Esenţiale azi, 18 mai

65

Forţele israeliene au intrat în Fâșia Gaza

În noaptea de miercuri spre joi, forţele armate israeliene au întreprins un raid aerian care a vizat infrastructuri ale grupării teroriste Hamas din Fâșia Gaza. Conform declaraţiilor oficiale ale autorităţilor israeliene, intervenţia a survenit ca o replică la tirurile trase de palestinieni în ziua de miercuri, asupra orașului israelian Sderot. Aceștia au araviat o casă, însă fără a răni pe cineva.

Ca răspuns, „armata a vizat ţinte ale mişcării teroriste Hamas în nordul Fâşiei Gaza, în special infrastructuri teroriste şi ateliere pentru fabricarea de arme”, se precizează într-un comunicat.

Ciocnirile violente din Gaza dintre protestatarii palestinieni și armata israeliană, din perioada 30 martie–14 mai 2018, au avut ca urmare cel puţin 105 decese și peste 10.000 de persoane rănite, provocând o puternică îngrijorare a comunităţii internaţionale. Protestele violente au avut loc în contextul mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

La recepţia de la Ierusalim organizată duminică seara, înainte de deschiderea Ambasadei SUA, România a fost reprezentată de însărcinatul cu afaceri, Ovidiu Ierulescu. Alături de el au mai participat diplomaţi din Ungaria, Cehia şi Austria, singurele ţări din Uniunea Europeană care au răspuns invitaţiei la eveniment. Ca urmare, Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) recheamă pentru „consultări” ambasadorii ţărilor respective, întrucât consideră participarea drept o „gravă încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU”.

Până când statutul Ierusalimului va fi reglementat, Uniunea Europeană se conformează unui consens internaţional de mai multe decenii, potrivit căruia ambasadele trebuie să fie instalate în altă parte decât în Ierusalim.

S-a descoperit o posibilă cauză pentru sindromul polichistic

Sindromul ovarului polichistic care este cea mai frecvantă cauză a infertilităţii la femei poate fi generat de un dezechilibru hormonal care se produce înainte de naștere, conform celor mai recente cercetări. Apariţia sindromului ar putea fi provocată prin expunerea copilului la hormonul anti-Muller (un hormon proteic, marker semnificativ al rezervei ovariene care arată șansele ca o femeie să rămână însărcinată) în uter.

Cercetătorii au făcut descoperirea într-un experiment pe șoareci gestanţi injectaţi cu hormoni anti-Muler. Ei au remarcat că pe măsură ce descendenţii de sex feminin au crescut, aceștia au prezentat multe dintre simptomele sindromului polichistic. Cercetătorii au tratat afecţiunea cu un medicament administrat frecvent la femei în procedurile FIV și au remarcat că șoarecii nu au mai prezentat simptomele ovarului polichistic. Un studiu clinic va începe anul acesta, pentru a vedea dacă administrarea medicamentului la femeile cu sindrom polichistic le poate ajuta să rămână gravide pe cale naturală.

Se vor taxa sucurile cu zahăr?

Senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, este inţiatorul unei propuneri legislative care prevede suprataxarea băuturilor răcoritoare care conţin zahăr. Motivul este faptul că locuitorii ţării noastre sunt cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.

Weiner propune ca băuturile răcoritoare să fie taxate în funcţie de cantitatea de zahăr conţinută. Rezultatele benefice înregistrate în urma adoptării unor astfel de măsuri se pot vedea în ţările care deja le-au adoptat, printre care Marea Britanie, Franţa, Norvegia, Irlanda și Ungaria. Astfel, consumul de sucuri a scăzut și odată cu el, incidenţa unor boli grave, precum: diabet, boli cardiovasculare, tulburări respiratorii, dar și cancer.

Iniţiativa este sustinută de medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care a declarat că taxa este bine-venită dacă contribuie la prevenirea și descurajarea consumului excesiv de băuturi răcoritoare.

Tornadă în Germania

O tornadă, care este un fenomen rar în Europa, s-a produs miercuri în vestul Germaniei, la frontiera cu Olanda. În urma furtunii puternice, un şofer se află în stare gravă, iar un pompier a fost rănit în urma unui șoc electric. Mulţi copaci au fost doborâţi de rafalele puternice de vânt și s-au înregistrat, de asemenea, numeroase pagube materiale, peste 40 de case fiind distruse.

Conform meteorologilor, anual în Germania, cu precădere între lunile mai și septembrie, se pot produce între 30 și 60 de furtuni cu aspect de tornadă, comparativ cu Statele Unite unde au loc sute de astfel de fenomene de intensitate ridicată.

Cresc preţurile la carburanţi

În perioada următoare, carburanţii se vor scumpi din nou ca urmare a creșterii preţului petrolului pe pieţele internaţionale, care a atins pragul de 80 de dolari pe baril, acesta fiind cel mai ridicat prag din noiembrie 2014.

În ultima perioadă, barilul de petrol s-a scumpit cu peste șapte procente, iar carburanţii au tot înregistrat o creștere a preţurilor. Astfel, preţul unui litru de benzină a crescut cu mai mult de un leu faţă de toamna trecută, când benzina și motorina puteau fi cumpărate cu aproximativ 4,60 lei. Acum, preţul unui litru de motorină este de 5,82 lei, iar a unui litru de benzină este de 5,69 lei.

Creșterea preţului barilului de petrol vine pe fondul informaţiilor potrivit cărora Statele Unite vor impune sancţiuni împotriva companiilor europene care fac afaceri cu Iranul, după retragerea SUA din Acordul nuclear.

Fotomodelele denunţă abuzurile sexuale din industrie

Miercuri, peste 100 de fotomodele, în parteneriat cu grupul de advocacy și cercetare, Model Alliance, au semnat o scrisoare deschisă adresată reprezentanţilor industriei modei, cerând mai mult respect și o atitudine exigentă faţă de abuzurile sexuale din cadrul industriei.

Mario Testino, Bruce Weber sau Terry Richiardson sunt doar câţiva dintre fotografii bine-cunoscuţi din industria modei care au fost acuzaţi de agresiuni sexuale de mai multe fotomodele, și care lucrează în continuare.

Scrisoarea solicită, de asemenea, introducerea unui acord, numit „Respect Program”, care să se încheie între fotomodele, agenţii de modelling, marile branduri ale industriei modei și companii media, pentru a porni un efort comun de responsabilizare mai exigentă în privinţa agresiunilor și a abuzului faţă de fotomodele.

Este pentru prima dată când atât de multe fotomodele s-au reunit și și-au creat propriul program și set de obiective pentru a forţa o schimbare necesară în cadrul industriei. Printre fotomodelele care au semnat scrisoarea deschisă se află Quinlivan, Milla Jovovich și Karen Elson.

Date ale utilizatorilor Facebook au ajuns și în Rusia

Date personale ale utilizatorilor platformei de socializare Facebook care au fost accesate în mod ilegal de către Cambridge Analytica, o firmă de consultanţă politică, au ajuns și la serviciile ruse de informaţii, a declarat „informatorul” Christopher Wylie într-o audiere în faţa Senatului SUA. Compania este suspectată că a folosit datele în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Wylie a mai adăugat că cercetătorul Aleksandr Kogan, cel care a creat aplicaţia care colecta de la Facebook, lucra în acel timp și la proiecte finanţate de ruși, inclusiv unele despre „cercetare comportamentală online”.

Pe fondul acestui scandal, Cambridge Analytica a anunţat că a declanșat procedurile de intrare în insolvenţă, iar Facebook se confruntă cu o problemă majoră de imagine de când a devenit public faptul că datele personale a mai mult de 87 de milioane de utilizatori americani cu drept de vot au fost utilizate de Cambridge Analytica pentru a le influenţa decizia de vot.