De bunăvoie sau forţaţi de împrejurări, tot mai mulţi oameni se gândesc la o viaţă mai simplă şi mjloace de trai mai eficiente financiar. În plus, a avea o viaţă frugală nu este tocmai complicat dacă urmăm câţiva paşi simpli şi avem răbdare în a ne obişnui cu noul mod de viaţă.

Un principiu în acest demers este că o viaţă frugală ajunge să fie eficientă dacă alegerile şi metodele folosite iau puţin timp. Prin urmare, orice decizie – de la renunţarea la serviciile sau produsele de care nu avem nevoie la cumpărarea produselor atunci când sunt la reducere – ar trebui să fie una luată în cunoştinţă de cauză şi nu să conducă la frustrare.

Un al doilea principiu este că fiecare schimbare trebuie făcută treptat şi că trebuie să lăsam o perioadă de timp pentru a ne adapta la noile schimbări.

Primul lucru pe care îl putem face pentru a duce o viaţă frugală este o analiză a serviciilor de care beneficiem şi să decidem la ce am putea să renunţăm (la cablul TV sau la abonamentul la un ziar). Apoi, putem decide să renegociem o parte dintre contracte (ca de exemplu cel la energia electrică sau la telefonia mobilă sau fixă) pentru a folosi mai puţin şi, implicit, pentru a plăti mai puţin pentru aceste servicii.

O altă metodă este stabilirea unei zile pe săptămână în care să nu cumpărăm nimic, o zi în care să nu mai avem nicio scuză pentru a nu economisi bani. În plus, un obicei bun de implementat este renunţarea la cumpărăturile din impuls. Pentru cele cu preţuri mai mici, este bine să ne întrebăm dacă merită cumpărate după 24 sau 48 de ore, iar pentru cele mai simple ar fi bine să aşteptăm o săptămână.