Obezitatea va deveni principalul factor declanșator al cancerului la femei în Marea Britanie, depășind fumatul în clasamentul principalelor cauze care duc la apariţia acestei maladii la femei, arată datele celui mai recent raport realizat de experţii de la Cancer Research UK.
Cazurile de cancer asociate cu obezitatea în rândul femeilor ar putea ajunge la 23.000 până în 2035, avertizează cercetătorii. În cazul bărbaţilor, lucrurile stau puţin diferit, în prezent estimându-se că fumatul cauzează de aproape două ori mai multe cazuri de cancer în comparaţie cu excesul de greutate.
Departamentele de sănătate publică au avertizat de mult timp în privinţa unei „epidemii” a obezităţii în Marea Britanie, ţară ce are cea mai mare rată de obezitate din Europa de Vest, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), deja 62% din populaţie fiind considerată obeză sau supraponderală.
În prezent, fumatul este cauza apariţiei a 12,4% din cazurile de cancer la femeile din Marea Britanie, comparativ cu 7,5% cazuri de cancer apărute din cauza obezităţii, iar oamenii de știinţă spun că până în 2023 doar 1 din 10 englezi va mai fi fumător. Împreună, fumatul, excesul de greutate și obezitatea ar putea provoca mai mult de 95.000 de cazuri de cancer în Marea Britanie până 2035.
„Factorii de mediu, cum ar fi promovarea alimentelor și băuturilor nesănătoase, contribuie la această criză a sănătăţii publice”, a declarat Caroline Cerny, de la Obesity Health Alliance, o coaliţie ce unește peste 40 de organizaţii și fundaţii caritabile ce acţionează pentru a reduce obezitatea. Alison Tedstone, nutriţionistă la Public Health England, a subliniat că „sunt necesare acţiuni îndrăzneţe pentru a face faţă obezităţii”, o provocare care afectează o întreagă generaţie.
Alarmate de ritmul alert de creștere a obezităţii și a afecţiunilor cauzate de aceasta, autorităţile din Marea Britanie au lansat în 2017 un plan de reducere a cantităţii de zahăr din dulciuri. În sensul acesta, producătorii sunt obligaţi să reducă cantitatea de zahăr din dulciuri cu 20% până în 2020.
Totodată, la începutul acestui an, Departamentul de Sănătate Publică din Marea Britanie a cerut industriei alimentare să elimine cu o cincime numărul caloriilor din alimentele consumate zilnic de populaţie, măsură despre care oficialii cred că ar putea preveni peste 35.000 de decese premature anual. Recomandarea autorităţilor din domeniul sănătăţii publice este ca, până în 2024, industria alimentară să elimine 20% din caloriile ce se găsesc în alimente. În direcţia aceasta, în cadrul unui raport făcut public în martie 2018, producătorilor și distribuitorilor de alimente li s-au pus la dispoziţie trei modalităţi de a reduce numărul de calorii, și anume modificarea reţetelor, reducerea dimensiunii porţiilor și încurajarea consumatorilor să cumpere produse cu conţinut scăzut de calorii.
Și alte ţări s-au angajat în programe de sănătate în direcţia aceasta. Norvegia, ţară care a fixat o taxă pe zahăr încă din anul 1922, a decis să o mărească din acest an, ajungând în prezent de 3,75 euro/kg. În Amsterdam, Olanda, rata obezităţii în rândul copiilor a scăzut cu 12% ca urmare a faptului că profesorii, asistentele medicale, asistenţii sociali și liderii comunităţii locale trimit constant mesaje care încurajează un stil de viaţă echilibrat și acordă consultanţă familiilor pentru adoptarea unei diete echilibrate. Autorităţile locale colaborează cu supermarketurile pentru a promova alimente proaspete și susţin activităţile sportive.
La nivelul Uniunii Europene au fost luate de asemenea măsuri de combatere a obezităţii. Astfel, planul de acţiune al UE privind obezitatea infantilă 2014-2020 stabilește o serie de priorităţi în domeniu menite să încurajeze adoptarea unei alimentaţii sănătoase și a unui stil de viaţă activ și monitorizează progresele înregistrate.
Și în România introducerea taxei pe zahăr a fost pusă în discuţie de Colegiul Pacienţilor, care a propus aplicarea ei în dreptul mai multor categorii de produse. Vizate sunt dulciurile, băuturile carbogazoase, energizantele și băuturile pentru sportivi. România se află sub media est-europeană la obezitate, cu 55% din populaţie supraponderală, faţă de 58% cât este media din regiune. Deşi România se află sub media zonei, creşterea incidenţei obezităţii este rapidă, cu o creștere de 14 puncte procentuale faţă de anul 1990.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, începând cu 1975, obezitatea aproape s-a triplat la nivel global. În 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi. În SUA, mai mult de o treime dintre adulţi sunt obezi.