Google le va percepe taxe producătorilor de Android
Începând de luna aceasta, Google va începe să perceapă un cost de la producătorii de telefoane mobile care folosesc sistemul de operare Android și vând telefoanele în Europa. Se pare că Google va schimba modul în care licitează aplicaţiile în încercarea de a-și rezolva problemele cu Uniunea Europeană, după amenda de 5 miliarde de dolari primită în vară. Android rămâne gratuit, însă Play Store-ul și celelalte aplicaţii Google, Gmail, Google Maps, YouTube, Google Chrome, vor fi disponibile într-un pachet ce trebuie plătit.
Poliţia turcă ar avea dovezi despre asasinarea jurnalistului saudit
Poliţia turcă susţine că are dovezi care indică faptul că jurnalistul saudit a fost omorât în interiorul consulatului saudit din Turcia. Consulul saudit la Istanbul a părăsit Turcia, cu destinaţia Arabia Saudită, după ce autorităţile turce au anunţat că îi va fi percheziţionată reședinţa oficială.
Miniștrii de externe ai grupului G-7 au declarat că sunt foarte tulburaţi de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și subliniază că responsabilii trebuie să fie trași la răspundere. Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, le-a cerut oficialilor din Turcia și din Arabia Saudită să spună tot ce știu despre dispariţia lui Jamal Khashoggi. Ea a mai făcut un apel marţi ca Arabia Saudită să le ridice imunitatea diplomatică reprezentanţilor saudiţi care ar putea fi implicaţi în dispariţia jurnalistului.
Cu toate acestea, preşedintele american, Donald Trump, a criticat condamnarea precoce a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte misterul dispariţiei jurnalistului și a avertizat că există o grabă de a judeca, deși în cazul acesta este nevoie de răbdare. Aceste remarci reprezintă cea mai categorică apărare a Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite. Arabia Saudită a catalogat acuzaţiile ca fiind „neîntemeiate”.
Honduras şi Guatemala încearcă oprirea unui convoi de migranţi
Responsabilul unei caravane de migranţi din Honduras a fost reţinut marţi în Guatemala, în timp ce guvernul SUA a ameninţat că va retrage ajutorul acordat ambelor ţări în cazul în care fluxul de migranţi, care vor să ajungă în Statele Unite, nu va fi oprit. Conform estimărilor, peste 3.000 de migranţi au trecut din Honduras în Guatemala călătorind spre nord, după o confruntare cu poliţia.
Canada a devenit cea mai mare piaţă de desfacere pentru marijuana
Piaţa naţională de canabis a fost deschisă miercuri, la miezul nopţii, pe fondul dezbaterilor continue cu privire la impactul deciziei asupra sănătăţii, legii și siguranţei publice. Canada a devenit a doua ţară, după Uruguay, care a legalizat posesia și consumul canabisului în scop recreaţional. Deși au avut loc campanii de conștientizare și s-au oferit informaţii despre noua lege, rămân totuși îngrijorări legate de pregătirea poliţiei, care va trebui să se confrunte cu șoferii care au consumat canabis. Comercianţii care au apărut înainte de intrarea în vigoare a noii legi și care nu au licenţă pentru comerţul cu amănuntul își pot continua activitatea, iar autorităţile iau în calcul anularea sau reducerea pedepselor pentru cele 500.000 de persoane care au dosare penale pentru posesia de canabis.
Ungaria: Oamenii străzii nu mai au voie să doarmă în spaţiile publice
Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament în luna iunie conform căruia locuitul sau dormitul pe străzi noaptea este interzis. Cei care nu se vor supune deciziei și vor fi prinși dormind pe străzi vor primi un avertisment, iar în cazul în care abaterea se va mai repeta vor fi trimiși la închisoare sau înrolaţi în programe de muncă. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat puternic legea, iar ONU a catalogat-o ca fiind „crudă și incompatibilă cu legile internaţionale privind drepturile omului”.
Ungaria și-a majorat de zece ori rezervele de aur
Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, a anunţat într-o conferinţă de presă guvernatorul Băncii Centrale, Gyorgy Matolcsy. Potrivit guvernatorului, decizia are importanţă economică, cu rol în strategia naţională, și a fost luată la cererea premierului, Viktor Orban. Unii analiști cred că măsura este un fel de declaraţie de independenţă generată de tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.
România: 6 milioane de euro pentru un centru de cercetare farmaceutică
Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a informat luni că firma Sapient va investi suma de 6 milioane de euro în amenajarea unui centru de cercetare-dezvoltare și fabricare de produse farmaceutice. Centrul va fi amenajat în parcul industrial Eurobussines II din Oradea. Fondatorul şi managerul companiei Sapient Imobiliare este Alexandru Pop, vărul fostului prefect de Bihor, Claudiu Pop.
SUA se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii 6 ani
Departamentul Trezoreriei SUA a informat că ţara încheie anul fiscal 2018 cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii șase ani, de 779 de miliarde de dolari, din cauza reducerilor de taxe asupra veniturilor, a creșterii cheltuielilor și a datoriei naţionale. Cu toate acestea, administraţia Trump susţine că reducerile de taxe vor stimula creșterea economică și vor crea noi locuri de muncă.
„Economia în plină expansiune a Americii va duce la creșterea veniturilor guvernamentale – un pas important către sustenabilitatea fiscală pe termen lung. (…) Dar acest tablou fiscal este un avertisment cu privire la consecinţele directe ale cheltuielilor iresponsabile și inutile”, a declarat directorul de buget, Mick Mulvaney, într-o declaraţie care însoţește raportul Trezoreriei.
Remaniere în guvernul etiopian
Premierul etiopian, Abiy Ahmed, a remaniat guvernul, reducând numărul ministerelor de la 28 la 20 și numind 10 femei în poziţii de ministru la unele ministere cheie, precum Apărarea, Comerţul și Transporturile. Abiy a declarat că a luat măsura aceasta atât pentru a-și arăta respectul faţă de participarea femeilor la dezvoltarea naţiunii, cât și pentru înlăturarea opiniei conform căreia „femeile nu pot fi lideri”. În ciuda măsurilor îndrăzneţe ale premierului, femeile din Etiopia continuă să se confrunte cu tot felul de probleme în societate, precum violenţa bazată pe gen, mutilarea genitală, dar și căsătoriile timpurii.
Raid aerian al armatei israeliene în Fâșia Gaza
Armata israeliană a iniţiat un atac aerian în Fâşia Gaza miercuri dimineaţa, după ce o rachetă lansată de militanţii din Gaza a lovit o casă din oraşul israelian Beersheba, unde în urma incidentului trei persoane au fost rănite grav. Locuitorii din Fâşia Gaza au raportat că rachetele israeliene au vizat trei locaţii, însă pentru moment nu există informaţii legate de posibile victime sau pagube materiale.
România este pe locul 5 la consumul de pesticide
România ocupă locul 5 în topul vânzărilor de pesticide, alături de Portugalia și de Ungaria, arată o analiză Eurostat. În 2016, în România s-au vândut peste 10 milioane de kg de pesticide. Pe primul loc se situează Spania, cu aproximativ 77 de milioane de kg de pesticide vândute.