În România, băuturile carbogazoase ar putea fi interzise minorilor

255

Deputatul Alin Popoviciu dorește să înainteze Camerei Deputaţilor un proiect legislativ conform căruia comercializarea băuturilor carbogazoase să intre sub incidenţa legilor care regularizează comerţul de ţigări și alcool, interzise persoanelor sub 18 ani.

„Ideea unui astfel de proiect mi-a venit privindu-mi fiica care, deşi are doar 4 ani, e în stare să facă orice în schimbul unei guri de cola. Prima dată când a gustat un astfel de suc a fost astă iarnă. Eram în vacanţă, la munte, şi la fiecare masă cerea cola. Acest comportament m-a îngrijorat foarte mult", a declarat pentru Gândul Alin Popoviciu.

Deocamdată, deputatul se documentează pe subiect, consultând și nutriţioniști, în ceea ce privește efectele consumului de astfel de băuturi. Speră ca într-o săptămână să poată înainta draftul de proiect. Dacă proiectul nu va fi aprobat, o altă posibilitate este să ceară producătorilor să pună pe etichete avertizări de genul celor care apar pe pachetele de ţigări: băuturile carbogazoase pot duce la apariţia obezităţii, a insomniei sau pot predispune la cancer.

„Numeroase studii au demosntrat în repetate rânduri că asocierea băuturilor răcoritoare cu chipsurile, covrigeii şi alte produse de ronţăit predispune la obezitate, mai ales atunci când este adoptat şi un stil de viaţă sedentar. Adolescenţii din ziua de azi fac astfel de asocieri, iar statisticile în ceea ce priveşte obezitatea infantilă ne plasează pe locuri fruntaşe la nivelul Uniunii Europene", a declarat pentu Gândul dr. Alin Popescu, medic nutriţionist.