Esenţiale de weekend

119

Emmanul Macron se adresează „vestelor galbene”

În urma presiunilor tot mai numeroase de a pune capăt evenimentelor din ultima perioadă din Franţa și a crizei „vestelor galbene”, luni la ora 20 președintele francez, Emmanuel Macron, se va adresa poporului. După seria de demonstraţii antiguvernamentale la nivel naţional, Macron face acum primele comentarii publice. Sâmbătă au fost din nou violenţe atât în Paris, cât și în alte orașe din Franţa. Astfel, pentru cel de-al patrulea weekend la rând, protestatarii au aruncat cu pietre, au vandalizat magazine și restaurante. Ministrul muncii, Muriel Penicaud, a subliniat faptul că președintele va anunţa „măsuri imediate și concrete”, în semn de răspuns la criza din ţară. Tot luni, președintele se va întâlni cu sindicaliștii și cu oamenii de afaceri.

Theresa May: Marea Britanie „riscă să rămână în UE”

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că, dacă guvernul nu va susţine acordul pentru Brexit, Marea Britanie va fi cu adevărat în ape nesigure, existând riscul de a nu mai ieși din UE. Acordul de retragere a fost aprobat de liderii UE, însă are acum nevoie de sprijinul parlamentului britanic. Perspectiva unui eşec marţi în parlament i-a îngrijorat pe mai mulţi miniştri britanici, care i-au solicitat premierului să amâne votul, întrucât respingerea acordului ar putea-o poziţiona pe Theresa May în faţa unei moţiuni de cenzură şi ar duce în final la noi alegeri parlamentare.

„Nu pot respira”, au fost ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi

O sursă implicată în ancheta cu privire la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi a dezvăluit că ultimele cuvinte ale jurnalistului au fost: „Nu pot să respir.” Potrivit sursei, Khashoggi a fost dezmembrat cât încă era în viaţă. De asemenea, se pare că moartea jurnalistului a avut la bază un plan atent pus la punct și nu a reprezentat nici pe departe o ceartă violentă, așa cum au declarat iniţial saudiţii.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a exclus, duminică, extrădarea suspecţilor de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, după ce procurorul-șef al Istanbulului a depus mandate pentru arestarea a doi oficiali saudiţi.

Franţa și Canada studiază efectele inteligenţei artificiale

Guvernul Franţei și cel al Canadei au declarat că vor alcătui un grup pentru a studia și a răspunde la schimbările globale produse de tehnologia inteligenţei artificiale. Liderii acestor ţări sunt de părere că grupul este necesar pentru a stopa utilizările neetice ale IA și pentru a minimiza riscul unei perturbări economice, cum ar fi pierderea locurilor de muncă generate de automatizare.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a lansat mai multe programe pentru a susţine investiţiile canadiene în IA în ultimii ani și a explicat că dorește ca ţara sa să fie lider și în prevenirea potenţialelor dezavantaje ale tehnologiei. „Dacă va deveni lider mondial în IA, Canada trebuie să joace un rol principal în abordarea unor probleme de ordin etic cu care ne vom confrunta în acest domeniu”, a declarat Trudeau. Ministrul francez pentru afaceri digitale, Mounir Mahjoubi, a declarat că deja au loc discuţii cu alţi membri ai G7, grupul celor mai mari economii industrializate din lume. El și-a exprimat încrederea că membri Uniunii Europene din afara G7 ar fi de asemenea interesaţi de acest proiect.

Alianţa Vestului, semnată la Timișoara

Un act semnat de primarii celor mai mari patru orașe din vestul României a fost oficializat sâmbătă la Timișoara. Documentul, semnat de Ilie Bolojan (Oradea), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) și Nicolae Robu, primarul Timișoarei, este însă deschis și altor orașe din vestul ţării. Scopul acestei alianţe este acela de a crea „un for informal pentru schimburi de idei și de experienţă între noi, edilii orașelor în cauză și între administraţiile publice locale pe care le conducem, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg”.

Sute de tancuri rusești, la graniţa cu Ucraina

Un blog specializat în chestiuni militare a făcut publice imagini din satelit ce datează din luna noiembrie și care arată sute de tancuri rusești la o bază militară de lângă Kamensk-Şahtinski (regiunea Rostov), la graniţa cu Ucraina. Pe lângă tancuri, armata rusă mai deţine la această bază camioane militare, sisteme de artilerie şi cisterne.

Ford şi Volkswagen se pregătesc de alianţă

Ford şi Volkswagen, unii dintre cei mai mari producători auto din lume, se pregătesc să anunţe o alianţă extensivă la începutul anului viitor. Piaţa maşinilor electrice şi cea a vehiculelor autonome este unul dintre elementele-cheie care stau la baza alianţei. „Suntem în negocieri avansate cu Ford pentru a construi o alianţă globală, care ar întări şi industria automotivă din America”, a declarat Herbert Diess, CEO-ul Volkswagen, săptămâna aceasta după o întâlnire cu Donald Trump.

Peste 150 de guverne vor adopta planul privind migraţia

Politicieni din întreaga lume se vor reuni luni, în Maroc, pentru o amplă conferinţă organizată în vederea aprobării unui pact de migraţie propus de Organizaţia Naţiunilor Unite, în ciuda unui șir de retrageri bazate pe populismul antiimigranţi. În iulie, toţi cei 193 de membri ai ONU, cu excepţia Statelor Unite, au finalizat aşa-numitul Pact Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi regulată. La eveniment va participa, printre alţi lideri, și cancelarul german, Angela Merkel, a cărei guvernare de 13 ani a fost marcată de politica imigraţiei.

Microplasticele din apă au devenit o problemă majoră

Un nou studiu publicat în revista Perspective Geochimice a arătat că microplasticul (plasticul mai mic de cinci milimetri) se adună în cantităţi mari în cele mai adânci părţi ale oceanelor. Pentru a observa mai bine microplasticul, cercetătorii chinezi au analizat probe de apă și au descoperit aproximativ patru cești de microplastic într-un litru de apă, iar în zonele cele mai poluate au descoperit până la 2.000 de bucăţi de microplastic într-un litru de apă. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an.

Niciun articol afișat