Esenţiale azi, 19 decembrie

79

Teodorovici vrea să aplice băncilor taxa pe lăcomie

În cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, de la 1 ianuarie 2019 instituţile financiar-bancare ar trebui să achite „taxa pe lăcomie”, propune guvernul. Potrivit ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, taxa ar aduce la buget aproape 3 miliarde de lei și ar „proteja drepturile și interesele românilor”.

Problemele de la Maternitatea Giulești erau cunoscute de autorităţi

Încă din primăvara anului 2018, problemele cu dezinfecţia de la Maternitatea Giulești erau cunoscute de către autorităţi, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că în perioada în care a fost realizat raportul nu exista un registru electronic de monitorizare a infecţiilor, iar dezinfectanţii folosiţi erau de nivel mediu. Deputatul USR Tudor Pop, cel care a publicat pe Facebook raportul, susţine că „toată lumea știa din luna mai, inclusiv ministrul sănătăţii, Sorina Pintea”.

Președintele Iohannis cere scuze după gafa cu „autiștii”

După ce, marţi seara, președintele Klaus Iohannis a afirmat că „nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre amnistie și graţiere”, acesta le-a cerut scuze persoanelor care s-au simţit ofensate. O afirmaţie asemănătoare a fost făcută în luna februarie și de premierul Viorica Dăncilă, care a spus că cei care ar dezinforma liderii europeni cu privire la situaţia din Româina ar fi „autiști”. Ulterior și Dăncilă și-a cerut scuze.

Incendiu devastator în Brazilia

Peste 600 de case și mai mult de 2.000 de persoane au fost evacuate în urma unui incendiu de proporţii care a cuprins un cartier întreg al orașului Manaus, din Brazilia. Patru oameni au fost răniţi, însă nu au fost raportate decese. Incendiul ar fi fost declanșat de o explozie în bucătăria unei locuinţe. Pompierilor le-au luat câteva ore să ţină flăcările sub control și să evite extinderea acestora.

Acord între Italia și CE pentru bugetul pe 2019

Italia a încheiat un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește bugetul pe anul 2019, ceea ce înseamnă sfârșitul tensiunior din ultimele săptămâni. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, acordul nu va fi oficializat încă, ci doar în urma unei întâlniri a comisarilor UE la Bruxelles. În luna octombrie, CE a respins proiectul de lege propus de guvernul italian, care prevedea un deficit bugetar de 2,4%, ceea ce încălca reglementările Uniunii Europene.

Premierul belgian, Charles Michel, a demisionat

În urma depunerii unei moţiuni de cenzură în Parlament, premierul belgian, Charles Michel, a demisionat. Anunţul a fost făcut în urma unei dezbateri din Parlament, în care a făcut apel la opoziţie să îi acorde susţinere în mai multe puncte-cheie, pentru ca guvernul să poată să funcţioneze. Michel conducea guvernul din anul 2014.

Trump cere înfiinţarea unui comandament spaţial

Marţi, președintele american i-a solicitat Pentagonului să înfiinţeze un comandament militar spaţial. Trump i-a cerut secretarului de stat al apărării, Jim Mattis, să recomande numirea unui ofiţer de rang înalt care să supervizeze acest nou comandament. Potrivit oficialilor, această măsură ar face parte din planul lui Trump de a crea o nouă aripă a armatei americane, Forţa spaţiului. Mattis însă consideră o astfel de divizie costisitoare și inutilă. Propunerea lui Trump este posibil să se lovească de opoziţia Congresului, care trebuie să aprobe finanţarea.

3.500 de militari britanici, mobilizaţi pentru un Brexit fără acord

În urma reuniunii de marţi, guvernul britanic a decis „să acorde prioritate operativă” pregătirilor pentru o ieșire din Uniunea Europeană fără acord, la 29 martie 2019. Ministerul Apărării a anunţat că vor fi puși în stare de alertă un număr de 3.500 de militari. Cu toate acestea, Theresa May a subliniat din nou intenţia de a părăsi blocul comunitar în urma unui acord negociat cu Uniunea Europeană.

Turcia: Închisoare pe viaţă pentru cei implicaţi în puciul eșuat

Aproape 2.000 de persoane au fost condamnate la închisoare pe viaţă în urma proceselor cu privire la puciul eșuat din iulie 2016. Alte peste 1.000 de persoane au primit condamnări între un an și 20 de ani de închisoare. Selman Gulen, nepotul lui Fethullah Gulen, a primit o condamnare de șapte ani și jumătate de închisoare, din cauza „apartenenţei la o grupare teroristă armată”. De doi ani încoace, aproape săptămânal sunt anunţate arestări.