Esenţiale azi, 1 noiembrie

117

România: Peste 400 de copii, părăsiţi în unităţile sanitare

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopţie, numărul copiilor părăsiţi în instituţiile medicale din România a scăzut cu 12 în primul semestru al acestui an, ajungând la 411. Din acest număr, în maternităţi au fost părăsiţi 291 de copii, în secţiile de pediatrie, 102 copii, iar în alte secţii din spitale au fost lăsaţi 18 copii.

România: Crește alocaţia de hrană pentru bolnavii de lepră

Bolnavilor de lepră din singurul spital din România care tratează această boală, situat la Tichilești, judeţul Tulcea, li se mărește alocaţia de hrană de la 11 lei la 20 de lei. „Dorim să asigurăm pacienţilor un trai decent pentru că acest spital este practic casa lor”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă. Spitalul Tichileşti este un spital de monospecialitate şi are o secţie unică de 15 paturi. În prezent mai trăiesc în acest spital 10 pacienţi, cu vârste între 50 şi 90 de ani.

Din cauza volumului mare de teme, copiii ajung la psihiatru

Medicii atrag atenţia că temele prea multe, orele în șir petrecute în bancă, dar și ghiozdanul care, de cele mai multe ori, este prea greu pot îmbolnăvi copiii și afecta comportamentul acestora. Mulţi copii au început să refuze să mai meargă la școală, se simt obosiţi, se interiorizează, devin irascibili, apatici și le scade capacitatea de concentrare și motivaţia. Pentru a semnala problema, aproximativ o mie de părinţi au semnat o petiţie prin care își manifestă dorinţa ca programa școlară destul de stufoasă să se revizuiască, iar temele să fie mai puţine. În urma sesizării, inspectorii școlari au anunţat controale.

A scăzut piaţa mașinilor second-hand din import

În primele luni ale acestui an, piaţa mașinilor second-hand de import a scăzut cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Piaţa mașinilor noi a ajuns însă la cel mai bun nivel din ultimii 10 ani, în creștere cu 35% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În acelaşi timp, se observă o îmbunătăţire a vârstei autoturismelor rulate de import.

Ucraina acuză Rusia de amplasarea de arme nucleare

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, a declarat că Rusia continuă pregătirea infrastructurii militare din Crimeea pentru instalarea de arme nucleare, dublând totodată numărul trupelor din peninsula ucraineană. Potrivit lui Ielcenko, Rusia transferă trupe şi echipamente prin Marea Azov şi nu dă semne că ar renunţa la planul de a obţine un coridor terestru dinspre Donbas (estul Ucrainei) în Crimeea.

Putin avertizează cu privire la sciziunea dintre bisericile ortodoxe

Miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a atras atenţia cu privire la consecinţele grave ale sciziunii dintre bisericile ortodoxe ca urmare a deciziei Patriarhiei Constantinopolului de a oferi autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a refuzat să recunoască această decizie, catalogând Patriarhia Constantinopolului drept „schismatică”. Președintele rus a ţinut de asemenea să sublinieze că Rusia va apăra cu fermitate interesele credincioșilor ruși din afara ţării în contextul tensiunilor tot mai accentuate pe plan internaţional.

Abuzul sexual este „la ordinea zilei” în Coreea de Nord

Human Rights Watch (HRW) a arătat într-un raport cu privire la violenţa sexuală din Coreea de Nord că abuzul sexual este atât de obișnuit, „încât a ajuns să fie privit ca parte din viaţa de zi cu zi”. Potrivit declaraţiilor a 54 de coreence care au plecat din ţară, femeile raportează rareori aceste abuzuri, iar autorităţile rareori investighează sau instrumentează astfel de cazuri. Potrivit HRW, oficiali nord-coreeni, printre care membri de partid de rang înalt, gardieni din închisori, poliţişti, procurori şi soldaţi comit abuzuri sexuale „fiind puţin preocupaţi de consecinţe”.

Alertă de rujeolă în Brazilia

Criza economică și politică din Venezuela a dus la o deteriorare continuă a sistemului de sănătate, iar rezultatul este o creștere a numărului de focare de boli infecţioase, în special de rujeolă, difterie și malarie. Medicii brazilieni din spitalele aflate în vecinătatea graniţei venezuelene au anunţat debutul unei epidemii de rujeolă, afecţiune răspândită de migranţii venezueleni. Potrivit autorităţilor, este pentru prima dată în ultimele două decenii când virusul extrem de contagios apare în această regiune tropicală. Boala s-a răspândit și în Argentina, Columbia, Ecuador și Peru.

Doar cinci ţări mai au zone neafectate de industrializare

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland (UQ) și de la Societatea pentru Conservarea Vieţii Sălbatice (WCS) au elaborat pentru prima dată o hartă globală care arată care ţări mai au zone unde nu există activitate industrială. Rezultatul este că un procent de 77% din suprafaţa planetei, excluzând Antarctica, și 87% din suprafaţa oceanică au fost afectate de intervenţia umană. La nivel global, doar cinci ţări – Australia, Statele Unite, Canada, Rusia și Brazilia – deţin 70% din ariile sălbatice neafectate de oameni de pe Terra.

Niciun articol afișat