarea transmisiei de la mașină sau pierderea locului de muncă. Acesta este doar micul nostru fond de urgenţă iniţial, pentru a ne asigura că nu vom activa aceste costuri pe un card de credit și că nu vom intra din nou în ciclul datoriilor.

Pasul 3. Achitaţi-vă toate datoriile, cu excepţia creditului ipotecar. La acest pas, vom pune pe hârtie toate datoriile, cu excepţia creditului ipotecar, de la cele mai mici la cele mai mari. Nu luaţi în calcul rata dobânzii decât dacă două datorii au un sold similar. Dacă așa stau lucrurile, notaţi mai întâi datoria cu cea mai mare rată a dobânzii.

Pasul 4. Creaţi-vă un fond integral de urgenţă, pentru cheltuieli pe 3-6 luni. Odată ce aţi parcurs primii trei pași, care sunt pentru începători, vă veţi afla deja pe drumul cel bun. Nu începeţi încă să investiţi toţi banii „în plus“. Este momentul să vă creaţi un fond integral de urgenţă. Pasul 4b: Economisiţi bani pentru un avans la o casă!

Pasul 5: Investiţi 15 procente din veniturile neimpozabile în economii de pensie. Când ajungeţi la acest pas, nu veţi avea alte datorii, cu excepţia casei și a unui fond de urgenţă finanţat integral. Acum este timpul să ne preocupăm serios de acumularea avuţiei.

Pasul 6. Începeţi să faceţi economii pentru etapa de studii superioare a copiilor. Dacă aveţi copii sau intenţionaţi să aveţi copii, este înţelept să începeţi să economisiţi chiar și o sumă mică în mod regulat atunci când aceștia sunt mici. Acesta ar fi unul dintre cele mai bune daruri pe care le-aţi putea oferi unui copil; îi va asigura un start bun în viaţă.

Pasul 7. Achitaţi cât mai repede creditul la casă. Începeţi să direcţionaţi toţi banii în plus către ipotecă. În această etapă, vă apropiaţi de realizarea visului unei vieţi fără credite ipotecare.

Pasul 8. Consolidaţi-vă o situaţie materială prosperă și fiţi generoși. Este momentul să vă consolidaţi situaţia financiară și să fiţi generoși ca niciodată până acum, să fiţi un bun administrator al binecuvântărilor pe care le-aţi primit și să lăsaţi o moștenire semnificativă generaţiilor viitoare. Binecuvântaţi-i pe alţii cu surplusul acumulat până acum – este într-adevăr singurul mod autentic de a trăi. Așa cum spune Biblia în Proverbele 13:22, „omul de bine lasă moștenitori pe copiii copiilor săi, dar bogăţiile păcătosului sunt păstrate pentru cel neprihănit“.

Biblia este plină de vorbe de înţelepciune pe subiectul administrării banilor, așa că, data viitoare când vă întrebaţi ce să faceţi cu finanţele dumneavoastră, nu vă faceţi griji cu privire la ce spune societatea; orientaţi-vă, în schimb, către Cuvântul Lui! Conţine, într-adevăr, toate recomandările de care aveţi nevoie.

Steve Andrews om de afaceri australian, oferă perspectiva sa cu privire la viziunea pe care un creștin ar trebui să o aibă asupra finanţelor sale. Articolul său propune trei paralele interesante între tendinţele populare și sfaturile biblice.

ABC-ul educaţiei financiare

Te-ar putea interesa și: ABC-ul educaţiei financiare