FOTO: Secretul unui oraș „pustiu” din Australia

134

Temperaturile în Australia s-au ridicat la început de ianuarie la peste 40 de grade Celsius, la umbră. Pe terenul de tenis de la Grand Slam Australian Open temperatura la prânz ajunge și la 60 de grade Celsius, temperatură la care se poate prăji un ou. Locuitorii orașului australian Coober Pedy au însă o metodă inedită de a combate căldura.

Micul oraș minier este capitala lumii în ceea ce privește extragerea opalului. Aproximativ 95% din aprovizionarea cu acest mineral de excepţie provine din acest loc. Cu toate astea, orașul de 3.000 de locuitori pare mai mult părăsit decât prosper. Și asta pentru că doar jumătate dintre locuitori mai trăiesc la suprafaţă.

Iniţial, sistemul de mine era destul de îngust, având în vedere că acum 50 de ani mineritul era preponderent muncă manuală. În ultimii ani însă au avansat atât tehnicile de minerit, cât și camerele din subteran, care s-au transformat în adevărate locuinţe.

În loc să locuiască în climatul deșertic extrem, oamenii s-au refugiat în case scoase parcă din desenele animate cu Fred Flinstone. Și, deși ideea de a trăi în întuneric nu este o idee foarte atractivă, fiecare a reușit să își creeze imaginea unei case obișnuite, cu uși și chiar cu geamuri.

Iar pentru că în subteran s-a format o adevărată comunitate, oamenii au înfiinţat chiar și biserici. Deși aceste peșteri sunt reședinţe private, vizitatorii sunt bine-veniţi, ba chiar pot petrece o noapte la hotelul care s-a deschis în subteran. Fiecare cameră este ventilată printr-o coloană verticală care iese la suprafaţă, temperatura este perfect reglată, iar sunetele abia circulă dintr-o casă în alta, scrie viralnova.com.