Lacey Wildd, din Miami, Florida, are 46 de ani și un singur proiect în viaţă: să arate ca păpușa Barbie. Pentru asta a suferit 36 de operaţii estetice, pentru care a cheltuit sute de mii de euro. Însă femeile care nu au bani optează pentru intervenţii „do it yourself”, care sunt extrem de periculoase.

Pentru Lacey este o mândrie să fie cunoscută ca femeia care împinge la extreme limitele chirurgiei plastice și asta își dorește să facă în continuare, pentru a deveni o păpușă Barbie umană, la fel ca bine-cunoscuta Valeria Lukyanova.

Femeia a apărut la emisiunea „True Life” de pe MTV, împreună cu fiica ei de 18 ani, care s-a arătat dezamăgită de mama ei, care nu pare să se gândească decât la propria persoană. „Ce se întâmplă dacă moare? Îi pasă că noi am putea să rămânem singuri?” citează Huffington Post.

Chirurgia estetică a devenit atât de uzuală, încât pacienţii nici nu se mai gândesc că este vorba despre intervenţii chirurgicale majore, ce pun în pericol organismul. Un exemplu faimos este cel al Dondei West, mama cântăreţului Kanye West, care a murit a doua zi după ce a fost operată pentru augmentarea sânilor, în noiembrie 2007.

Donda a apelat la doctorul Jan Rudalgo Adams, care era foarte faimos, graţie apariţiilor sale televizate. Se pare că anterior, un alt chirurg plastician, Andre Aboolian, o sfătuise să nu se opereze, pentru că avea un risc crescut de a face infarct. În urma autopsiei, s-a ajuns la concluzia că Donda a murit „din cauza unei boli coronariene și a multiplilor factori postoperatori, apăruţi în urma operaţiilor de liposucţie și mamoplastie”.

În 2009, lui Adams i-a fost retrasă licenţa de chirurug după ce a fost prins de mai multe ori conducând sub influenţa alcoolului. În urma unui proces de apel din 2013, Adams a primit permisiunea să practice din nou chirurgia plastică.

Cazul nu este singular și subliniază atât consecinţele vaste ale unei „simple” intervenţii estetice, cât și faptul că reputaţia unui medic nu poate anula pericolele unei asemenea operaţii. Printre cazurile mai „fericite” se numără femei care nu pot să își mai închidă ochii după o blefaroplastie, care au sânii uniţi, ochii inegali sau gura strâmbă.

Obsesia pentru atingerea unor anumite standarde de frumuseţe este la fel de prezentă în toate clasele sociale, iar femeile care nu au bani găsesc alte metode de a-și atinge scopurile, care sunt chiar mai periculoase decât operaţiile în sine.

În 2008, o femeie din Coreea, dependentă de intervenţii estetice, și-a injectat ulei de gătit în faţă, neavând bani pentru botox. După ce faţa i s-a deformat complet, povestea ei a apărut în presa internaţională, iar oamenii i-au trimis donaţii pentru a o ajuta să își revină. La prima operaţie, medicii au înlăturat 60 g de substanţă din faţă, și 200 g din gât, conform The Telegraph.

Pentru Claudia Aderotimi povestea s-a terminat tragic, după ce a decedat în urma unui implant la nivelul fesierilor, desfășurat într-o cameră de hotel din Philadelphia. Tânăra spera că intervenţia o va ajuta să își pornească o carieră muzicală.

Adicţia de intervenţii estetice nu are niciun fel de bariere, nici măcar de vârstă. Janet Hardt, de 63 de ani, a murit după ce și-a injectat grăsime animală în jurul buzelor și în bărbie. Ea a murit în urma unei infecţii bacteriene.

Toate aceste exemple, și multe altele care rămân în anonimat, vin să contracareze un fel de a gândi, de tipul: „Eu spun că frumuseţea interioară nu există. Asta e ceva ce au inventat femeile urâte ca să își găsească o justificare. Atunci când văd un defect, eu îl corectez. Dacă se poate corecta ușor prin chirurgie, de ce nu?”.

Declaraţia îi aparţine lui Osmel Sousa, cel care se ocupă de concursul Miss Venezuela. În această ţară, frumuseţea a devenit o obsesie naţională după ce, în anii 1970-1980, ţara a câștigat trei titluri de Miss Univers. Ca urmare, multe venezuelence se consideră defecte până nu ajung la dimensiunile ideale.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.