Drama venezuelencelor care renunţă la podoaba capilară pentru mâncare

670

Pulsul economiei venezuelene poate fi luat în multe moduri – după numărul de școli închise, după numărul de zile lucrătoare în scădere, după numărul de femei cu părul scurt de pe stradă. După toţi indicatorii, economia nu dă semne de revenire.

Pe podul care face legătura dintre San Antonio, Venezuela, și La Parada, Columbia, stau zeci de bărbaţi care strigă la unison: „Cumpărăm păr!” Acum doi ani, aproximativ 200 de femei traversau zilnic acest pod din Venezuela în Columbia, pentru a fi tunse și a-și vinde părul în cele câteva saloane ambulante deschise ad-hoc în La Parada. Jurnaliștii AP au făcut un reportaj recent care arată că practica continuă până în ziua de azi.

Situaţia este dramatică din orice punct de vedere, dar cu atât mai mult cu cât vorbim despre o ţară cunoscută la nivel internaţional pentru femeile frumoase care au câștigat atâtea titluri de Miss Univers. Aceste performanţe au făcut ca în doar câteva decenii frumuseţea să devină o obsesie în Venezuela. „Eu spun că frumuseţea interioară nu există. Asta e ceva ce au inventat femeile urâte ca să își găsească o justificare. Atunci când văd un defect, eu îl corectez. Dacă se poate corecta ușor prin chirurgie, de ce nu?” spunea Osmel Sousa, cel care se ocupă de concursul Miss Venezuela. Nu este de mirare atunci că, pentru multe venezuelence, procedurile de înfrumuseţare au devenit un fel de sport naţional.

Astăzi însă, saloanele cosmetice se plâng că femeile din Venezuela nu se mai preocupă de cum arată. Problema nu este estetică, ci pur comercială – saloane care au funcţionat pentru zeci de ani și-au închis ușile, și angajaţii au rămas pe drumuri. Altele au acceptat să funcţioneze pe sistem de barter, oferindu-și serviciile la schimb pentru alimente sau medicamente. Însă numărul clientelor care le calcă pragul scade în continuare, pe măsură ce tot mai multe venezuelence aleg să își vândă părul pentru câte 100 de dolari, bani extrem de preţioși într-o economie a cărei inflaţie este așteptată să ajungă la 10.000.000% în acest an, conform previziunilor FMI.

Pierderea podoabei capilare nu este resimţită atât de puternic, atâta timp cât o sticlă de șampon costă acum mai mult decât salariul minim pe economie, iar femeile sunt obligate să se spele pe cap cu săpun de vase și asta doar o dată la câteva săptămâni, din cauza deficitului de apă și de energie electrică, explică ele. Cu toate acestea, multe dintre ele încât visează să ajungă Miss Venezuela după ce trece criza și părul le crește înapoi.

Iar situaţia este și mai rea pentru mulţi dintre cei care au fugit din ţară și care au ajuns ca, din medici, avocaţi și antreprenori, să lucreze ca vânzători ambulanţi, gunoieri sau chiar să se prostitueze pentru un colţ de pâine prin Peru, Ecuador sau Trinidad și Tobago.