Proteste masive în Polonia

55

Cel puţin 120.000 de persoane au participat la mitingul de sâmbătă din Varşovia, organizat de către sindicate (Solidarnosc şi alţii) împotriva politicii de austeritate şi de reforme dure, promovate de Guvernul liberal şi pro-european al prim-ministrului Donald Tusk.

În ultimele patru zile, manifestanţi din toate orașele Poloniei s-au reunit la Varșovia pentru a protesta împotriva guvernului polonez. Creșterea vârstei de pensionare și reformarea sistemului de pensii precum și a codului muncii (prin posibila prelungire a orelor de lucru) sunt principalele motive de nemulţumire ale protestatarilor, notează Associated Press.

Tusk a ajuns la putere în 2007, când l-a învins pe prim-ministrul Jaroslaw Kaczynski, naţional-populist eurosceptic, aducând o politică cu adevărat democratică, deschisă spre Europa şi cu relaţii bune de vecinătate cu Berlin şi Moscova. El este cel mai longeviv premier la conducerea executivului de la căderea comunismului.

Un model de rezistenţă în faţa crizei economice între statele foste comuniste, Polonia a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an.